Makedonija vse bolj tone v politično korupcijo

Danes je makedonski parlament glasoval o spornem zakonu, s katerim se skuša levičarski predsednik vlade Zoran Zaev zavarovati pred kazenskim pregonom zaradi korupcije. Zakon, s katerim bi “zacementirali” lojaliste Zaeva v vrhu pravosodnega aparata, omogočil pa bi tudi odstranitev dokazov (prisluhov) o vladni korupciji, je izrednega pomena za Zaeva, ki se boji, da bo poražen na volitvah 12. aprila, s čemer bi zdajšnja opozicija dobila možnost, da sproži postopke proti Zaevu zaradi številnih primerov korupcije.

Zaev je zato v zadnjih dnevih na veliko snubil poslance manjših albanskih strank, da bi dobil zadostno podporo za omenjeni zakon. Na glasovanju je zakon dobil zgolj 74 glasov, kar je bilo premalo.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je takoj zatem razglasil ponovitev glasovanja, protestom opozicije navkljub in za nameček še odvzel opozicijskim poslancem besedo. Tudi na drugem glasovanju je zakon padel, saj je dobil 80 glasov, potrebnih pa bi bilo 81, a Džaferi je preprosto razglasil, da je zakon sprejet. Opozicija je zato napovedala obstrukcijo parlamenta, poroča Republika.

Talat Džaferi

Demokracija