Madžarski premier Viktor Orban za nemški Welt: Juncker je del preteklosti, Manfred Weber pa predstavlja prihodnost!

Foto: epa

“Če želi Evropska ljudska stranka v Srednji Evropi zmagati, mora dati jasno vedeti, da je Juncker del preteklosti, Weber pa je tisti, ki predstavlja prihodnost,” je madžarski premier Viktor Orban izjavil v intervjuju za nemški Welt in dodal, da med njim in Junckerjem ni osebnega sovraštva: “Jean-Claude Juncker je ljubezniv človek, tako ljubezniv, da mu lahko odpustimo tudi njegove najbolj smešne in najbolj idiotske poteze.” Med slednje po njegovem spadajo socialistične ekonomske politike in migracije.

Madžarski premier Viktor Orban je v intervjuju za nemški Welt povedal, da je bila nemška enotnost predpogoj za madžarsko enotnost. Ravno iz tega razloga je bila po besedah Orbana podpora združitvi Nemčije leta 1990 večja med Madžari kot pa med Nemci. “Nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla še danes spoštujemo na Madžarskem.” Po besedah Orbana odnosi z Nemčijo sicer niso ravno najboljši na političnem področju, so pa zato ti odlični na gospodarskem, kulturnem in turističnem področju. Na vprašanje novinarja glede odgovornosti politikov za nastalo situacijo, je Orban odgovoril, da je tudi sam delno odgovoren za splošno slabe madžarsko-nemške politične odnose.

Ob vprašanju, če je Madžarska kdaj kršila sporazum z nemško vlado in ali je slednja kdaj kršila sporazum z Madžarsko, je Orban izpostavil, da Madžari zagovarjajo prepričanje, da je bil leta 1989 sprejet sporazum z Nemčijo. To je vključevalo nemško podporo za članstvo Madžarske v Natu in Evropski uniji. Vključeval je tudi pripravljenost Madžarske, da sprejme nemške naložbe in vzpostavi povezave z nemško tehnologijo. “Toda Madžarska ni nikoli sprejela ideje, da bi od Evropske unije samo jemala,” poudarja Orban in dodaja, da Madžarska za razliko od drugih Evropejcev ni nikoli prosila za denar iz Nemčije in tako bo ostalo tudi v prihodnje.

“Zmeraj smo poplačali dolgove, kot je bilo dogovorjeno. Vedno smo podpirali vizijo kanclerja Kohla za Evropo, in sicer, da razlike v velikosti med državami ne smejo voditi do podrejenosti ali nadrejenosti med državami. Vsaka nemška vlada se je tega zavedala, vse dokler se ni pojavil problem z migracijami. Razdrobitev političnih odnosov je nastala zgolj kot posledica priseljevanja. Vztrajamo pri pravici narodov do obrambe. Nemci pa imajo glede tega povsem drugačno filozofijo,” izpostavlja Orban.

Smo trdno odločeni, da branimo madžarske meje
Orban je prepričan, da se bo vse, kar smo doživeli leta 2015, ponovilo v še hujši obliki. “Približujemo se točki, ko bo populacija arabskih držav številčno prehitela evropsko, v to pa nisem vštel podsaharske Afrike, ki komajda lahko poskrbi za svojo populacijo. V tem pogledu smo mejna država: živimo v stanju popolne pripravljenosti z na tisoče vojaških in policijskih uslužbencev na naši južni meji. Danes vemo, da ima turška vlada izključno pristojnost, da odloči, ali se bo na milijone migrantov napotilo v Evropo. Toda tudi, če se to dogodi, smo trdno odločeni, da branimo madžarske meje. Nemčija ni mejna država, ampak se nahaja na bolj zaščiteni lokaciji v Evropi, zato je občutek varnosti tudi večji. To skupaj z našimi drugačnimi zgodovinskimi izkušnjami vpliva na različne načine razmišljanja,” je prepričan Orban.

Foto: epa

V intervjuju je bil Orban soočen z vprašanjem glede kontradiktornosti madžarskih plakatov, na katerih je upodobljen predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker iz Evropske ljudske stranke z napisom, da podpira migracije, in pozivom, da naj ljudje volijo Evropsko ljudsko stranko, katere članica je tudi Orbanova stranka. “Sam v tem ne vidim nobenega protislovja. Problem Evropske ljudske stranke je, da se je močno povečala. Njeni člani s severa so velike bližje razmišljanju Emmanuela Macrona kot pa razmišljanju nemških krščanskih demokratov. Madžari se vidimo kot Krščanskosocialna unija Evropske ljudske stranke. Na žalost so se tudi tukaj glede migracij povečale razlike.” 

Po besedah Orbana je splošno mnenje glede Junckerja na Vzhodu precej drugačno od tistega na Zahodu, v Zahodni Evropi. Del Evropske ljudske stranke tako kot spitzenkandidata promovira Manfreda Webra, da ta nadaljuje z delom Junckerja. V Srednji Evropi pa je po Orbanovem mnenju ta igra politični samomor, saj tukaj Junckerja komajda spoštujejo. “Če želi Evropska ljudska stranka v Srednji Evropi zmagati, mora dati jasno vedeti, da je Juncker del preteklosti, Weber pa je tisti, ki predstavlja prihodnost.”

Junckerjeva slabost: socialistične ekonomske politike in migracije
Na vprašanje, če se je Juncker za plakate na Madžarskem maščeval tako, da je prejšnjo jesen pozval k izgonu Orbanove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke, je Orban odgovoril, da ne mara politike, ki jo motivira maščevanje. Maščevanje je vedno vzvratno in nekoga potisne navzdol. “Jean-Claude Juncker je ljubezniv človek, tako ljubezniv, da mu lahko odpustimo tudi njegove najbolj smešne in najbolj idiotske poteze. Sem ulični borec, vendar med mano in Junckerjem ni osebnega sovraštva. Obenem pa mi niso všeč njegova stališča, zlasti njegova simpatija s socialističnimi ekonomskimi politikami in njegova podpora migracijam. Njegov poskus, da nas izloči iz Evropske ljudske stranke, je predstavljal osebno dejanje nelojalnosti. Nihče ne more pričakovati, da nelojalnost ostane brez odgovora – čeprav je to nelojalnost prijaznega človeka. To predstavlja enega od političnih zakonov.”

Prav tako je Orban spregovoril o Sorosu in zatrdil, da ta predstavlja utelešenje najhujšega obraza globalizma. Namreč, na eni strani se nahaja Madžarska, ki jo predstavljajo izvoljeni predstavniki, na drugi strani pa so mednarodne civilne organizacije, ki jih financira George Soros in se zavzemajo za drugačno obliko migracijske politike. Na vprašanje, zakaj so na plakate na Madžarskem vključili tako podobo Junckerja kot tudi Sorosa, čeprav ne eden ne drug ne kandidirata na evropskih volitvah, je Orban odgovoril, da je nujno, da so ljudje obveščeni o tem, kaj simbolizirata oba moška.

H. M.

 • Stric iz ozadja

  Orban podpira Webra, ki je glasoval za sprozitev sedmega clena proti Madzarski? Cudna so ta politicna pota.

  • Peter

   Ja, politika je stvar kompromisov. Politika v stilu izključevanja, z vsemi gremo v koalicijo samo z SDS ne, je smešna in kratkovidna. Sicer pa, tistim, ki so na oblasti in tistim, ki so jih tja postavili, prinaša, kar so želeli. Nadaljevanje plenjenja.

 • Govekar

  A tako, švedski poslanci EPP so Soroševi plačanci, Orbanovi in Ivanovi pa ne, čeprav pritiskajo na iste gumbe, haha.

  Glas za Orbana in SDS je enako kot glas za Tanjo Fajon, skupaj so v koaliciji in ravnajo po Soros-Merkel navodilih.

  • Frank Novak

   Soros ne daje denarja Orbanu ali Jansi.

   • Govekar

    Kdo je neumen, Fidesz in SDS klikata kot Tanja Fajon in za svoje usluge ne prejemata dodatnega denarja.

    • Frank Novak

     Mogoce prejemata, a ne od SOROSA.

  • antimur

   Pojma nimaš, si samo zabit kučanistični čvekač, zate je pomembno le, da sučeš gobec tako kot odgovarja izdajalskemu pizdunu Kučanu.

  • lukamiha

   Tvoji komentarji so res smešno infatilni!

   • Govekar

    Seveda, saj jih pišem na infantilnem portalu, da jih bralci lažje razumejo.

  • Andrej

   Nomen est omen.

 • Frank Novak

  BRAVO ORBAN, IMASTE HRABROST IN INTELEKT DA SE UPRETE EVROPSKI ARISTOKRACIJI KI NACRTUJE SAMOMOR EVROPE.
  SPOMINJATE ME NA NAJVECJEGA SINU NASIH NARODOV IN NARODNOSTI. TAKO KOT VI SE JE TUDI JOSIP BROZ USPESNO UPRL STALINU.
  VECNA SLAVA OBEMA.

 • Hunyađi

  Drinker je izpil na dušek politično kariero, zibajoč se v pokoj.

 • Lisjak

  SDS je povabila Webra na 30 obletnico svojega obstoja,ki bo 9.marca v Cankarjevem domu in zato je potrebno pokazat Webra v lepi luči čeprav je velik zagovornik Marakeša in migracij.Intervju Orbana v Weltu,da je hvalil Webra je plačljiv tako,da zaenkrat ne vem kaj je v resnici izjavil.

  • Vera

   ” Blagor tistim, ki spregledajo ” !

 • Duhec

  Nezanimivo.

 • Vera

  S pijančki in klovni ven iz vlad, parlamentov ter iz EU – ja !

 • sodnikisozločinci

  Zlo globalizma se je začelo z odprtjem mej, s svobodno trgovino in turizmom. Zato je edini način, kako odvzeti globalizmu moč, popolno zaprtje mej, prepoved svobodnega pretoka blaga in ljudi. Kdor hoče jesti banane naj gre v Venezuelo, kdor hoče jesti riž pa v Severno Korejo in na Kitajsko in naj tam ostane. Dokler se je pri nas jedla izključno slovenska hrana, ni bilo sem nobenega Arabca, zdaj ko pa v vsaki trgovini lahko dobijo svojo hrano pa množično derejo. Jaz bi sprejel zakon, da se pet let v Sloveniji ne sme nikjer jesti drugega kot kislo zelje in repa, ajdovi žganci, krompir, solata, goveja župca, ocvirki, pečenice in kranjske klobase. Patrioti bomo ostali, ostali pa lahko grejo, s poćevapljenci vred.

  • Stric iz ozadja

   Torej zaprimo meje po venezuelsko.

   • sodnikisozločinci

    Samo posledice le ne bi bile tako hude, ker podjetja ne bi podržavili in toaletnega papirja ne bi zmanjkalo, pa čeprav se po kislem zelju bolje serje kot po bananah,

   • stajerc5

    Ce ti obisk ne pase, tudi spustis rolete in “nisi doma”!

  • Boco

   Pa arabske številke bi tudi bilo treba prepovedat!

   • Stric iz ozadja

    iMas raje rimske? I VI VII. Naj te potolazim da vecina arabcev uporablja vzhodno arabske stevilke ki zgledajo zelo drugace https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Arabic_numerals

   • sodnikisozločinci

    To so v resnici indijske številke, Arabci so jih od njih le prevzeli, edina arabska iznajdba je nateg…… kamel.

    • stajerc5

     Najbolje, ce se zacnete uciti kitajscino, ker bodo od drugega leta naprej podnapisi se samo v kitajscini!
     Kitajski “Hisense” namerava novo tovarno televizorjev na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020. Gradnja tovarne naj bi stala nekaj deset milijonov evrov.”

     • sodnikisozločinci

      To je prava nočna mora, tako so se začele nekatere kolonizacije v zgodovini, najprej trgovina, pa turizem, odpiranje tovarn… potem pa 10 milijonov Kitajcev, recimo.

     • stajerc5

      Bomo pa mi Island poslovenili, hehehe…

  • Lon Wolf

   Kaj pa koline, kašnce, pohano, potica, koruzni žganki, mlinci…Joža dej ne seri ga tak!

   • sodnikisozločinci

    Nisem zmogel toliko naštevanja, oprosti.

  • Peter

   Kaj pa pikniki? Kako bomo pa župo kuhal na roštilju, no?

   • Andrej

    Včasih niso bili malenkostni z roštiljem. So kar celega vola ali prašiča spekli. Tudi ni slabo.

  • freedomfighter

   Lepo si predstavil alternativo globalizmu

 • janezxy

  Nad vrati,ki vodijo v trgovski center mora viseti svinska glava,tako tudi v vseh drugih trgovinah.

  • sodnikisozločinci

   Na slovenski zastavi bi morali zbrisati grb, na sredo pa postaviti svinjsko ali pa Šarčevo glavo, mi je vseeno katero, naj kar rdeči odojki odločijo.

 • lokec

  Pred volitvami se Weber dela všečnega Madžarom in tudi Slovencem itd.. Tudi pred štirimi leti so slovrenske stranke podpirale Junkarja. Ne vem kako bo, če bo tudi Weber obrnil ploščo. Potem pa tudi mene ne bo več na volitvah.

 • lokec
 • stajerc5

  Zadnji Weber, ki mi je bil vsec, je bil Webrov fergazer za Tomosa- trobrzinca.
  OK, bil je se DeLorto trihter fergazer, ampak so mi ga dvakrat sunili za v Bosno ponosno.

 • sodnikisozločinci
 • Olga101

  Sorosove plačance pomesti iz EU parlamenta, pa bo red!

  • Frank Novak

   Olgiste pa s tega portala.
   Definicija Olgista:
   OLGIST JE KRONICEN NERGAC KI JE V ZIVLJENJU ZARADI LENOBE DOSEGEL MALO. KER JE NESRECEN ISCE VZROK ZA BEDO IZVEN SEBE. OLGISTI V ZDA SO VELIKOKRAT CRNCI KI ZA VSE NEUSPEHE DOLZIJO BELE RASISTE. OLGISTI V SLOVENIJI PA SO VELIKOKRAT LENOBE KI ZA VSE KRIVIJO KOMUNISTE.
   Procentualno je najvec Olgistov v Vzhodni Evropi, Priblizno 3/4 njih je zenskega spola in jim moramo imenovati Olgistke. Olgistke praviloma jamrajo 3 x vec od moskih Olgistov.
   Eni in drugi pa so PAIN IN THE ASS, zlasti za druzinske clane ki morajo v nedogled prenasati njihovo pritozevanje nad namisljenimi sovrazniki.

   • hladnik

    Si bil mogoče danes na obisku pri Junkerju ?

 • Frank Novak

  JUNCKER IN SOROS SIMBOLIZIRATA ZLO.
  UPAM DA SE BOSTA HITRO STEGNILA.

 • xtc

  Mislim,da Webber ni pravi kandidat-sploh ,če ga tišči Merckelca in Macron,pravi kandidat je tisti,ki bo diametralno nasprotje in ,ki bo vpeljeval v EU nazaj normalnost in koristi v korist EU narodov ne pa ilegalnih pritepencev in,ki bo skrebel da se EU vrne k krščansko judovskim vrednotam izrojene in iztirjene agende pa se pomaknejo na družbeni rob kjer jim je tudi mesto.

 • koza

  Orban nima takih problemov doma, me pa zanima kaj poreče oz. misli Weber o svojih sodržavljankah, ki so jih tako iznakazili … hhttps://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/video-migranti-njemicu-iznakazili-batinama-porucila-angeli-merkel-hvala-na-obogacivanju-kulture-1287525/

 • freedomfighter

  Tole boste pa tezko prebavili a ne hahaha…veliki vodja orban leze vedno globje v bruseljsko rit

 • Govekar

  Zakaj Ivan in Orban ne oznanita koalicijo z AfD in Le Penovo, ju je Soros podmazal?

 • TOML

  Weber podpira marakeški sporazum, zato fuck off.

 • opazovalec


  Izključitev te stranke je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav,
  ki so članice te konservativne evropske stranke, je po poročanju
  francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja EPP-ja

  Kaj pravite, kateri strani se boste pridružili? Govekar je že predlagal skup z AfD in konec EPP mimikrije

  • Stric iz ozadja

   Dokler je ne bodo dejansko izkljucili sigurno ne bodo sli nikamor. ECR nima vec prihodnosti ostalo bi pa prevec skodovalo “imidzu”.

 • RATATA

  Kako pa to, saj je Weber tudi bil za marakeš?

 • Poserjemsenavse

  Weber je lisjak,zvit kot presta…ali to pomeni,da bo Orban dobil debelo kuverto ali jo je že?smrdi tole do neba

  • Waltter

   Tole nič ne smrdi je popolnoma kristalno jasno:
   – Nemčija je prvi in največji vlagatelj v Madžarsko gospodarstvo predvsem zaradi nizke cene delovne sile
   – Madžari bodo morali spraviti tisoče in tisoče svojih ljudi ob odhodu VB iz EU ter po tem ko bo Madžarska sprejela zakonodajo ki bo podpirala družine z več otroko, to je tisto ko bodo ćenske ob določenem letu dobile 30.000 eur kredita če imajo mislim 2 otroka ob 3 se jim bo brisal kredit v 50% ob 4 v celoti – to bodo plačevali tisti neporočeni in pa tisti ki še kvote niso dosegli s tem bodo Madžari še bolj bežali iz domovine in prva bo Nemčija ki jih bo sprejela kot delovno silo

   Orbana predstavljajo na tem portalu kot junaka in rešitelja EU, kar po eni strani glede nestrinjanja z migracijami je, ampak druga temna stran pa je da ljudje za boljšim zaslužkom bežijo iz države. Anglija jih je polna, pa ni problem to, problem je ker znižujejo ceno dela angležem kar jim je uspelo da so plače v povprečju padle za med 20-40%. Ko bodo potem vdarili na Nemčijo bo še huje.

   Zato podpora Webru s strani Orbana ni nekaj čudnega je čisto razumljiva

   • Poserjemsenavse

    Kristalno jasno,tako kot praviš…kaj bo preostalo Madžarom?uvoz Albancev?

   • xtc

    Samo nekaj.
    Anglija ni nič polna-polna je takih,ki so nesposobni in bi se jih radi Angleži rešili,kar nekaj Slovencev je odrinilo tja misleč ,da je Anglija raj,a ko začneš seštevati prihodke in odhodke ter realnost,hitro ugotoviš ,da večina ,ki jih je odšla tja živi slabše,kot ,če bi živela v SLO,če želi kaj prihraniti,saj je v predel za višje sloje zelo težko prigurati,pa četudi z izobrazbo ,saj te Angleži vedno držijo “toliko na vrvici”,da ne padeš a na kontroli tako ,da delaš kot osel a si vedno drugi človek.
    Če želiš v VB vsaj približno tak standard in premoženje,kot je povprečje v SLO je prihodek 5500-6000 funtov na mesec nuja ,če imašotroka pred srednjo šolo,drugače si bolj ali manj lačen in vse življenje revcek.
    Ali po domače ,če zaslužita mož in žena mesečno okrog 2900-3000 funtov in imasta enega osnovnošolskega otroka so prihodki,komaj za življenje in pokritje položnic-toliko o realnosti v VB-tovam povedo sami Angleži.
    Povprečno normalno stanovanje za SLO razmere tam stane med 150-180 000 funti,k temu morate prišteti ob nakupu “insurance” in letni “tax” on propety okrog 2,5-4 % od vrednosti neprimičnine.
    Torej ,če si povprečje ti je kar “zanimivo”,če želiš kaj našparati.
    Precej bolj zanimivo je sezonsko strokovno delo tam 2-3 mesece in pičiš domov-npr monterji,serviserji ipd.

 • Zvone Cernac

  Zakaj vsi podpirajo tega Soroševega plačanca, ki želi Evropo prek Marakeša preplaviti z migranti? In ta tip bo celo gost SDS-a ob njihovi 30. obletnici? SDS SOROŠOVI PLAČANCI

  • hladnik

   Se ti vidi, da še zdaj spiš.

  • Andrej

   Imaš priložnost. Pojdi tja in vprašaj, kar te zanima. Pri komunistih te možnosti nimaš.

   • Zvone Cernac

    Torej pri SDS, ki je stranka z največ komunisti v Evropi, te možnosti ne bom imel.

 • skorpijon93

  na madžarskem ni muslimanov, in nikjer v višegrajskih državah

 • abc

  Vaš idol Orbanček, se bo moral opravičiti in malo umiriti, drugače mu bodo vrata v EP ju zaprli. hehehe
  https://vesti-online.com/Vesti/Svet/729366/Veber-Orban-da-se-izvini-zbog-kritikovanja-EU

  Ga bo pa janez lahko k sebi povabil, pa se bosta skupaj tolažila.