fbpx

Policija aretirala težko oboroženega mladeniča, ki je nameraval klati na paradi ponosa

Foto: EPA

Potem ko so Združene države še vedno v šoku zaradi pokola v gejevskem klubu v Orlandu, so njihovi možje postave za las preprečili še en napad. Tokrat se je nad LGBT-skupnostjo nameraval znesti James Howell – policisti so ga prijeli, še preden je uspel izvesti svoj načrt. V njegovem avtu so našli tri avtomatske puške, naboje in snovi, ki bi lahko služile kot eksploziv. 

Jamesa Howella je aretirala policija iz Santa Monice. Policiste so na sled potencialnega nasilneža pripeljala opozorila njegovih sosedov, ki so opazili Howellovo neobičajno vedenje. Ko so ga uspeli ustaviti, je policiji povedal, da v avtu čaka prijatelja. K sreči so možje postave preiskali še njegov avto, v katerem so našli veliko količino orožja, ki ga je nameraval uporabiti na paradi ponosa v Zahodnem Hollywoodu.

Policija zaradi Howellove izjave sedaj še išče njegovega morebitnega sodelavca. Policijsko poročilo navaja, da je imel nasilnež v avtu vedro kemikalij, s katerimi bi lahko izdelal improvizirano eksplozivno sredstvo. Zaradi tega ne čudi, da so se na kraju aretacije pojavile tudi specialne enote za ravnanje z eksplozivom, poroča RT.

Parada ponosa se je nadaljevala, kljub temu da so imeli obiskovalci verjetno veliko srečo, da niso padli pod streli Jamesa Howella. “Tukaj smo, da povemo – kot Američani – da se ne bomo umaknili, ne bomo ostali zaprti za štirimi stenami, zunaj bomo, kjer bomo praznovali ali žalovali,” je dejal župan mesta Los Angeles.

Do aretacije je prišlo le malo časa po terorističnem napadu – strelskem pokolu v gejevskem klubu v Orlandu, kjer je Omar Mateen ustrelil več kot 50 ljudi, čez 100 ljudi pa je bilo ranjenih, mogi med njimi huje. Gre za največji teroristični napad v ZDA po napadu leta 2001, ko je 19 mož, povezanih z Al-Kaido, ugrabilo štiri ameriška potniška letala – dve sta treščili v stolpnici svetovnega trgovinskega centra (WTC), tretje letalo je zadelo Pentagon, četro pa strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha. Takrat je življenje izgubilo več kot 3000 ljudi.

Ž. K.