[Video] Ekipa oddaje Drugorazredni je bila v madžarskem kraju, kjer so prvi predlagali postavitev ograje: “Bilo je nujno!”

Asotthalom in župan László Toroczkai (Foto: posnetek zaslona)

“Ta ograja je zelo učinkovita. Bilo je nujno. Za to ograjo sem se boril dolgo časa. Ko sem postal župan tega mesteca leta 2013, smo imeli veliko, veliko težav z masovnimi migracijami,” je ekskluzivno za Nova24TV povedal župan madžarskega mesta Ásotthalom László Toroczkai, ki je predsedniku vlade Viktorju Orbánu med prvimi predlagal postavitev ograje.

Ekipa oddaje Drugorazredni niti med poletjem ni počivala, pač pa je potovala po Evropi, in sicer predvsem po državah višegrajske četverice, kjer je iskala razloge za priljubljenost tamkajšnjih politikov in odsotnost kriminala, ki je zaradi vse več migrantov v zadnjem času v Sloveniji v porastu. Te države imajo dosledno politiko proti nelegalnim migracijam, velike zasluge za zajezitev pa ima predvsem Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbána, ki je za zavarovanje zunanje schengenske meje postavila tudi učinkovito ograjo. Ekipa je med drugim obiskala kraj Ásotthalom v bližini madžarsko-srbske meje, ki danes daje občutek zaspanega naselja, še pred nekaj leti pa je bil ta kraj med bolj obleganimi s strani ilegalnih migrantov.

Župan Ásotthaloma med prvimi, ki so Orbánu predlagali postavitev ograje na zunanji schengenski meji
Prav župan Ásotthaloma László Toroczkai je predsedniku vlade Orbánu med prvimi predlagal postavitev ograje, za Nova24TV pa je takratno dogajanje opisal takole: “Ta ograja je zelo učinkovita. Bilo je nujno. Za to ograjo sem se boril dolgo časa. Ko sem postal župan tega mesteca leta 2013, smo imeli veliko, veliko težav z masovnimi migracijami. Začelo se je že leta 2012, ko je Bruselj prisilil madžarsko vlado, da spremeni zakonodajo glede nelegalnih migracij.” Tudi v Ásotthalomu, kjer so v 90. letih prejšnjega stoletja sprejeli veliko beguncev ob razpadu nekdanje Jugoslavije, so nekateri menili, da gre tudi ob tokratni migrantski krizi za pomoči potrebne posameznike, a kmalu se je izkazalo, da je resnica drugačna.

Toroczkai pojasnjuje: “Ljudje so najprej mislili, da so to resnični begunci. Madžari tukaj so jim najprej želeli pomagati, ko pa so ljudje spoznali, da večina teh prišlekov niso pravi begunci in da so to mladi moški brez otrok in žensk, se jim to ni zdelo normalno. V 90. letih so sem prihajale predvsem ženske in otroci, moški pa so ostali doma in branili svojo državo, tukaj pa je bila situacija popolnoma drugačna.” Ljudje so videli tudi, da ti ljudje s seboj nosijo večje količine denarja in so po vsej verjetnosti premožnejši od prebivalcev Ásotthaloma.

Če želimo ohraniti Evropo brez notranjih meja, moramo dosledno varovati zunanjo schengensko mejo
Župan Toroczkai je zaslovel tudi zaradi akcijskega videoposnetka, ki ga skupaj s sodelavci iz vrst varnostnih organov prikazuje pri varovanju meje. Posnetek med drugim opozarja migrante, da je pot čez Madžarsko in mimo Ásotthaloma njihova najslabša možnost, po objavi posnetka pa so župana levičarji obtoževali, da je rasist.

Novinar Luka Svetina se je tudi osebno prepričal o učinkovitosti ograje, ki se nahaja na madžarski strani meje, zaradi katere lahko v primeru vdora migrantov te pošljejo na drugo stran brez soglasja Srbije, med dvema posameznima ograjama, ki sta postavljeni v dolžini 175 kilometrov, pa je postavljena pot, po kateri v rednih intervalih patruljirajo policisti. Ograja je prav tako opremljena z naprednimi videonadzornimi sistemi in je elektrificirana. Za razliko od na primer vlade Marjana Šarca se naši vzhodni sosedje natančno zavedajo pomena varovanja zunanje schengenske meje. Toroczkai pojasnjuje: “Če želite ohranjati politiko Evrope brez meja, moramo varovati zunanjo schengensko mejo.”

Poljska, ki je sprejela dva milijona ukrajinskih beguncev, ne namerava poklekniti pred bruseljskimi evrokrati
Ekipa Drugorazredni je obiskala tudi Poljsko, ki se je po izognitvi recesije in visoki gospodarski rasti uveljavila kot gonilna sila višegrajske četverice in gre svojo pot ter ne poklekne pred vsakim bruseljskim ukazom. Ta država je v zadnjih štirih letih vodena s strani desnosredinske stranke Zakon in pravičnost, trn v peti Bruslju pa je postala zaradi zagovarjanja krščanskih vrednot in suverenosti države, namere reformirati zastarel sodni sistem ter nasprotovanja sprejemanju muslimanskih ilegalcev. O tem je za Nova24TV spregovoril tudi znani televizijski voditelj Televizije Republika Aleksander Wierzejski, ki je povedal, da nekatere države, kot je Nemčija, pritiskajo na druge, da bi kršile svoje lastne zakone in zakone Evropske unije: “Imamo sistem za vizume, sistem za prosilce za azil, ki deluje na določen način. Zdaj pa Nemčija, Francija in nekatere druge države hočejo, da bi delali drugače. Toda, na kakšni osnovi?” Ob tem velja poudariti, da v mainstream medijih ničesar ne boste zasledili o kar dveh milijonih ukrajinskih beguncev, ki jih je sprejela Poljska po nelegalni aneksiji krimskega polotoka s strani Rusije in začetku oboroženih spopadov na vzhodu Ukrajine.

Alexander Wierzejski (Foto: posnetek zaslona)

Poljska letos praznuje trideseto obletnico ponovne uvedbe senata
Poljska letos praznuje trideset let, odkar so ponovno uvedli senat kot zgornji del tamkajšnjega parlamenta. Tega so pod sovjetsko prisilo ukinili, ob tej priložnosti pa se je s predsednikom Senata Stanisławom Karczewskim pogovarjal tudi novinar Svetina, ki ga je uvodoma povprašal o pomenu skupine višegrajskih držav. Ta mu je odgovoril, da države sodelujejo že 25 let, saj imajo podobne zgodovinske izkušnje in se na ta način nekako razlikujejo od držav v regiji: “Zato smo sklenili sodelovanje na vseh ravneh, na ravni predsednikov držav, predsednikov vlad, kakor tudi parlamentov, in parlamentarci se tudi srečujejo. Pomembno je, da si v okviru Višegrajske skupine izmenjujemo izkušnje. Pogovarjamo se, vodimo dialog, to je za nas zelo pomembno.” Poljska je v skupini največja država, a si po njegovih besedah ne želi prevladovati ali dominirati znotraj te skupine, ki jo je v zadnjih letih posebej povezala tudi situacija v zvezi z migrantsko krizo.

Stanisłav Karczewski (Foto: posnetek zaslona)

Predsednik poljskega senata za Nova24TV spregovoril tudi o kontroverzni pravosodni reformi
Spregovoril je tudi o pravni državi in reformi pravosodja: “Trenutno poteka dialog z Evropsko komisijo. Na Poljskem reformiramo različne sektorje; poljski državljani to pričakujejo, saj imamo med javnostjo kar 90-odstotno podporo glede teh ukrepov. Nič hudega se ne dogaja, ne kršimo ustave. Zdi se nam, da je Evropska unija imela napačne informacije, ki jih je prejela od zlonamernih virov znotraj naše države. Zato je tudi imela takšno kritično stališče. Poljska tranzicija je stara 30 let. V tem času smo reformirali skoraj vse sektorje; reformirali smo izobraževalni sistem, pokojninski sistem in tudi invalidski sistem. Vendar pa nikoli ni bil reformiran pravosodni sistem. In tega smo se lotili zdaj in zaključujemo z delom, imamo pa veliko podporo naroda.”

Rok Krajnc

 • Andre Frass

  Tip ni gladek. Citiram: če ste migrant uporabite pot čez Srbijo, hrvaško in Slovenijo. Potem pa se čudimo odkod migrantom informacije. Zgleda,da jih Madžari oborožijo z informacijami o poti.

  • totex39

   Ne tu pa se motiš, Madžarom ni potrebno, da bi se ukvarjali z takimi informacijami, saj je dovolj tihotapcev, ki vedo za vse in jih ne bodo vozili proti Madžarski ko vedo, da ni prehoda.

   • Andre Frass

    Oprosti ampak vseeno pa je takšna izjava blago rečeno svinjska.

    • ZatonMesecnikov

     In? Kaj je hotel s tem povedati? Da naj se pač izogibajo Madžarske. če pa je pot čez bosno, hrvaško in Slovenijo prosta, je pa to domena teh treh držav in ne Madžarske.

     • Andre Frass

      Potem pa mi naredimo kontra izjavo. Da naj gredo čez madžarsko in Avstrijo. Boš videl kaj bi bilo. Samo v slovenijo nima nobeden politik jajc. Onih nadih 8 poslancev je pa tako ali tako izdajalcev. 5 jih podpira migrantkoljubko Ursolo trije pa veliko Albanijo

     • Andre Frass

      EU poslancev

     • ZatonMesecnikov

      Mislim, da je župan mesteca, v katerem živim že rekel, naj hodijo čez Madžarsko v Avstrijo. Za šankom nekoč. Tako kot gornji župan.

     • Andre Frass

      Eno je za šankom brez kamer tam ima vsak gobec drugo pa je uradna izjava. Kjer bi vsi slovenski politiki morali skočiti v zrak ampak nobeden nima JAJC

     • ZatonMesecnikov

      Župan NI politik. Izjava za spletni portal ali lokalno TV NI politična izjava, ki bi imela neko težo. Je enakovredna tvoji izjavi.

     • Andre Frass

      Župan je politik. Odkod pa tebi,da župani niso politiki. Zmeraj so bili in zmeraj bodo.

     • ZatonMesecnikov

      Župan je načelnik občinske uprave. Oziroma vodja in predstavnik neke občine. Tehnična funkcija.

     • Andre Frass

      Ampak tudi politična. Večina jih je pripadnikov političnih strank

     • ZatonMesecnikov

      Tudi veliko direktorjev državnih firm je praviloma članov levičarskih političnih strank.

     • Andre Frass

      Dejstvo pa je,da je srž problema v politiki Mutti Merkel. Seveda je sedaj nastavila svojo učenko Ursolo. Nobeden od 8 Eu slovenskih glist Pa v Eu parlamentu ne reče niti bu proti tej zbirki willkommen politiki,ki je meni prinesla 8 šivov v službi.( Nemške železnice) in niti odškodnine ne dobiš v Nemčiji, če te napade ta kigranska rasa

     • ZatonMesecnikov

      Ni Mutti Merkel, ampak splošna paraliza v imenu “Boja proti Fašizmu”. Ki politike oziroma odločevalce dela hrome v strahu, da bodo obtoženi fašizma. Oziroma kar si oni predstavljajo pod fašizem.

      nemčija ima že dolgo ta problem, saj je v njej 10% tujcev. nemci gredo vedno v nek ekstremizem. Takšen ali drugačen.

     • Andre Frass

      Ne moreš teh enačiti z tistimi,ki so šli v Nemčijo pred 50,40,30,20,10 leti. Večina te mase nas dela pošteno plačuje davke itd. Res se najdejo izmečki ampak ne pa tolikšna masa kot je v navalih od 2015

     • ZatonMesecnikov

      Ta gastarbajterski val sega vedno globje na jug. Kjer so civilizacijske razlike večje. Ko nekdo na netu lahko prebere, da obstaja kraj na svetu, kjer ti dajo tri obroke dnevno ter streho nad glavo, pa še žepnino, se bo odpravil tja. Prej ni bilo neta in odprtih meja. Poleg tega se je ta populacija na jugu enormno namnožila. Proces je enak, kot tisti, ko se naprimer brazilski in indijski kmetje selijo v plehnate slume velemest.

      Europa nima odgovora na ta izziv, ker ima imigracijske Zakone pisane za nelsona mandelo, če se bo slučajno pojavil na meji. Pojavi se pa afganistanski kmet civilizacijsko iz 7. stoletja po kristusu. Dokler ne bo čaša polna in bo ljudem to v Nemčiji dopizdilo, se bo to dogajalo, vključno s perifernimi državami. Nemci vedno znova volijo Mutti.

      Po postajah v Nemčiji kar pomnim strašijo zapečeni mladci v skajastih jaknah, pa se med sabo prerivajo pa lajajo za ženskami, če pride katera mimo. ostali se jim pa izogibajo.

   • Andre Frass

    Kako bi se on počutil,da recimo pride Madžarska TV ekipa v SLO ( da bi na meji bilo vse ok) in en slovenski politik reče dragi migranti. Ne hodite čez Slovenijo ampak čez Srbijo, madžarsko in Avstrijo. Mislim,da bi morali slovenski veleposlaniki vsaj na zagovor

  • Andrej

   In kje si ti našel ta citat?

   • Andre Frass

    Poglej si video

    • Andrej

     Hvala.

 • Joško

  Poljaki, še v Slovenijo pridite reformirati pravosodni sistem. Pošteni Slovenci vam damo proste roke.

 • Stajerka

  ….sram me je……res me je, ob pogledu na to in našo ograjo…….katastrofa kaj so nardili iz naše države in več kot očitno je, da so lewaki res zreli za 3. svet……ampak NE tukaj, lahko pakajo kufre in ga poiščejo….vidimo, da Kitajska ne pride več v poštev, torej ostanejo Rusija, S.Koreja in Venezuela……

 • neuralinkn1

  Všeč mi je, da je bodeča žica tudi elektrificirana, sicer pojma nimam kdo plača vso tisto elektriko in mutece, ki noč in dan buliijo v tanko temno črto na zeleni podlagi, ampak zdaj si lahko migranti in domačini vlečejo iz ograje kable in zastonj polnijo mobilni telefon.
  Vse se da, če se hoče in nekdo tisto plača, lahko bi napeljal elektriko še v podeželske gulage in ciganska naselja, mogoče bi potem delali kaj pametnega.

  • Andrej

   Vsi stroški skupaj, ki jih naštevaš, so bistveno manjši kot kupi muslimanskih lenuhov, ki jih je treba vzdrževati, oni ti pa šeriat uvajajo in zgago delajo.

   • neuralinkn1

    Brez skrbi, nihče noče stati na Madžarskem, madžari bežijo v Slovenijo, potem veš kako je tam lepo.
    Saj to, še za svoje tretjerazredne žrtve režima ne poskrbijo, kaj šele za afriške sužnje.
    Ko rabijo ograjo in elektriko sredi ničesar, je pa vedno denar, vlada vedno najde dovolj idiotov, ki celo življenje gledajo kako živijo in trpijo drugi, ki so že predaleč.

 • Beličič

  Ti dam ograjo po nagi riti!

  • Beličič
  • ZatonMesecnikov

   V zvezi z migranti ti gredo samo nage riti po glavi Beličić…

   • Beličič

    Ti ki že 10 let ne fukaš ti veš!

    • ZatonMesecnikov

     raje ne, kot pa tako kot ti beličiću….

  • xtc

   No torej se kar nanjo used.

 • anthony

  Naložbe in posojila za vaše projekte
  Ali sanjate o novem domu, avtomobilu ali začnete podjetje? S posojilno banko JEFFERY uresničite svoje sanje. Smo mednarodna finančna institucija z dobrimi krediti za prijavo. Po meri za vas, saj obstajajo stvari, ki komaj čakajo. Skupaj najdemo varen način, da vas zadovoljimo. Ponujamo posojila v razponu od 3.000 do 190.000 € v obdobju 2 do 20 let, odvisno od zahtevanega zneska s fiksno letno obrestno mero 3% za vse
  zahtevane zneske. Tukaj v posojilni banki JEFFERY lahko odkrijete potrebna posojila ali financiranje.

  Za več informacij se obrnite na našo storitev po e-pošti: [email protected] ali na WhatsApp: +33756916169 in postregli vam bomo.
  Hvala za razumevanje

 • xtc

  Pravilne poteze,seveda se komunisti vedno derejo,ko jih naženeš od korita-to je nujno pokvarjnce je treba pač proč od oblasti in vzvodov odločanja.
  Ker v SLo nismo odstranili proč od politike Kučana & Co in njegovih hlapcev po vojski ,policiji,sodstvu in gospodarstvu in JS ne gre država nikamor.
  Če primerjamo napredek SLo od 91 in Poljske od 91-se lahko Slovenci le zjočemo