fbpx

Madžarski parlament sprejel resolucijo o podpori Poljski

Foto: epa

Konfliktu med Poljsko in Evropsko unijo ni videti konca. EU že razmišlja o sankcijah, Madžarska pa je Poljski stopila v bran in obljubila, da bo uveljavljala veto na kakršne koli kaznovalne ukrepe. Tudi druge države stališčem EU vedno bolj nasprotujejo, posebno zaradi različnih pogledov na migrante, čemur države članice nasprotujejo.

Madžarska je podprla Poljsko. Tamkajšnji parlament je sprejel resolucijo, ki podpira Poljsko v sporu z Evropsko unijo. Evropska komisija pa je proti Poljski, zaradi njenega novega sodnega prava, že sprožila postopek, ki se nanaša na 7. člen sporazuma.

Sankcij je lahko Poljska deležna samo, če se vse članice EU s tem strinjajo. Madžarska pa je obljubila, da bo uveljavljala veto na kakršne koli kaznovalne ukrepe EU, ki bi se nanašali na Varšavo. Nova resolucija, ki jo je podprlo 114 poslancev, se glasi: ”Madžarsko vlado pozivamo, da podpre Poljsko in prepreči kršenje pravic, ki bi morale biti v skladu z vsemi členi EU zagotovljene Poljski, hkrati pa naj nasprotuje vsem predlogom, ki bi omejili temeljne pravice Poljske kot članice EU.“Madžari smo, podobno kot Poljaki, vstopili v EU po lastni volji. To smo storili z zaupanjem, da se pridružujemo skupnosti, ki temelji na vrednotah, kot so zakon, pravičnost in svoboda.

Madžarska in Poljska pa v boju proti EU nista več sami. Avstrija, Bolgarija in Hrvaška so jasno izrazile svoja kritična stališča do EU, ki se nanašajo na migracije.

A. L.