Predstavnik za svobodo medijev OVSE Harlem Désir je nekdanji dolgoletni socialistični politik, ki ignorira pritiske, ki jih nad novinarji vršijo levičarske vlade!

Harlem Désir (Foto: epa)

V zadnjem tednu je zaskrbljenost glede tvita Janeza Janše izrazil tudi predstavnik za svobodo medijev OVSE Harlem Désir. Do tega bi morda lahko prišlo na podlagi dezinformacij, a kot prihaja na dan, Désir vztrajno ignorira opozorila slovenskih državljanov, ki so zaskrbljeni nad stanjem v RTV SLO. Tudi sicer pogosto brani levičarske propagandiste pred kritikami, ne odzove pa se na pritiske, ki jih nad novinarji vršijo levičarske vlade. Tako je bilo denimo v primeru političnega pregona proti makedonskemu novinarju Aleksandru Mitovskemu, ki je kritično poročal o delovanju kriminalne vlade Zorana Zaeva. Désir je sicer nekdanji dolgoletni socialistični politik, kar tri mandate je bil evropski poslanec, bil pa je tudi predsednik francoske Socialistične stranke!

Sporočilo na družbenem omrežju Twitter, v katerem je predsednik vlade Janez Janša pozval RTV Slovenija, naj opravlja svoje delo in ne širi laži, je po zaslugi levičarjev odmeval tudi na tujem. Med drugim se je na to temo oglasil predstavnik za svobodo medijev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Harlem Désir, ki je, kot je kazalo na prvi pogled, na podlagi nekaterih izjav, ki so bile iztrgane iz konteksta in brez seznanjenosti o medijskem prostoru v Sloveniji, izrazil zaskrbljenost.

Désir izrazil zaskrbljenost nad “verbalnimi napadi in grožnjami” proti RTV SLO
“Zaskrbljen sem zaradi verbalnih napadov in groženj proti javnemu mediju v Sloveniji,” je povedal Désir in dodal: “Medijski uslužbenci morajo imeti možnost, da delujejo brez pritiskov kakršnihkoli oblik in groženj. V času zdravstvene krize je vloga javnih medijev, kot drugih neodvisnih medijev, ključna za zagotavljanje pomembnih in zanesljivih informacij javnosti in pri boju proti lažnim informacijam o pandemiji. Upam, da bo vlada podprla RTV SLO pri tej pomembni vlogi. Proti novinarjem RTV SLO ne sme biti nobenih groženj, saj bi to lahko vplivalo na delo javnega medija in imelo negativen učinek na medijsko svobodo v državi na splošno.”

Désir ignorira opozorila slovenskih državljanov, ki so zaskrbljeni nad stanjem v RTV SLO
Désir je bil po naših informacijah s strani zaskrbljenih slovenskih državljanov seznanjen tudi z drugo stranjo zgodbe. Med drugim so ga opozorili na dejstvo, da ima glede na število prebivalcev RTV SLO zaposlenih veliko več ljudi kot podobne ustanove v primerljivih evropskih državah, prav tako pa RTV SLO zaposluje na netransparenten način. Leve politične elite, katerih pribežališče je postala RTV SLO, to ustanovo nadalje izkoriščajo za promocijo skrajno levičarskih idej, manipulacij pa se poslužujejo celo v osrednjih informativnih oddajah. Odzivi zaskrbljenih slovenskih državljanov so pri Désirju naleteli na gluha ušesa in ignoranco.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Pogosto brani levičarske propagandiste pred kritikami, ne odzove pa se na pritiske, ki jih nad novinarji vršijo levičarske vlade
Désir se rad oglaša v primerih, ko so kritik deležni levičarski propagandisti, popolnoma drugače pa je, ko se novinarji soočajo z resnimi grožnjami in pritiski s strani levičarskih oblasti v nekaterih državah. Tako je bilo tudi v primeru Makedonije, kjer je bil znani novinar in urednik Infomaxa Aleksandar Mitovski podvržen političnemu pregonu zaradi kritičnega poročanja o delu makedonske vlade pod vodstvom nekdanjega predsednika vlade Zorana Zaeva, ki je sicer prijatelj Tanje Fajon in izbranec Georga Sorosa. Désir je bil o vsem obveščen in je obljubil ukrepanje, a zgodilo se ni nič.

Do pregona je prišlo potem, ko je Mitovski v medijih objavil dokaze o koruptivnih poslih Zaeva. Désir je novinarja sicer obvestil, da primer spremlja, a ko je sodišče urednika Mitovskega obsodilo, Désir ni tega niti komentiral, kaj šele, da bi ukrepal v skladu s funkcijo, ki jo opravlja. Kot navaja Demokracija, je portal english.republika.mk 26. septembra lani pisal, da je Désir izrazil zaskrbljenost zaradi kazenskih ovadb, vloženih proti Mitovskemu, ki je razkril dokaze, da so najvišji vladni uradniki sodelovali v velikem škandalu z izsiljevanjem. Mitovski je objavil odlomke iz zapriseženega pričanja pred tožilci. Namesto, da bi preiskovali Zaeva, je tožilstvo začelo preiskovati vir uhajanja informacij.

Désir je na svojem Twitter računu takrat zapisal: “Natančno spremljam primer Aleksandra Mitovskega, urednika Infomaxa, ki je obtožen objavljanja uradnih skrivnosti v ‘Severni’ Makedoniji.” Makedonsko združenje novinarjev je takrat pred uradom državnega tožilstva protestiralo v znak podpore Mitovskemu ter zahtevalo, da naj Zaeva vlada in tožilci končajo skupinski pritisk na medije. Med protestom se je takrat celo zgodilo, da je policija vdrla v uredniško pisarno Netpressa, še enega kritičnega spletnega medija, ki je poročal, da je Dragi Raskovski, generalni sekretar v vladi Zaeva, ponaredil pogodbo o javnih naročilih za opremo za nadzor zračnega prometa v vrednosti 7,5 milijona evrov.

Zoran Zaev in Harlem Désir sta dobra prijatelja (Foto: OSCE)

Gre za nekdanjega dolgoletnega socialističnega politika
Pristranskost Désirja se sicer lahko pojasni z dejstvom, da gre za nekdanjega dolgoletnega socialističnega politika. Med letoma 1999 in 2014 je bil kar tri mandate poslanec v Evropskem parlamentu, med letoma 2012 in 2014 pa je bil celo predsednik francoske Socialistične stranke. Preden se je zavihtel na visoko in mastno plačano funkcijo v OVSE je bil med letoma 2014 in 2016 še minister za evropske zadeve.

Zoran Zaev in Tanja Fajon (Foto: Facebook)

Rok Krajnc