fbpx

Madžarska se sooča z napadi, vendar je Orban obkrožen z vedno več somišljeniki

Foto: epa

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je zmerjal Madžarsko, da bi jih bilo treba izključiti iz EU. Obtožil jih je, da ravnajo s prosilci za azil slabše kot z divjimi živalmi. Na Madžarskem se bodo o migrantih namreč izjasnili na referendumu.

Prav tako je očital predsedniku Viktorju Orbanu povečevanje ksenofobije v zvezi z evropskimi načrti za premeščanje prosilcev za azil.  Za nemški Die Welt je izjavil tudi: “Vsak, kdor kot Madžarska gradi ograje zoper prebežnike pred vojno ali pritiska na svobodo tiska ali sodno neodvisnost, bi moral biti vsaj začasno izključen iz EU, če ne za vedno.” Pri tem se je skliceval na pravila EU – ki naj bi jih upoštevali, da se ohranijo kohezija in vrednote EU.

Madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó je takšno obsojanje označil za “pridiganje, pompoznost in frustracijo.”

Minister Szijjártó je rekel tudi, da lahko samo Madžari odločajo o tem, s kom bodo živeli, ter dodal, da bi jih bruseljski birokrati radi prikrajšali za to pravico.

Dodal je tudi: “Nadvse nenavadno je, da  Jean Asselborn and Jean-Claude Juncker – ki oba prihajata iz držav z optimiziranimi davki – govorita o delitvi bremen. To razumemo tako, kot res pomeni: Madžarska bi morala nositi breme, ki je nastalo zaradi napak drugih.”

Referendum v zvezi z migranti bo!
Madžarska bo 2. oktobra izvedla referendum v zvezi z nastanitvijo 1.294 iskalcev azila na Madžarskem. Orbanova vlada je pripravila knjižico na to temo in jo dostavila milijonom madžarskih gospodinjstev z informacijami o problematiki. Knjižica je domoljubno orientirana in piše o vplivih prisiljenih na domačo kulturo in tradicijo. Ta knjižica je v centru pozornosti vseh nasprotnikov madžarske politike, zato se očitki kar množijo.

Madžarska v svoji politiki ni več osamljena
Sprva je madžarska trda retorika o migrantih delovala tako, da jih je za nekaj časa izolirala, toda v enem letu je postal Viktor Orban ena ključnih oseb evropske politike. Avstrija, ki se je na začetku podobno kot Nemčija odzvala s sočutjem do migrantov, sedaj v strinjanju z Madžarsko želi tudi sama najti rešitev za migrantsko krizo v svojem stilu.

“Septembra je Orban veljal za negativca,” je za Guardian izjavil Gerald Knaus, predsednik Evropske iniciative za stabilnost s sedežem v Berlinu. “Ob koncu leta je postal vodja koalicije držav. Z Avstrijo sedaj razpravlja, kako bi poiskali sistem v avstrijskem slogu, Nemčija pa je ostala osamljena,” je dodal.

Orbanova vizija ščiti tradicijo
Orbanova vizija presega problematiko migrantske krize, saj je na konferenci z desnim poljskim kolegom Jarosławom Kaczyńskim pozval k prenovitvi evropskih institucij, da bi bile usmerjene desno. Poudaril je ohranjanje kulture in tradicije. “Smo v zgodovinsko pomembnem kulturnem trenutku,” je rekel Orban. Dolgoročni razvoj dogodkov bo pokazal, kdo bo lažje obvladoval hitro spreminjajoče se razmere.

A. B.