fbpx

Madžari Švedom pokazali sredinec: Ne želimo vaših 5.000 migrantov!

Viktor Orban v elementu. Madžarska je kljub svoji majhnosti in nepomembnosti mednarodni skupnosti še enkrat več pokazala svojo enotnost. Ne pozabimo dodati, da se Madžari še kako zavedajo svojih kulturnih in jezikovnih posebnosti, ki so temelj njihovega obstoja. (Foto: epa)

Madžarska je zavrnila zahtevo švedske vlade, naj sprejmejo 5.000 prosilcev za azil, zdaj pa Švedi grozijo s sodiščem.

Madžarska vlada je že v začetku migrantske krize v Evropski uniji zavzela stališče, da so proti prerazporeditvi migrantov iz drugih evropskih držav, kar je privedlo tako daleč, da so imeli na to temo tudi referendum. Toda Švedska vztraja pri svojem, da mora tudi Madžarska, ne glede na referendum, v skladu s pravili Dublinskega sporazuma sprejeti migrante, posebno tiste, ki so se na Madžarskem prvič registrirali.

Švedi “jokajo” evropskim komisarjem
Švedski minister za migracije in minister za pravosodje Morgan Johansson se je na to temo v Bruslju srečal celo s komisarjem Evropske unije Dimitrisom Avramopoulosom. Po srečanju pa je Johansson dejal: “Odgovornost Komisije je, da zagotovi, da vsi upoštevajo dogovore. Naše mnenje je, da Madžarska ne upošteva Dublinskega sporazuma.” 

“Imamo skoraj 5.000 primerov, ko so se ljudje prijavili kot prosilci za azil na Madžarskem, vendar jih Madžarska ne sprejme, ko jim jih pošljemo nazaj,” se je pritožil Johannson.

Madžari dali dvojko tudi Avstrijcem
Sicer pa to ni prvi primer, da je neka država poskušala vrniti migrante na Madžarsko, a jih ta ni sprejela. Občudovanje in naše posnemanje bi si Madžarska zaslužila že septembra lani, ko so jim želeli migrante naprtiti Avstrijci, vendar so jih Madžari zavrnili že na meji, poroča Breitbart.

Uprli so se tudi Grki
V podobnem položaju kot Madžarska se je znašla tudi Grčija – tudi naš portal je poročal, da so se Grki pred nekaj dnevi uprli sprejemanju migrantov, saj so jih sprejeli že 60 tisoč in so enostavno “polni”. Če bi sprejeli še kakšnega, pa bi bila to lahko le simbolična gesta.

Marjanca Scheicher