fbpx

Makedonija zaprla mejo, Srbi pripravljeni s celotno vojsko

Foto: epa

Makedonija je danes za migrante znova zaprla mejni prehod Gevgelija. Po poročanju makedonskih medijev v sprejemnem centru na grški strani meje pri kraju Idomeni na nadaljevanje poti čaka okoli 2800 migrantov, še 800 pa se jih nahaja blizu sprejemnega centra. Zaradi navala beguncev tudi Srbija razmišlja o napotitvi vojske na mejo.

Načrte o tem, da je Srbija v polni pripravljenosti s celotno vojsko, je danes za srbsko televizijo RTS potrdil notranji minister Nebojša Stefanović. Odločitev je sicer v rokah srbskega predsednika Tomislava Nikolića, poroča STA.

Makedonske oblasti so zjutraj prečkanje grško-makedonske meje dovolile le 100 migrantom iz Sirije in Iraka, nato pa so zaprle mejo. 

Stefanović je sicer dejal, da to ne pomeni nujno, da bo vojska na mejo poslana nemudoma ter da imajo zaenkrat vse pod nadzorom.“Je pa vedno dobro, da so vse sile v pripravljenosti, če bodo vsi ti ljudje z različnih koncev želeli vstopiti v Srbijo,” je poudaril Stefanović. Takšen naval migrantov bi predstavljal tveganje, ki ga srbske oblasti ne želijo dopustiti, je še dodal. Beograd je sicer ta teden vnovič izključil možnost postavitve ograje na meji z Makedonijo.

Bolgarija postavila ograjo, na meji tudi vojska
Ograjo, ki je dolga več kilometrov, pa je na svoji meji s Turčijo postavila srbska soseda Bolgarija. Danes je tamkajšnji parlament v drugem in zadnjem branju zakona vojski tudi dokončno odobril večja pooblastila in s tem omogočil njeno napotitev na mejo. Odločitev o dejanski napotitvi vojske bo sicer v rokah vlade v Sofiji.

A. D., STA