fbpx

[Video] Maduro vse bolj nasilen, mednarodna skupnost ne izključuje oboroženega posredovanja za osvoboditev izpod njegove tiranije!

Foto: epa

Predsednik Venezuele Juan Guaido je po spopadih med protestniki in varnostnimi silami venezuelskega predsednika Nicolasa Madure pozval mednarodno skupnost, naj premisli o vseh ukrepih za osvoboditev Venezuele. Medtem so tudi v Washingtonu obljubili, da bodo ukrepali.

Guaido je sporočil, da se bo v ponedeljek v Bogoti udeležil srečanja skupine iz Lime, ki se ukvarja z reševanjem venezuelske krize. Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj bo pripravljena na vse možnosti glede Madura. Srečanja se bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je napovedal srečanje z Guaidojem. Medtem pa je državni sekretar Mike Pompeo obsodil sobotno nasilje, v katerem sta življenje izgubili najmanj dve osebi, ter obljubil, da bodo ZDA ukrepale. Glede na navedbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu ne izključujejo oboroženega posredovanja.

Maduro vse bolj nasilen
Humanitarna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode.

Humanitarna pomoč. (Foto: epa)

V spopadih med protestniki in varnostnimi silami sta v soboto na meji z Brazilijo umrli najmanj dve osebi, med njima 14-letnik. Več kot 300 jih je bilo ranjenih na različnih mejnih prehodih z Brazilijo in Kolumbijo. Juan Guaido je v soboto v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, kjer se je zbrala humanitarna pomoč, formalno sprožil operacijo distribucije pomoči čez mejo, vendar so Madurove sile to blokirale. Po izbruhu nasilja je Kolumbija ukazala vrnitev tovornjakov s pomočjo v notranjost države. Nekaj pomoči so sicer skušali v državo dostaviti tudi iz Portorika, vendar je venezuelska vojska ladjo poslala nazaj domov. Mednarodna pomoč se medtem kopiči tudi na karibskem otoku Curacao.

Vojaki prestopajo na pravo stran
Med spopadi je nekaj venezuelskih vojakov izkoristilo priložnost in se pridružilo protestnikom oziroma odšlo čez mejo v Kolumbijo. Kolumbijska vlada poroča, da so jih do sobote zvečer sprejeli okrog 60. Guaido je vsem pripadnikom varnostnih sil, ki bodo zamenjali strani, obljubil amnestijo.

Venezuela je pod Madurom padla v hudo krizo in državo je od leta 2015 zapustilo skoraj tri milijone ljudi. Zaradi pomanjkanja in lakote se beg nadaljuje in iz Venezuele vsak dan odide najmanj 5000 ljudi, še poroča STA.

C. Š.