fbpx

Madžarski premier Viktor Orban za nemški Welt: Juncker je del preteklosti, Manfred Weber pa predstavlja prihodnost!

Foto: epa

“Če želi Evropska ljudska stranka v Srednji Evropi zmagati, mora dati jasno vedeti, da je Juncker del preteklosti, Weber pa je tisti, ki predstavlja prihodnost,” je madžarski premier Viktor Orban izjavil v intervjuju za nemški Welt in dodal, da med njim in Junckerjem ni osebnega sovraštva: “Jean-Claude Juncker je ljubezniv človek, tako ljubezniv, da mu lahko odpustimo tudi njegove najbolj smešne in najbolj idiotske poteze.” Med slednje po njegovem spadajo socialistične ekonomske politike in migracije.

Madžarski premier Viktor Orban je v intervjuju za nemški Welt povedal, da je bila nemška enotnost predpogoj za madžarsko enotnost. Ravno iz tega razloga je bila po besedah Orbana podpora združitvi Nemčije leta 1990 večja med Madžari kot pa med Nemci. “Nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla še danes spoštujemo na Madžarskem.” Po besedah Orbana odnosi z Nemčijo sicer niso ravno najboljši na političnem področju, so pa zato ti odlični na gospodarskem, kulturnem in turističnem področju. Na vprašanje novinarja glede odgovornosti politikov za nastalo situacijo, je Orban odgovoril, da je tudi sam delno odgovoren za splošno slabe madžarsko-nemške politične odnose.

Ob vprašanju, če je Madžarska kdaj kršila sporazum z nemško vlado in ali je slednja kdaj kršila sporazum z Madžarsko, je Orban izpostavil, da Madžari zagovarjajo prepričanje, da je bil leta 1989 sprejet sporazum z Nemčijo. To je vključevalo nemško podporo za članstvo Madžarske v Natu in Evropski uniji. Vključeval je tudi pripravljenost Madžarske, da sprejme nemške naložbe in vzpostavi povezave z nemško tehnologijo. “Toda Madžarska ni nikoli sprejela ideje, da bi od Evropske unije samo jemala,” poudarja Orban in dodaja, da Madžarska za razliko od drugih Evropejcev ni nikoli prosila za denar iz Nemčije in tako bo ostalo tudi v prihodnje.

“Zmeraj smo poplačali dolgove, kot je bilo dogovorjeno. Vedno smo podpirali vizijo kanclerja Kohla za Evropo, in sicer, da razlike v velikosti med državami ne smejo voditi do podrejenosti ali nadrejenosti med državami. Vsaka nemška vlada se je tega zavedala, vse dokler se ni pojavil problem z migracijami. Razdrobitev političnih odnosov je nastala zgolj kot posledica priseljevanja. Vztrajamo pri pravici narodov do obrambe. Nemci pa imajo glede tega povsem drugačno filozofijo,” izpostavlja Orban.

Smo trdno odločeni, da branimo madžarske meje
Orban je prepričan, da se bo vse, kar smo doživeli leta 2015, ponovilo v še hujši obliki. “Približujemo se točki, ko bo populacija arabskih držav številčno prehitela evropsko, v to pa nisem vštel podsaharske Afrike, ki komajda lahko poskrbi za svojo populacijo. V tem pogledu smo mejna država: živimo v stanju popolne pripravljenosti z na tisoče vojaških in policijskih uslužbencev na naši južni meji. Danes vemo, da ima turška vlada izključno pristojnost, da odloči, ali se bo na milijone migrantov napotilo v Evropo. Toda tudi, če se to dogodi, smo trdno odločeni, da branimo madžarske meje. Nemčija ni mejna država, ampak se nahaja na bolj zaščiteni lokaciji v Evropi, zato je občutek varnosti tudi večji. To skupaj z našimi drugačnimi zgodovinskimi izkušnjami vpliva na različne načine razmišljanja,” je prepričan Orban.

Foto: epa

V intervjuju je bil Orban soočen z vprašanjem glede kontradiktornosti madžarskih plakatov, na katerih je upodobljen predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker iz Evropske ljudske stranke z napisom, da podpira migracije, in pozivom, da naj ljudje volijo Evropsko ljudsko stranko, katere članica je tudi Orbanova stranka. “Sam v tem ne vidim nobenega protislovja. Problem Evropske ljudske stranke je, da se je močno povečala. Njeni člani s severa so velike bližje razmišljanju Emmanuela Macrona kot pa razmišljanju nemških krščanskih demokratov. Madžari se vidimo kot Krščanskosocialna unija Evropske ljudske stranke. Na žalost so se tudi tukaj glede migracij povečale razlike.” 

Po besedah Orbana je splošno mnenje glede Junckerja na Vzhodu precej drugačno od tistega na Zahodu, v Zahodni Evropi. Del Evropske ljudske stranke tako kot spitzenkandidata promovira Manfreda Webra, da ta nadaljuje z delom Junckerja. V Srednji Evropi pa je po Orbanovem mnenju ta igra politični samomor, saj tukaj Junckerja komajda spoštujejo. “Če želi Evropska ljudska stranka v Srednji Evropi zmagati, mora dati jasno vedeti, da je Juncker del preteklosti, Weber pa je tisti, ki predstavlja prihodnost.”

Junckerjeva slabost: socialistične ekonomske politike in migracije
Na vprašanje, če se je Juncker za plakate na Madžarskem maščeval tako, da je prejšnjo jesen pozval k izgonu Orbanove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke, je Orban odgovoril, da ne mara politike, ki jo motivira maščevanje. Maščevanje je vedno vzvratno in nekoga potisne navzdol. “Jean-Claude Juncker je ljubezniv človek, tako ljubezniv, da mu lahko odpustimo tudi njegove najbolj smešne in najbolj idiotske poteze. Sem ulični borec, vendar med mano in Junckerjem ni osebnega sovraštva. Obenem pa mi niso všeč njegova stališča, zlasti njegova simpatija s socialističnimi ekonomskimi politikami in njegova podpora migracijam. Njegov poskus, da nas izloči iz Evropske ljudske stranke, je predstavljal osebno dejanje nelojalnosti. Nihče ne more pričakovati, da nelojalnost ostane brez odgovora – čeprav je to nelojalnost prijaznega človeka. To predstavlja enega od političnih zakonov.”

Prav tako je Orban spregovoril o Sorosu in zatrdil, da ta predstavlja utelešenje najhujšega obraza globalizma. Namreč, na eni strani se nahaja Madžarska, ki jo predstavljajo izvoljeni predstavniki, na drugi strani pa so mednarodne civilne organizacije, ki jih financira George Soros in se zavzemajo za drugačno obliko migracijske politike. Na vprašanje, zakaj so na plakate na Madžarskem vključili tako podobo Junckerja kot tudi Sorosa, čeprav ne eden ne drug ne kandidirata na evropskih volitvah, je Orban odgovoril, da je nujno, da so ljudje obveščeni o tem, kaj simbolizirata oba moška.

H. M.