Lukašenko uvedel smrtno kazen za veleizdajo

Aleksander Lukašenko, zadnji evropski diktator (Foto: epa)

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je v četrtek podpisal zakon, ki omogoča smrtno kazen za veleizdajo, ki bi jo zagrešili uradniki ali pripadniki oboroženih sil. 

Belorusija, ki ji od leta 1994 vlada diktator Aleksander Lukašenko, je edina država v Evropi, ki še ni odpravila smrtne kazni. To so doslej izrekali za primere umorov ali terorizma, izvajajo pa jo s strelom.

V skladu z novim zakonom smrtna kazen grozi tudi uradnikom in vojakom, ki bi jih spoznali za krive veleizdaje. Po mnenju opazovalcev, ki jih navaja dpa, je namen sprememb predvsem zagotoviti lojalnost državnih uslužbencev in vojaškega aparata.

Prinaša pa nova zakonodaja tudi nekatere zaostritve za preostale državljane. Po novem je denimo za “teroristično propagando” in “obrekovanje varnostnih sil” zagrožena zaporna kazen. Gre za podobna določila, kakršna je po začetku agresije nad Ukrajino v svoj kazenski zakonik vključila tudi Rusija, navaja STA.

Lukašenka kritiki večkrat označujejo za zadnjega diktatorja Evrope in je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Evropska unija ga po volitvah leta 2020, ki so jih zaznamovale obtožbe o volilnih manipulacijah, ne priznava več kot voditelja države. Množične proteste po volitvah so beloruske oblasti brutalno zatrle. V ruski agresiji nad Ukrajino Belorusija ne sodeluje s svojimi vojaki, je pa Rusiji dopustila, da je februarja lani invazijo sprožila z njenega ozemlja. Prav tako ruskim letalom in brezpilotnikom omogoča koriščenje svojega zračnega prostora za napade na Ukrajino.

Andrej Žitnik