Lekcija za slovenske levičarje: Obljube ameriške socialistke Ocasio-Cortezove “o vsem brezplačnem” bodo pokopale demokrate v ZDA

28-letna demokratična kandidatka za kongres Alexandria Ocasio-Cortez, sicer članica Demokratičnih socialistov Amerike (Vir: Twitter)

Osredotočanje na obljube, da bo vse brezplačno, je strategija, ki bo demokrate po mnenju anketarja levoliberalne stranke stala zmage na prihajajočih volitvah ZDA.

Anketar demokratske stranke Ken O’Brien meni, da je načrt vzhajajoče zvezde ameriških levičarjev, 28-letne demokratične socialistke Alexandrie Ocasio-Cortez, zgrešen. Njena  predvolilna kampanja po pisanju Breitbarta temelji na obljubah ljudem, da bodo dobili vse brezplačno.

“V mnogočem se ne strinjam z Alexandrio Ocasio-Cortez in ravno tako tudi ne o stanju štiri-odstotne brezposelnosti, ni nam treba zagotavljati služb,” je povedal O’Brien, ko so ga vprašali o predlogu Ocasio-Cortezove, da postane visokošolska izobrazba brezplačna. “Mislim, da je na razpolago še veliko ekonomskih priložnosti in da bi se morala demokratska stranka, namesto, da obljublja, da bo vse brezplačno, osredotočiti na to.”

Članica demokratičnih socialistov Amerike
Ocasio-Cortezova se po drugi strani med svojo kampanjo za kongres zavzema za enkratni odpis dolgov za študentska posojila in trdi, da bi lahko na tak način letno rast BDP v ZDA zvišali s povprečnih 86 milijard dolarjev na 108 milijard.

Ko se ne bori za brezplačen visokošolski sistem ali ukinitev agencije za imigracijo in carine, Ocasio-Cortezova podpira najbolj “progresivne” demokrate. Prejšnji vikend se je tako udeležila shoda “Moj muslimanski glas” v Dearbornu v Michiganu skupaj s soustanoviteljico Marša za ženske in islamistično politično aktivistko Lindo Sarsour, da bi izkazala podporo kandidatu za guvernerja Abdulu El-Sayedu in kandidatoma za kongres Fayrouzu Saadu in Rashidi Tlaib.

Vodja demokratskega komiteja Tom Perez je v nedavnem intervjuju Ocasio-Cortezovo proglasil za “prihodnost naše stranke”. Z gotovostjo lahko rečemo, da če je Ocasio-Cortezova prihodnost demokratov, je njihovo mesto samo še na smetišču zgodovine.

Ivan Šokić

 • Staybell geenius

  “Njena predvolilna kampanja po pisanju Breitbarta temelji na obljubah ljudem, da bodo dobili vse brezplačno.”
  Nova ponovno v vsem svojem FAKE NEWS sijaju, ko pri povzemanju skrajnega alt-right portala skupno blagajno, v katero vplačujemo vsi, imenuje “vse brezplačno”.

  Kak žalosten obstoj človeka, ki se mora pretvarjati, da je unoiverzalno zdravstvo, streha nad glavo, končanje vojn na BV, zvezni zaposlitveni program, končanje privatnih profitnih zaporov ter regulacija bank, ki so povzročile najhujšo recesijo po II. s.v. – nekaj tako katastrofalnega, ki se nikoli ne sme zgoditi.

 • Staybell geenius

  Medtem pa Bela Hiša najavlja, da bi obšla Kongres in sprejela dodatnih 100 milijard davčnih rezov na kapitalske dobičke. Mimo Kongresa.
  Prosim da mi navijači razložite, zakaj je ta poteza fantastična in nova v nizu “zmag” ter kako bo s tem pridobil povprečen trumpov volilec.

 • Staybell geenius

  Se pa republikanci očitno bojijo Cortezove, saj medijski stroj že teče, z vsemi klasičnimi, tisočkrat prežvečenimi in ovrženimi lažmi, ki jih njihovi navijače kljub vsemu še vedno s strastjo goltajo.

  Vedo, da imajo ljudje radi zdravstvo in socialo ter da sovražijo korporativne odpustke, profitne zapore ter vojne. Zavedajo se tudi, da ni nihče odgovarjal za recesijo, medtem ko so morali sami reševati banke (in posledično lastno gospodarstvo) pred propadom. Vedo, da se jim, kljub rekordnim dobčkom, lastne plače niso zvišale. Vedo, da Trump le piha vroč zrak, vendar da sam nima niti približne strategije kako doseči karkoli od obljub. In predvsem se zavedajo, da so se republikanci pod Trumpom pokazali v pravi luči, to je da so absolutno, do obisti in do amena odtujeni od realnosti, še bolj kot to pa so v celoti kupljeni s strani industrije in specialnih interesov.

  • Clemen J.

   Nič se je ne bojijo, je že popušila na celi črti! To se samo vam levičarjem sanja.

   • Staybell geenius

    Kako je popušila? V kakšni aletrnativni realnosti?
    Prosim razloži, seveda ne boš.

    • Clemen J.

     Malo beri novice! pa ne CNN pa Slovenske režimske medije

     • Staybell geenius

      hahahahahahahahahaha

 • Grega

  Trum je car, ki se za razliko od drugih upa delati spremembe.

 • Staybell geenius

  Michael Cohen pa že čivka kot ptičica.
  Tukaj so posnetki pogovorov o plačilu za donaldove afere, zdaj pa še trditeva, da je Trump vedel za sestanek z Rusi, kjer naj bi dobili umazanijo o Hillary.

  To sta potencialno dva kazniva dejanja, vedna impičmenta, če ne celo zapora.
  Kako je že odmevalo med kampanijo? “Lock him up, lock him up,…”

  • Mitja Kotnik

   He he, Hilarij pa je umazanijo o Trumpu tudi naročila iz rusije, jo dobila preko bivšega obveščevalca iz UK, plačala in so Trumpa mazali v medij s tem, čeprav nič ni bilo res, večino kampanje.

   • Staybell geenius

    Kot prvo: Za umazanijo o Trumpu ne rabiš nobenih Rusov ali zarot, enostavno pogledaš kaj vse je rekel in počel v preteklosti (povsem na očeh javnosti) in stvar kristalno jasna.
    Drugo: Kakorkoli se hočeš izvleči z raznimi “whatabaout-izmi”, dejstvo je, da je sodelovanje s tujimi entitetami tekom kampanije enako izdaji, saj si dolžnik tej entiteti, ki ti je pomagala do zmage in ne volilcem.

    Tako da tole žalostno izmikanje ne bo pomagalo

    • Mitja Kotnik

     Ne boš verjel, tudi če je vse res ni kaznivo dejanje. Pa ne, da sem fen Trupa, Hilarij je še slabša. Preberi https://www.nytimes.com/2017/10/24/us/politics/clinton-dnc-russia-dossier.html največja fora pa je, da sta ob vodja kmapanj od Trupa in Hilary delal za ruse večkrat kot lobista

     • Staybell geenius

      Haha, ne morem prebrati članka, ker sem pokuril zastonjsko kvoto na NYT :) Lahko dobim kratek povzetek?

      Četudi je to vse res, Hillary je definitivno bistveno bolj kompetentna in sposobna biti predsednica. Pri njej lahko vsaj računaš na to, da ne bo iz čiste užaljenosti grozila z vojno v Iranu in S. Koreji. Toda mislim, da tukaj ne bova našla skupnih točk

     • Mitja Kotnik

      Kratka obnova: Kampanja od Hillary je naročila dosje o Trumpu kot proti kandidatu pri nei odvetniški pisarni (več mio $ naročilo) oni so to naročilo predali bivšemu obveščevalcu UK, ki je plačal folku v Kremlju za podatke o Trumpu oz. kaj bi mu lahko prilepili. Dobili so dosje, (vsi smo brali o tem kako naj bi prostitutke v rusiji lulale za Trumpa) ta dosje so raznosli po mediji in obtožba je bila, da imajo Rusi podatke o Trumpu in ga lahko izsiljujeo in še kum nekih drugih stvari. Noben novinar, ki je šel preverjat podatke, datume in ostalo, kar se da preveriti ni mogle potrditi niti ene stvari iz Dosjeja. Toliko na kratko.

      Hilary je kompetentna ni dvom, skuhala nam je Libijo, Sirijo in še en kup drugih neumnosti, vse so imeli zmenjeno, kako bo biznis tekel, ne vem če nebi sedaj rakte letele že na Iran, če bi bila ona za ovalno mizo. Trump, pa je po moje oseba, s katero se deep state mora usklajevat in pogajat, zato mu pa toliko nagajajo obveščevalne službe in drugi, ki peljejo zadeve v ZDA, da se je lažje pogajat z njim in da mu ne rabijo preveč dat stran :)

     • Staybell geenius

      Če je tako, potem sta očitno oba kompromitirana in zadolžena pri Rusih. Prav, naj gresta pa oba v zapor, jaz nimam s tem težav.

      “ne vem če nebi sedaj rakte letele že na Iran, če bi bila ona za ovalno mizo.”
      Pred kratkim je obstajalo nekaj, čemur se je reklo “Joint Comprehensive Plan of Action” ali Iranski sporazum, ki je plod večletnega dela diplomacije šestih držav + EU. Dokler ga ni Trump na krilih populistične kampanije in čistega sovraštva do Obame, lastnoročno raztrgal in omogočil ravno tvoj omenjeni scenarij. Tako da ne, rakete nebi letele.

      “Trump, pa je po moje oseba, s katero se deep state mora usklajevat in pogajat, zato mu pa toliko nagajajo obveščevalne službe in drugi, ki peljejo zadeve v ZDA, da se je lažje pogajat z njim in da mu ne rabijo preveč dat stran.”
      Hehe kako kjut, da nekateri še vedno verjamete, da je “čvrst pogajalec” in “trn v peti” depp state-u hahahahaha medtem pa šefa CIA-e postavi za zunanjega ministra. Toliko o deep state.
      Toda naj uganem, to je daljnovidna poteza stabilnega genija vpartiji 6-dimenzionalnega šaha, ki ga navaden smrtnik ne more razumeti :)))))

     • Mitja Kotnik

      To da je dober pogajalac jaz ne mislim. Moj point je v tem, da s Hillary so bili vse zmenjeni, on si je izbrala Trumpa za protikandidata “pied piper” strategy in vsi korporativni mediji so sledili tej taktiki. Smešno je to, da je eden najslabših kandidatov premagala “najbolj pripravljeno” kandidatko. Trump je dobil volitve zaradi protesnih glasov, foluku v ZDA je dost molzenja…

      S Trumpom se sproti dilajo in on jim izstavlja račun. Hillary je denar prala preko fundacije od moža, Trump pa preko svojih “biznisov”. To je vse.

     • Staybell geenius

      “Smešno je to, da je eden najslabših kandidatov premagala “najbolj pripravljeno” kandidatko.”
      Pripravljeno v smislu odobreno s strani industrije in lastnikov kapitala. Definitivno pa ni bila pripravljena v smislu kampanjevanja in konkretnih politik. Njena edina lastnost je bila, da “ni Trump”. Nič drugega ni znala ponuditi, zato je jasno, da ko je Trump samo bežno omenil zaposlovanje, so mu ljudje začeli jesti iz rok. Tako izkušena političarka, in tako arogantna, da ne vidi tistega, kar vsi doživljajo že več desetletij.

      “Trump je dobil volitve zaradi protesnih glasov, foluku v ZDA je dost molzenja…”
      Če dam Trump kje zasluge, je to, da zna dobro oceniti kaj si ljudje želijo slišati in ve, da mu bodo lojalni, vse to iz čistega sovraštva do “elit”. No ja, izkazalo se je, da je Trump popolnoma ista elita (tudi sam se je hvalil pred kratkim ravno o tem), ampak to je že stvar socioloških/psiholoških študij.

      Mislim pa, da je vsaj ena ključna razlika med T in H, ki jih prebivalci izven ZDA ne moremo občutiti. To je, kako ravna z lastnimi državljani/lastnimi volilci. Trump skupaj z republikanci izvaja absoluten pokol kakršnihkoli zaščit potrošnikov na mnogo področjih (finance in okolje sta samo najbolj pereči), s tarifami ubija lastno industrijo, predvsem kmetijstvo, ki ga zdaj rešuje z davkoplačevalskim denarjem (12 milijard), ljudje izgubljajo zdravstveno zavarovanje, načrtuje nove (!!!!!!!!!!) davčne odpustke za kapitalske dobičke v višini 100 milijard $, zaradi katerih bo “moral” rezati socialne programe, ki imajo presežek vplačil. Skratka, upam da nisem predolg – so boleče razlike, predvsem kar se tiče lastnih volilcev

     • Mitja Kotnik

      Trumpa ne zagovarjam, on je v kampanji lepo ocenil, kaj si ljudje želijo, vključno z tem, da nobene nove vojne in se umakniti iz vseh obstoječih. Dokler niso prišle ponudbe… obisk Saudske arabije in ponudbe itd… Skratka prodal se je…

      Moraš pa vedeti, da noben zakon ni bil sprejet na način, da niso zraven glasovali Demokrati, oni vedno omogočijo s svojimi glasovi te zadeve.

      Glede zdravstva, Demokarti so imeli pri Obami večino v obeh domovih in predsednika in so uvedli Obama care, ki je bil narejen na Republikanskem inštitutu. Lahko bi sprejeli Medicate for all pa niso želeli. Sanders sedaj na polno pritiska, da se Demokrati poenotijo glede tega in se mu nagaja na polno. V kaliforniji, kjer imajo večino so v pretstavniškem domu sprejeli takšen program in ga je njihov človek blokiral. Enako je bilo pri internetni neutralnosti.

      Skratka moj point je ta, igra je nastavljena, da lahko ljudje izbirajo dva odtenka črne barve, ki se prikazujeta kot črno bela izbira. Nobena stranka pa ne dela za ljudi temveč donatorje. To najlepše dokazuje, dejstvo, da če bi bila izbira Sanders – Trump, zadnji ne bi bil predsednik. Vodstvo demokratov je naredilo vse, da je “zmagala” Hillary in da je njen protikandidat bil Trump. Čeprav bi v primary bitkah morali biti nevtralni, naredijo vse, da zmaga kandidat establišmenta, ki je prisesan na donatorje. Zato dejansko ni razlike so samo odtenki.

     • Staybell geenius

      Frustrirajoče je tudi to, da bi Clintonova morala zmagati s tako neverjetno lahkoto, da bi se treslo. Vse kar bi morala narediti je ponuditi nekaj (izmišljenih) obljub o službah in zdravstvu. To je vse, in ljudje bi ji jedli z roke. Tako neverjetno lahko bi ji bilo, toda namesto tega se je odločila, da bo edino sporočilo kampanije da “ni Trump”. Odločila se je ,da bo arogantno ravnala s Sandersom, katerega volilci so nato glasovali za Trumpa. Skratka, vsak petletni otrok bi lahko bolje speljal kampanijo in gladko premagal serijskega bankrotiranca in “pičkograbljivca”, z zgolj kozmetičnimi popravki.

     • Mitja Kotnik

      Predstavljaj si, da Trump sedaj pograbi zadevo od Sandersa, ki ima že 72% podporo ljudi v ZDA in uredi “evropski” sistem zdravstva. LOL

      Naredil bi to, kar so Demokarti skoz govorili, da ni možno on pa je v kampanji obljubljal, da bodo vsi imeli dostop do zdravstvene oskrbe. Zameri se samo eni panogi zavarovalništva, ki jih dejansko ukine. Demokarate pa osramoti do konca in ima gladko še en mandat.

     • Staybell geenius

      To bi že naredil, če bi hotel. Zdaj je prepozno, v ekipi ima najhujše politične pošasti v ZDA in je popolnoma ubil možnost za kakršnokoli pozitivno presenečenje.
      Kolikor je neuravnovešen, pa vedno ve, kdo ga je kupil. Če pa pozabi, ga bodo pa hitro opomnili, kot nazadnje z NRA in tiskanjem orožja.

     • Clemen J.

      Sej je obljubljala to Killary. Dejstvo je da edini ki so dobili denar od rusov, in ki so prodajali zaloge plutonija, so bila podjetja v lasti družine Killary. Trump je zmagal pošteno in amerika boljšega predsednika še ni mela. 70% črncev je volilo trumpa pa so vsi govoril da ga ne bo noben. Danes ga večina črncev podpira ker je v 2 letih naredil več za njih kot pred tem kenijski musliman obumar v 8. Tudi v ameriki levičarjem tenko piska, zato pa ne maraš Trumpa.

     • Staybell geenius

      Hahahaha ja ja, ni ti potrebno vsakič dokazovat, da do smrti sovražiš obamo in brezpogojno ljubiš trumpa :D:D
      To je kristalno jasno vidno iz popolnoma vsakega komentarja in zato nimaš nobene teže, si le navijaček

     • Clemen J.

      Glej Obamo ne odobravam, ker je zalagal islamske skrajneže kot so ISIS in podobno. Ti seveda ga prav zaradi tega podpiraš, kot tudi teroristične napade islamski h skrajnežev, ker pač ljubiš levičarje Killary ki je dala pobit lastne vojake v Bengaziju, ter islamiste, to se ti vidi iz pisanja.

     • Staybell geenius

      Hahahahaha iz akterih fake alt-right propagandnih portalov vlečeš te neumnosti :D:D

  • Clemen J.

   A si spet CNN bral, haha, dej malo poglej kaj se dogaja, dokazali so da so posnetki prirejeni!

   • Staybell geenius

    Hahaha a zato ker je Trump to rekel, ane? :D:D:D Prosim povej, kdo je določil, da so ponarejeni, res me zanima.

    Vi navijači ste res zvesti služabniki in opravičevalci

    • Clemen J.

     Strokovnjaki po pregledu posnetkov. In ne ti nisi strokovnjak, mogoče strokovnjak za govna.

     • Staybell geenius

      Hahahaha “strokovnjak” Rudy Giuliani je “strokovno” ocenil, da so posnetki lažni. Nato pa je rekel, da tudi če je sodelocal z Rusi, to zdaj ni zločin.

 • Mitja Kotnik

  Kar se tiče Alexandrie Ocasio-Cortez je njena fiskalna politika bolj desna od SDS! Pravica do zdravstva kot človekova pravica, brezplačno šolstvo, plačan porodniški dopust in plača, ki pokriva življenske stroške je samoumevno v vseh razvitih državah razen ZDA. Ne počnite tega, ker si jemljete kredibilnost. Demokrati v ZDA niso levica, po fisklani politiki so bolj desni od katere koli stranke v EU. So deklarativno liberalni, pa še to samo zaradi glasovov, ki jih dobijo na ta način, čeprav za nobeno skupino svojih volilcev ne naredijo nič. Delajo za donatorje ti pa definitivno glasujejo za Republikance :)

  • Staybell geenius

   Mene je tudi stisnilo pri srcu, ko jo je pod okrijle vzel Tom Perez, to ne pomeni nič dobrega. Upam da je ne pokvarijo, saj so njene ideje nekaj najbolj osvežilnega, kar se je zgodilov ameriškem političnem prostoru v zadnjem času.
   Mimogrede, gledal sem njeno fiskalno politkiko, in zdi se mi prekleto leva, vsaj kar se tiče postopnega umika iz BV, univerzalnega zdravstva, odpisa študentskih dolgov (predvsem tistih, ki so bili ogoljufani), končanje privatnih zaporov ter (predvsem) reforma volilnih kampanij, kjer kandidati lahko dobijo neomejene količine denara preko Super PAC-ov. Ampak sklepam, da vse to že veš, če si vsaj enkrat obiskal njeno stran.

   Dejstvo je, da ideje so dobre, in večina prebivalcev se strinja z njimi (glede na ankete).

   • Mitja Kotnik

    To so leve ideje za ZDA in samo tam. Pri nas bi bile desno od sredine. Ključna zadeva je da bi jim uspelo uvesti evropski sistem financiranja volitev – denar ven iz politike. Izvor vseh problemov v ZDA je njihov sistem financiranja volitev in lobisti, PACi in vse sranje, ki so si ga izmislili, da zgleda komplicirano in “transparentno”. Gre pa dejansko samo za korupcijo do neba in nič drugega.

    • Staybell geenius

     Se ne strinjam, mislim, da bi bile tudi pri nas smatrane kot leve. Seveda odvisno koga vprašaš…
     Vprašanje je, kdaj bomo presegli to delitev in se začeli spraševati, če so ideje dobre, namesto kateri politični pol zasedajo. Do takrat pa obvezno reforma financiranja volitev, to je “slon v sobi” o katerem nihče ne govori.

    • Valter BraniSlav

     Korupcija je v Rusiji, v ZDA pa korupcija ni potrebna ker imajo lobiranje.

     • Friderik Peršič

      Hahahahaha , daj povej no kaj je lobiranje če ne korupcija …

     • Valter BraniSlav

      Lobiranje je volja vladajocega razreda v ZDA…

     • Friderik Peršič

      Se pravi 1% je za in to je zate merodajno …?

     • Valter BraniSlav

      Verjetno 1 promil ali se manj.
      Jaz spadam v zgornji promil.
      Jebat ga, komunisti so pobili domobrance, kapitalisti molzejo rajo.
      ZIVLJENJE JE BORBA IN JAZ SEM SE ODLOCIL IGRATI IGRO ZMAGOVALCA… V KOMUNIZMU ALI KAPITALUZMU.

     • Clemen J.

      V ameriki lobiranje ni korupcija, je legalno, samo moraš biti prijavljen. Pri nas pa kot zgleda ni, seveda če pogledamo levico, ki lobira povsod.

     • Friderik Peršič

      Če drek zaviješ v celofan je še vedno drek , sorry …

 • tasilo

  Če tale češplja po kakšnem čudežu slučajno zmaga, se bo Mencingerju uresničila najbolj ‘intimna opcija’ in najbolj mokre sanje: Ameria bankrotira. To je edina misel, ki ga Mentziju pri teh letih še dvigne.

  • Mitja Kotnik

   Ma končajte s takimi forami.

   Si za, da nimaš plačanega dopusta, da tvoja žena nima plačane porodniške, da si ne moreš privoščiti zdravnika, če pa res zboliš, pa si ga sploh ne moreš privoščiti, da če želiš mulca poslati na faks, je cela familija zakreditirana za 10-15 let? To je ZDA za veliko večino državljanov.

   Vse kar predlaga, pa ne, da je vse pametno, je ceneje kot povečanje proračuna za vojsko, ki so ga letos sprejeli in znižanje davkov za bogate

   • axolotl

    Pofukani turbosocialistični kmetavzi tvojega kova gredo pri meni nemudoma na šitlisto. Zakaj?

    Zato, ker sem privatnik in mi pofukani turbosocialistični kmetavzi tvojega kova ne znate povedati, kdo bo meni plačal dopust; ki ga že zdaj kot ptivatnik nimam plačanega, če si ga ne plačam sam! Plačati si ga pa ne morem, kadar sem na dopustu.

    A mi boš ti, pofukani turbosocialistični kmetavz plačal dopust!? Iz svojega žepa!!??

    Jaz sem producent, ti si pa parazit — in hemoroid. Alora: spizdi in odjebaj, kolikor si dolg in širok.

    • Mitja Kotnik

     LOL jaz sem tudi “podjetnik”. Dopust ne, kot ga tudi ti meni ne, svojim zapolsenim, če jih imaš ga pa moraš. Ti bomo pa vsi po 30 dnevu bolniške plačali le to in tudi vsem tvojim zaposlenim, plus zdravljenje, plus penzijon itd… Seveda, če gre kaj hudo hudo narobe in prav je tako, ker smo ljudje.

     Poglej si https://www.youtube.com/watch?v=2v1lBkqE5Pg če te res zanima o čem govorim.

     Samo za info Amazon v lasti Bezosa ni plačal niti centa davka od kar je ustanovljen, zaposleni, tam stanejo davkoplačevalce ZDA cc 1000 mio letno preko sociale (boni za prehrano itd…). Firma prejema subvencije in kamor koli pride “privatnike” uniči in izrine iz trga. Frajer Bezos pa je najbogatejši človek na svetu, pravijo v zgodovini človeštva.

     Da bo boš razumel, jaz sem za prosti trg, veliki za monopole in dvojna pravila, za korporacije ene (subvencije, ne plačevanje davkov itd…) za podjetnike in s.p. pa druga, inšpekcije in jeb…

     • Valter BraniSlav

      In zakaj nisi kupil delnice Amazona pred 10. Leti?

    • Friderik Peršič

     Ja kak privatnik pa si z besednjakom kot je ta …?

     • axolotl

      Vodovodar, ki ti bo navil rorcange okoli vratu!

      Kaj te briga, “kak” privatnik, ker to ni predmet debate.

     • Friderik Peršič

      Kaj si , toplovodar …? To je pa pogumna izjava …

     • Clemen J.

      brat se nauči, pa povej ali plačuješ zdravstveno zavarovaje in prispevke?!? Se pravi zdravstvo ni zastojn!!! Ali plačuješ študentski dom ali nastanitev ko si na faksu?!? No v ameriki na študiju za 20000$ je to všteto, vključno z vsemi rekviziti, učbeniki,članstvi, knjigami zvezki in nastanitvijo na kampusu in 3 obroke na dan v menzi. In 20000$ je srednje drag kampus kjer imaš 100x boljše reference kot pa na UNI-lj.

     • Friderik Peršič

      Pa sem res bral brez očal …lepo , da si vzel v bran svojega ljubimca .

      P.S.Kaj za vraga ti hočeš sploh povedati …?

     • Clemen J.

      Da ljudje z nizkim IQ kot si sam, težko razumejo sploh kaj.

   • RATATA

    Frizuro maš upizdi čist!
    No, uqrcu!

   • Clemen J.

    Koliko pa je letna plača?!? Pa ne piši tiste ki jo dobijo illegalni priseljenci?!? Ves lahko imam vse zastojn, ampak da je povpračna lčetna plača 13000€ je sramota to je približno 7x manj kot v ZDA. Kar se tiče zdravil so 2x cenejša kot v EU, kjer večina ki ti jih predpišejo doplačaš. Najbolj zahtevne operacije so 2x ceneje kot tukaj, in na koncu, oni ne plačujejo zdravstvenega zavarovanja, kot tukaj, da ti potem v glavo ubijajo da je zdravstvo zastojn, ni ker ga mesečno plačuješ in samo 1 cent ostaneš dolžan pa boš sam plačal vse.

    • Marija

     Kaj se prepirata nikoli na svetu ni bilo nič zastonj.Saj vse plačano tako ali drugače.

 • Boris_j

  Imam krasno idejo za državni proračun: brez enega pametnega razloga bi dal 70 milijard $ na leto več vojski, hkrati pa bi ustvaril najmanj enako luknjo v proračunu z nižanjem davkov superbogatim. Rezultat: to je najmanj 140 milijard $ novega proračunskega minusa letno.

  Oranžni pezde iz Ovalne pisarne je naredil točno to. Kako, da ne, saj je itak ekspert v bankrotih, s tem ima zelo bogate osebne izkušnje.

 • xtc

  Nauk:
  TOLE v ZDA nima možnosti,torej kot je povedala bodo tudi njene “usdluge” brezplačne,kelnarica bi vodila državo?
  No ja,radbbi videl rezultate oštarij,ki jo je vodila ona,tale bi še kurben hausu naredila izgubo.

  • Staybell geenius

   Hahahaha kak zahojen bednik moraš bit, da take neumnosti pišeš, medtem pa konstantno ližeš šupak nepisnemu luzerju s 6-imi bankroti.
   “I love the uneducated” Trump 2016

 • jovan jovan

  Lekcija za desničarje:”Nič ni zastonj, ker državljani financiramo Državo!”

 • Valter BraniSlav

  Zastonj izobrazba ki jo Cortezova sele obljublja je bila meni darovana v Titovi SFRJ.
  HVALA TI MARSAL. Z IZOBRAZBO PRIDOBLJENO NA EF V LJ SEM SE POVZPEL V ZGORNJI PROMIL AMERISKE DRUZBE.
  HVALA TI JOSIP BROZ…

  • Iztok Kresnik

   Pozdravljeni res je v ZDA so žalostne zgodbe študentov, dijakov kateri hočejo se solat pogosto se cele družine gredo v minus in propadejo!!!

   • Valter BraniSlav

    Ja res je. Imel sem sreco da sem se rodil v Titovi SFRJ in prisel v ZDA z 200 $ plusa. Moji ameriski kolegi so zaceli z 200 tisoc $ minusa….
    ZIVEL JOSIP BROZ MOJ DOBROTNIK.

    • Clemen J.

     Ti amerike še videl nisi.

     • Valter BraniSlav

      41 let zivim v ZDA…

  • Clemen J.

   Kaj če ti papir, če pa nimaš pojma sploh kaj si studiral. Tipična YU izobrazba. Vemo pa da so vsi vele-umi bivse yugoslavije naredili solo v tujini in zapustili YU kar se je dalo hitro.

   • Valter BraniSlav

    Zasluzil sem ogromno. To je tisto kar steje.
    In zakaj nisi ti?

    • Clemen J.

     Še vedno služim ogromno.

 • Clemen J.

  zadnjih 40 let ni ga boljšega predsednika do danes kot je Trump. In to govorijo številke na borzah in povsod. Najmanjša brezposelnost v 40 letih, dolar raste, dolg na BDP se manjša, na mesec se odpre približno 90000 novih firm. Kmetijstvo s državno pomočjo je v razcvetu, kar je pa najbolj pomembno je pa to , da trda Trumpova drža proti kradljivim kitajcem in evropo, prinaša ameriki samo plus. Evropa e kljub obdavčitvi na sojo povečala uvoz iz 9% na 36%, kitajska iz okoli 20% na 46%. Zid na meji z mehiko se že gradi! Takega predsednika bi mi potreboval,

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!