Madžarska ostaja med tremi najbolj uspešnimi gospodarstvi v Evropski uniji

Viktor Orban (Foto: STA)

Viktor Orban (Foto: STA)

Madžarsko gospodarstvo na račun močne rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta in izboljšanja bonitetnih ocen ostaja med najbolj uspešnimi v Evropi. Rast v zadnjem četrtletju je presegla vsa pričakovanja analitikov, z 4,5-odstotno rastjo je namreč presegla pričakovano rast v višini 4,2-odstotka, celoletna rast pa je bila kar 4,9-odstotna. 

Makroekonomski podatki kažejo, da na delovanje države še ni pomembno vplivalo upočasnjevanje zahodne Evrope na splošno, zlasti Nemčije. To tudi pomeni tudi, Madžarska ostaja med tremi najbolj uspešnimi gospodarstvi v EU. Poleg tega je Madžarska dokaj edinstvena, ker je rezultate dosegla brez ogrožanja drugih gospodarskih kazalcev. V nasprotju s konvencionalnimi modrostmi, je državi uspelo doseči visoko stopnjo rasti, obenem pa obvladuje tako državni dolg kot proračunski primanjkljaj.

Februarja letos je bonitetna agencija S&P spremenila gospodarske obete Madžarske iz stabilnih na pozitivne, kar je tudi povečalo možnosti, da bo S&P v prihodnjih 12 mesecih izboljšal bonitetno oceno javnega dolga iz sedanje ocene BBB. Japonska bonitetna agencija (JCRA) je že minuli petek zvišala bonitetno oceno države z BBB + na A- in oceno dolga države z A- na A.

Foto: epa

Struktura javnega dolga se je izboljšala
Medtem ko je javni dolg države še vedno nad 60 odstotkov, v zadnjih nekaj letih hitro upada, njegova struktura pa se je v istem obdobju tudi občutno izboljšala, poroča Voice of Europe. Z odkupom vrednostnih papirjev v vrednosti 1 milijarde dolarjev se je dolg države v tuji valuti znižal pod 20 odstotkov celotnega zneska, zaradi česar je država manj izpostavljena nihanju menjalnega tečaja.

Hana Murn

 • Kapodistrias

  To so dejstva – razen za Cirmanov levičarski portal “Necenzurirano.si”, ki ne zamudi prilike, da ne bi udrihal po Janši in Obanu. Bedno!

  • DEATH TO COMMUNISM

   Cirman je izloček FDV-ja. Vse jasno!

 • Andrej

  Naši komunistični liberali nad takimi uspehi niso navdušeni. Madžari imajo vendar diktaturo, pravijo. Dokaz: Orban je na volitvah premočno zmagal. To po kriteriju naših liberal komunistov pomeni, da Madžari nimajo demokracije. Le zakaj so zdaj utihnili?

 • JANEZ GUS

  Zakaj so uspešni.Rdečuhe so odstranili od korit.Rdečuh pri koritu,metanje denarja skozi okno ali vreča brez dna.

 • pajot

  Uspešnost Madžarov je kot sol na odprte kućanokomunistične rane.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Saj rdečuhi radi kvakajo kako so Madžari v kurcu in kako nizek standard imajo. Zabitemu rdečuhu tudi če z dokazom pred njegovim butastim ksihtom mahaš, bo še vedno tupil svoje.

 • pesjanar

  Tako dolgo dokler ne bo o tem poročal cirmanov portal tega ne verjamem,verjamem samo preverjenim novinarjem in on z svojim portalom je verjetno edini na okopih resnice,da bi lahko bila država v kateri vlada diktatura uspešna ne me farbat prosim lepo,res da tudi migrantov pri njih primanjkuje,kdo pa bi bežal v državo kjer vlada diktator in nimajo kaj za jest,Slovenija to je raj za migrante,brez delneže,samo bojim se da bo tega konec in jaz ubogi pesjanar bom moral svojo ljubljeno rdečo zvezdo nalimat nazaj na flašo namesto pod sliko našega velikega vodje in rešitelja tov.kučana,madona kaj se kučan začne z veliko začetnico,jebat ga…

  • sunday

   hehehe

 • Unikatna

  Naj si jo Slovenija vzame za vzor! Pri nas pa ne pridemo nikamor…

  • Janez

   Kar počakaj,pa po enem letu kritiziraj

 • sunday

  tudi tuje naložbe so se jim povečale, ker je država varna – brez teroristov!!!

 • drago

  Madžarska nas bo prehitela po levi in desni, ker se je otresla komunističnega ideologije.
  Pri nas smo žal precej zamudili, a še ni prepozno.

 • Olga101

  Čestitke! Očitno je “orbanizacija” uspešna, na veliko žalost Tanje Fajon!