fbpx

Lukašenkova tolpa kriminalcev je pridržala EU odpravnico poslov

Evelina Schulz (foto: Twitter)

Gre za nesprejemljivo in obžalovanja vredno kršenje diplomatskega statusa,” je v Bruslju poudaril tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU in vodje EEAS Josepa Borrella Peter Stano, ki je zgrožen nad dejanjem beloruske policije. Ta je za več kot dve uri pridržala odpravnico poslov na delegaciji Evropske unije v Minsku. Gre za resno kršitev dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, beloruski odpravnik poslov v Bruslju pa je že bil pozvan na pogovor, poroča STA.

V Belorusiji so v torek pridržali odpravnico poslov na delegaciji Evropske unije v Minsku Evelino Schulz, s tem pa so hudo kršili dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih. Po besedah Petra Stana je to že drugi tovrstni incident v Belorusiji.

Odpravnico poslov na delegaciji EU v Minsku Evelino Schulz je beloruska policija za več kot dve uri nezakonito pridržala, s čimer je Belorusija hudo kršila konvencijo o diplomatskih odnosih. Schulzovo so pridržali, ko je zapuščala sodišče po sojenju za zaprtimi vrati. Skupaj je bilo pred sodiščem priprtih najmanj 13 ljudi, med njimi sorodniki obsojenih in borci za človekove pravice. Dve osebi sta še vedno v priporu in ju čaka sojenje, najverjetneje zaradi prekrška.

Schulzova je bila edina pridržana
Ostali evropski diplomati, ki so 6. septembra prispeli na sodišče zaradi napovedi sojenja v tako imenovanem primeru anarhistov, niso bili pridržani, poroča Svaboda. Po poročanju Radia Svaboda uradnega odziva na njeno pridržanje za zdaj ni bilo, diplomati pa so po Dunajski konvenciji zaščiteni z imuniteto. Tovrstni incident ni bil prvi, beloruskega odpravnika poslov v Bruslju pa so že poklicali na pogovor na EEAS ter zahtevali pojasnila glede tega “hudega incidenta” in poudarili, da se ne sme ponoviti.

Po incidentu se je po poročanju STA oglasil tudi Franak Viačorka, svetovalec vodje beloruske opozicije Svetlane Tihanovske, ki je na Twitterju zapisal, da je to “jasen znak, da ta režim nima meja in se obnaša kot tolpa kriminalcev”. Enako je potrdila Hanna Liubiakova, beloruska novinarka, ki je zapisala, da je “nadlegovanje diplomatov nesprejemljivo. Režim krši vse mednarodne konvencije in zdrav razum. Odpravnica poslov EU v Belorusiji Evelina Schulz je bila pridržana kljub njeni imuniteti, odpeljana na policijsko postajo, policija pa jo je posnela s kamero. Propaganda jo ustrahuje”.

Odnosi med Brusljem in Minskom so se močno zaostrili po predsedniških volitvah v Belorusiji avgusta 2020, na katerih je uradno zmagal dolgoletni beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, a so po državi zatem izbruhnili množični protesti, ki jih je režim nasilno zatrl. Mnogi trdijo, da so bile volitve prirejene, saj naj bi imela njegova edina tekmica, voditeljica opozicije, neuradno 70 odstotkov podpore. Tudi Belorusiji je EU uvedla sankcije, nosi pa tudi odgovornost za lanskoletni izbruh migracijske krize na meji z Unijo.

Tanja Brkić