Macron je francoski predsednik z najnižjo podporo v moderni zgodovini

Foto: epa

Zadnji podatki kažejo, da je podpora Macronu nižja od kateregakoli drugega nepriljubljenega francoskega predsednika v zgodovini. Njegova podpora je po meritvah inštituta Ifop zdrsnila na pičlih 19 odstotkov. To je tudi najnižja izražena podpora, ki je bila izmerjena kateremukoli izmed predsednikov v moderni francoski zgodovini.

Le eno leto po tem, ko je bil v drugem krogu francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron izvoljen s 66 odstotki glasov, premagal je Marine Le Pen, je njegova podpora po meritvah inštituta Ifop zdrsnila na pičlih 19 odstotkov. To je tudi najnižja izražena podpora, ki je bila izmerjena kateremukoli izmed predsednikov v moderni francoski zgodovini. Podpora liberalnemu predsedniku je tako nižja celo od najnižje podpore, ki so jo izmerili nekdanjemu socialističnemu predsedniku Françoisu Hollandu, njegovemu predhodniku. Glede na Journal du Dimanche je podpora Macronu drastično upadla, saj je prejšnji mesec imel 34-odstotno podporo, pred dvema mesecema pa 39-odstotno podporo. To, da volivci kmalu po izvolitvi predsednika ne podpirajo več, je tradicija, ki traja že več kot desetletje.

Macron ignorira običajne ljudi in polni naslovnice s škandali
V Franciji velja prepričanje, da Macronovi ukrepi koristijo le velikim podjetjem in bogatim posameznikom, medtem ko se ne ozira na težave in potrebe običajnih ljudi. Francozi sicer živijo v vedno večjem strahu, kljub dolgoletnim tokovom imigrantov so se zadeve in pomanjkanje strategije na tem področju začele pospešeno poslabševati po začetku vseevropske migrantske krize. Na francoskih ulicah je vedno več kriminala, izginjati pa je začela tudi francoska identiteta.

V zadnjem času je k upadu Macronove priljubljenosti prispeval tudi škandal z njegovim varnostnikom. Varnostnik maroškega porekla Alexandre Benalla je med demonstracijami maja brutalno pretepel protestnika.

J. Ž.

 • RATATA

  Po pisanju WikiLeaksa in korespondenci Obaminega svetovalca Johna Podeste lahko ugotovimo, da je Macron vzdrževal tesne stike s prijatelji “prve dame zaščitnice Wall Streeta” državne sekretarke Hillary Clinton. Francoski L’Union Populaire Republicaine je pisal, da je Macron povezan s francosko-ameriško fundacijo, ki sta jo ustanovila leta 1976 Valéry Giscard d’Estaing in Gerald Ford. Fundacija nima sedeža v Parizu, temveč v Washingtonu, kjer “proizvaja” kandidate, usposobljene za opravljanje državnih funkcij v Franciji. Tovrstna fundacija obstaja tudi za Italijo, v njej je zorela tudi Federica Mogherini, aktualna visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko.

  Velika neznanka je tudi dejstvo, kako je Emmanuel Macron, ki je zaključil študij filozofije in politologije in nima nikakršnega strokovnega znanja iz ekonomije in bančništva, bil promoviran v investicijskega bančnika v Rothschildovi bančni strukturi. Nakar ga je pred vrata skupine Bilderberg pripeljal eden najpomembnejših umov koncepta globalizacije in Rothschildov prijatelj – Jacques Attali, eden od šefov Evropske banke za obnovo in razvoj. Po Attaliu, sistem moči izključno temelji na denarju.

  http://topnews.si/2017/05/15/so-si-macrona-izmislili-francoski-prostozidarji-in-promovirali-multinacionalni-bankirji-oziroma-kaj-nas-caka-na-francoskih-parlamentarnih-volitvah/

 • Caetano

  Francija je prva že pod Pompidoujem v 60. letih stopila na pot politike filoislamizma in jasno je kam jo je to pripeljalo…

 • Van Der Waals

  macron bedak filozofski.

 • WatsonForus

  Mamin lolek !

 • xtc

  Če maš staro mamo za ženo in sindrom nedoraslega otroka potem je tole logično.

 • pajot

  Logično. Prededipalec. In mamin sinko. Tudi mi jih imamo. Eden vidnejših je miro cerar.

 • Sarkazem

  Nič čudnega, ljudje počasi spoznavajo, s kom imajo opraviti!