[Video] Maduro vse bolj nasilen, mednarodna skupnost ne izključuje oboroženega posredovanja za osvoboditev izpod njegove tiranije!

Foto: epa

Predsednik Venezuele Juan Guaido je po spopadih med protestniki in varnostnimi silami venezuelskega predsednika Nicolasa Madure pozval mednarodno skupnost, naj premisli o vseh ukrepih za osvoboditev Venezuele. Medtem so tudi v Washingtonu obljubili, da bodo ukrepali.

Guaido je sporočil, da se bo v ponedeljek v Bogoti udeležil srečanja skupine iz Lime, ki se ukvarja z reševanjem venezuelske krize. Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj bo pripravljena na vse možnosti glede Madura. Srečanja se bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je napovedal srečanje z Guaidojem. Medtem pa je državni sekretar Mike Pompeo obsodil sobotno nasilje, v katerem sta življenje izgubili najmanj dve osebi, ter obljubil, da bodo ZDA ukrepale. Glede na navedbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu ne izključujejo oboroženega posredovanja.

Maduro vse bolj nasilen
Humanitarna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode.

Humanitarna pomoč. (Foto: epa)

V spopadih med protestniki in varnostnimi silami sta v soboto na meji z Brazilijo umrli najmanj dve osebi, med njima 14-letnik. Več kot 300 jih je bilo ranjenih na različnih mejnih prehodih z Brazilijo in Kolumbijo. Juan Guaido je v soboto v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, kjer se je zbrala humanitarna pomoč, formalno sprožil operacijo distribucije pomoči čez mejo, vendar so Madurove sile to blokirale. Po izbruhu nasilja je Kolumbija ukazala vrnitev tovornjakov s pomočjo v notranjost države. Nekaj pomoči so sicer skušali v državo dostaviti tudi iz Portorika, vendar je venezuelska vojska ladjo poslala nazaj domov. Mednarodna pomoč se medtem kopiči tudi na karibskem otoku Curacao.

Vojaki prestopajo na pravo stran
Med spopadi je nekaj venezuelskih vojakov izkoristilo priložnost in se pridružilo protestnikom oziroma odšlo čez mejo v Kolumbijo. Kolumbijska vlada poroča, da so jih do sobote zvečer sprejeli okrog 60. Guaido je vsem pripadnikom varnostnih sil, ki bodo zamenjali strani, obljubil amnestijo.

Venezuela je pod Madurom padla v hudo krizo in državo je od leta 2015 zapustilo skoraj tri milijone ljudi. Zaradi pomanjkanja in lakote se beg nadaljuje in iz Venezuele vsak dan odide najmanj 5000 ljudi, še poroča STA.

C. Š.

 • učko

  Maduro nabit na kolac !!!! In naše levuharje tud !

 • pajot

  Kordiš in tomićka že pakirata rukzake. S falkonom bosta poletela branit šoferja madurota.

 • Antonius

  Pa zlato vrv naj šoferju namenijo, da ga ne prikrajšajo za še zadnje razkošje.

  • Nšo-či

   Maduro je zagotovo tiran in zgodovina ga bo postavila morilce. Ampak, ali misliš, da so ti ljudje, ki sami v sebi ne čutijo njegove tiranije in se ji ne uprejo, pripravljeni na svobodo?

   • Antonius

    Božja mast je najslabše zdravilo proti kakršnikoli tiraniji.
    Pametni so pripravljeni, ko se odločijo storiti prvi korak.
    Meni predstavljata največjo uganko ravnanje vojske in policije. Maduru tiranijo omogočata prav vojska in policija. Kdor obvladuje oba roda oboroženih sil, si potem zlahka podredi še pravosodje in parlament. K splošnemu stanju v državi je treba dodati še strah. Sovražni govor je vrsta nagobčnika, da se ljudje ne bi upali javno povedati o *diktaturi* in kaj si o njej mislijo. Strehovca vlačijo po sodišču, ker se je javno opredelil zoper abortus.
    Poglej na našo stvarnost. Policija je politično prestreljena, vojske teko rekoč nimamo, tožilstvo in krivosodje sta podrejena veleizdajalčevemu podzemlju, navzven nas volitve predstavljajo pa kot demokratično državo. Koliko je pri nas demokracije se vidi po tem, da globoka država s pomočjo policije, tožilstva in krivosodja preganja opozicijo, posledica vsega skupaj sta pa zloraba oblasti in politikantska tiranija. Ne vem, če kje obstoja demokratična država, kjer policija in tožilstvo ne bi preganjala krajo, ki so jo forumski speljali v NLB.
    Razlika med Venezuelo in Slovenijo se kaže samo v tem, da Venezuelci Madure niso izvolili, Slovenci pa naše tirane in kriminalce že 24 let volijo.

    • Nšo-či

     Drži. Spremembe so nuja. Dobro jim bo pa šele, ko bo duhovna zavest višja.

     • Antonius

      Res je, prav imaš! Mahatma Gandhi je imel duhovno zavest in zmogel je skupaj spraviti vseljudski odpor ampak, proti tujemu, kolonialnemu sovražniku.
      Domača tiranija je pa po drugačnih vatlih odmerjena in naložena.
      Duhovna zavest proti policiji in vojski je vendarle premalo. Ne podpiram revoltnega razgrajanja. Bi se pa dvo milijonski Karakas lahko le potrudil, da bi se milijonska množica protestnikov mirno zbrala in vojski in policiji dala vedeti, da jih ne marajo, ker niso njihovi, ampak Madurovi. Generali obeh rodov vendarle niso iz plastelina.

 • Hehe ZDA je besna, ker ne more uničiti socializma, zato ostanejo samo bombe in radiranje prebivalstva z napalmom. Še en dokaz več, da socializem deluje le do takrat, dokler se ZDA ne začne vmešavat v tvoje zadeve. Po že zgodovinsko preverjeni formuli diskreditacije, diskvalifikacije, likvidacije.

  • Antonius

   Če bi Madurov *uspešni* socializem deloval, potem proti svojemu obubožanemu ljudstvu nebi rabil vojske in policije.

   • saj to je nekaj normalnega v svetu, to se dogaja v Franciji pa cel svet boli kurac

  • Peter Leskovar

   No tale joe kučan je recimo živi primer, zakaj bi njegovi starši morali uporabljati prezervative. Reklama za Durex na dveh nogah. In ker se sestra in brat med seboj sparita, pride ven en tak izmeček kot je joe kučan, rak rana civilizacije.

  • xtc

   Cepec,socializem ne gre drugače z oblasti,pa četudi pocrka pol Venezuelcev.
   Sicer pa ,ko že toliko motoviliš za tvojo SFRJ ni bilo treba nič bomb samo kreditov ni bilo več in CRK.

 • Terminator

  A teli imajo dva predsednika?
  Če jaz prav razumem je bil eden izvoljen eden je pa samooklicani,zanimivo.

  • Olga101

   Udeležba na volitvah je bila le 12%, zato volitve niso veljavne! Potrditi bi ga moral parlament, a ga zaradi nelegitimnost in volitev ni! Kaditi je sam nastavil vrhovno sodišče in prisegel pred njim!
   Vodjo opozicije pa je legalno izbral parlament kot začasnega predsednika!

 • xtc

  Po propadu SZ in SFRJ so ostali preživeli socialisti po svetu ugotovili,da ,da bolj ali manj slej kot preje vsi propadejo,sploh po koncu Causcescuja pa so postali bolj agresivni saj so viseli kakšen konec je dožuivel,zato se vsi ki propadajo od Venezuele,Kube,Nikarague, in še kje krčevito oklepajo oblaSTI Z OROŽJEM IN TUDI BERZ NJEGA Z OBLASTI NE BODO ŠLI PA ČETUDI ZA MILJONE MRTVIH,tudi ko bodo SLO socialisti prilezli do konca svoje poti,bodo posegli po istih orodjih kot Maduro,to imajo v krvi.
  Z orožjem gor z njim dol.

  • Severnokorejski ni propadel! Torej to je zelo uspešen model, ki bi ga morali vsi kopirati!

   desnicarskalogikapress

 • Olga101

  Gledam slovenske levičarje (komuniste), ki podpirajo diktatorja in se sprašujem ali tudi volivci slovenske levice podpirajo Madura in zločine nad Venezuelci?!!!!! Sramota!

  • cosmosjasnovidec

   Kaj bi se spraševala saj pa že veš,da podpirajo diktatorja iz medijev.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

  • Gavtroža

   Nič čudnega

 • cosmosjasnovidec

  Eh jebi ga sedaj kako je dejansko bilo,ker po posnetku vidim,da folk obmetava z kamenjem ter raznimi predmeti vojsko kar je lahko doprineslo do nasilja.
  Diktator “madura” ima ob sebi tuje plačance predvsem Turke katere mu je dostavil turški pedofilski muslimanski diktator “erdogan” ti so pa zmožni uporabiti orožje za vsako malenkost tako,da bo Venezuela potrebovala zunanje vojaško posredovanje ZDA ali koga drugega,ker se očitno diktator ne bo dal prostovoljno odstraniti.
  —————————————————————————————————————-
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • BananaNjam
 • BananaNjam

  To, ko vas nategujejo s tem, kako tile spitani “lačni” Venezuelci potrebujejo humanitarno pomoč, je naravnost neverjetno retardirano! Ful se vam smilijo, kajne? Kaj pa prebivalci Jemna (ti so res samo še kost in koža), ki jih ZDA in SA bombardirajo že skoraj 3 leta? A njim pa je ne bi raje namenili? Oh seveda ne! Njih iztrebljajo vendar naši srednjeveški savdijci! Evo posnetka, ko si opozicija sama sežiga humanitarni konvoj na Kolumbijski strani, da bi sprovocirala vojaško invazijo ZDA!

  https://sputniknews.com/latam/201902251072708873-venezuela-us-aid-protesters/?fbclid=IwAR174R0-OkjgUDQKeRIoE102zccOrQSoQA8qZp7qZBpkWNf_otpFGr_6s7U

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!