Madžarska: Pred odločitvijo za splav bo morala nosečnica poslušati srčni utrip nerojenega otroka

Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik)

Na Madžarskem so spremenili zakonodajo o splavu. Ta po novem narekuje, da morajo pred splavom zdravniki nosečnice seznaniti z vitalnimi funkcijami nerojenega otroka. Omogočiti jim torej morajo, da prej slišijo bitje otrokovega srca.

Madžarska, ki si prizadeva ženskam olajšati rojevanje otrok – in obrniti demografski upad, ne da bi se zatekla k množičnemu priseljevanju – z velikodušnim paketom politik za podporo družinam, je v zadnjih letih že opazila upadanje števila splavov.

Najnovejši ukrep je pozdravilo Društvo za zaščito nerojenih otrok (SPUC), tiskovna predstavnica pa je za ameriški Breitbart povedala, da bi priznanje človečnosti nerojenih otrok lahko rešilo življenja. “Če imajo matere priložnost slišati utrip srca svojega otroka, obstaja možnost, da zavrnejo splav,” je dodala in opozorila, da je ekipa, ki jo financira British Heart Foundation na Univerzi v Oxfordu, dokazala, da lahko srce nerojenega otroka začne biti že 16 dni po spočetju.

Odkrito zanikanje človečnosti nerojenih otrok se nadaljuje kljub zdaj jasnemu razumevanju embriologije in rutinski uporabi ultrazvočne tehnologije za spremljanje razvoja nerojenega otroka,” je poudarila z obžalovanjem in dodala, da zanikanje predstavlja obrambni mehanizem za zagovornike splava. Namesto da bi se opogumili in se neposredno soočili z znanstveno realnostjo, se mnogi zagovorniki splava skrivajo za vse bolj dodelanim in zavajajočim govorjenje, da bi z njim prikrili resnico o nerojenih otrocih in kaj točno splav je.

To je ogromen korak v pravo smer, ki nas vodi v prihodnost, kjer so nerojena človeška življenja priznana in zaščitena,” se je strinjal Eden McCourt iz skupine Abortion Resistance. Poudaril je, da zagovorniki splava zahtevajo pravico ženske do ozaveščene izbire. “Madžarski zakon o srčnem utripu pa omogoča prav to. Če se lahko ženske po zakonu odločijo, ali bodo končale življenje svojih otrok ali ne, bi moralo biti obvezno, da pred sprejemom odločitve slišijo srčni utrip,” je prepričan.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

V nadaljevanju je McCourt izpostavil, da zagovorniki splava tudi trdijo, da zaupajo ženskam. “Če verjamejo v to, potem lahko ženskam zaupamo resničnost splava, namesto da bi jim prikrili resnico,” je dejal in dodal, da če s splavom res ni nič narobe in če ta res ne ubije nerojenega otroka, potem pričakuje, da bodo zagovorniki splava veseli, da so ženske seznanjene zgolj z dodatnimi informacijami.

Katalin Novák, madžarska predsednica, je leta 2019, ko je bila vladna ministrica za družino, za Breitbart povedala, da osebno nasprotuje splavu. “Kaj pravi gibanje za splav? Da so za izbiro. Vendar niso za izbiro,” je ob tem vztrajala. “To je tako zavajajoče,” je pojasnila. “Ni izbire. Če že imaš otroka v sebi, potem to, kar boš takrat naredil, ni izbira. To ni trenutek za izbiro. Izbira je pred tem. Zagovornik splava je zagovornik ubijanja, je proti izbiri,” je poudarila.

Ana Horvat