fbpx

Makedonija postavlja dodatno ograjo ob meji z Grčijo, na meji pa vse več otrok

Makedonija, Gevgelija (foto: STA)

Na točki, kjer mejo prečka največ beguncev, je Makedonska vojska danes začela postavljati dodatno žično ograjo ob meji z Grčijo. Makedonija je novembra lani na tem območju začela postavljati prvo žično ograjo, vojska pa je konec tedna začela ob njej graditi še drugo, ki naj bi bila dolga 37 kilometrov.

V Makedoniji so se odločili, da bodo okrepili varnost vzdolž meje. Po poročanju medijev bosta blizu obmejnega mesta Gevgelija na koncu stali dve ograji, med njima pa bo manjši koridor, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da naj bi bila nova žična ograja dolga 37 kilometrov.

Od začetka leta je iz Grčije v Makedonijo prispelo 68.0250 migrantov in beguncev, le deset jih je zaprosilo za azil v Makedoniji. V nedeljo je v državo vstopilo več kot 2800 beguncev in migrantov, med njimi tretjina otrok.

Na meji vse več otrok
Za razliko od lanskega poletja, ko je bilo 75 odstotkov beguncev in migrantov, ki so vstopili v državo, moških, danes do dve tretjini prišlekov predstavljajo ženske in otroci, kažejo podatki makedonske vlade, kot jih povzema nemški portal Deutsche Welle. Otrok so našteli več kot 25.000.

Makedonija, Gevgelija (foto: epa).

Makedonija, Gevgelija (foto: STA).

Makedonske oblasti so poleg tega od začetka leta odkrile več kot 2800 ponarejenih dokumentov. Večinoma je šlo za ponarejene sirske, afganistanske in iraške potne liste, pa tudi ponarejene dokumente, ki naj bi jih v Grčiji izdala evropska agencija za nadzor zunanjih meja Frontex, je poročal makedonski spletni portal Time.mk.

V. V., STA