fbpx

Lekcija za slovenske levičarje: Obljube ameriške socialistke Ocasio-Cortezove “o vsem brezplačnem” bodo pokopale demokrate v ZDA

28-letna demokratična kandidatka za kongres Alexandria Ocasio-Cortez, sicer članica Demokratičnih socialistov Amerike (Vir: Twitter)

Osredotočanje na obljube, da bo vse brezplačno, je strategija, ki bo demokrate po mnenju anketarja levoliberalne stranke stala zmage na prihajajočih volitvah ZDA.

Anketar demokratske stranke Ken O’Brien meni, da je načrt vzhajajoče zvezde ameriških levičarjev, 28-letne demokratične socialistke Alexandrie Ocasio-Cortez, zgrešen. Njena  predvolilna kampanja po pisanju Breitbarta temelji na obljubah ljudem, da bodo dobili vse brezplačno.

“V mnogočem se ne strinjam z Alexandrio Ocasio-Cortez in ravno tako tudi ne o stanju štiri-odstotne brezposelnosti, ni nam treba zagotavljati služb,” je povedal O’Brien, ko so ga vprašali o predlogu Ocasio-Cortezove, da postane visokošolska izobrazba brezplačna. “Mislim, da je na razpolago še veliko ekonomskih priložnosti in da bi se morala demokratska stranka, namesto, da obljublja, da bo vse brezplačno, osredotočiti na to.”

Članica demokratičnih socialistov Amerike
Ocasio-Cortezova se po drugi strani med svojo kampanjo za kongres zavzema za enkratni odpis dolgov za študentska posojila in trdi, da bi lahko na tak način letno rast BDP v ZDA zvišali s povprečnih 86 milijard dolarjev na 108 milijard.

Ko se ne bori za brezplačen visokošolski sistem ali ukinitev agencije za imigracijo in carine, Ocasio-Cortezova podpira najbolj “progresivne” demokrate. Prejšnji vikend se je tako udeležila shoda “Moj muslimanski glas” v Dearbornu v Michiganu skupaj s soustanoviteljico Marša za ženske in islamistično politično aktivistko Lindo Sarsour, da bi izkazala podporo kandidatu za guvernerja Abdulu El-Sayedu in kandidatoma za kongres Fayrouzu Saadu in Rashidi Tlaib.

Vodja demokratskega komiteja Tom Perez je v nedavnem intervjuju Ocasio-Cortezovo proglasil za “prihodnost naše stranke”. Z gotovostjo lahko rečemo, da če je Ocasio-Cortezova prihodnost demokratov, je njihovo mesto samo še na smetišču zgodovine.

Ivan Šokić