fbpx

Mati bošnjaškega terorista: Moj džihadist Jasmin je junak

Bošnjaški džihadist (Foto: Youtube/Printscreen)

“Če bi imela še deset sinov, bi tudi oni odšli v džihad in se borili za Alaha,” pravi mati najbolj iskanega džihadista iz Bosne Jasmina Keserovića, ki je prejšnji teden preko videoposnetka grozil celotnemu svetu z besedami: “Vstanite muslimani in ubijajte kristjane!”

Jasminova mama in oče menita, da je njun sin junak in da je za to, za kar se bori, potrebno imeti pogum. Oče Dževad Keserović je sicer zanikal, da je na videoposnetku Jasmin, saj naj bi ta šepal in pri hoji uporabljal bergle, in dodal, da njegova družina ni psihopatska niti nora. O svojem sinu, ki se od leta 2013 bori za džihad v Siriji, pa govori zgolj v superlativih. Če bi ga sedaj videl, bi mu priporočil, naj se še naprej bori za Alaha. Dejal je, da sta se nazadnje slišala pred mesecem dni preko Skypa.

Jasmin Keserović prihaja iz kraja Zavidovići v Bosni in Hercegovini. V Sirijo je leta 2013 odšel skupaj z Bajrom Ikanovićem in Midhatom Đonom. Keserović se je v propagandnih videoposnetkih IS že pojavil, in sicer pod imenom Abu Muhammad al-Bosni, poroča Večernji list.
Jasmin je obiskoval srednjo tehnično šolo v Zavidovićih, kjer mu profesorji niso dopustili vsakodnevnega klanjanja, zaradi česar je zapustil šolo in se pridružil učenju korana v znani vahabitski vasi Gornji Maoči, kjer se je tri leta radikaliziral. Njegov učitelj je bil Zijad Bijelić, ki ga je navdušil za borbo v Siriji na strani Islamske države. Jasminu je v Gornjo Maočo sledil tudi njegov starejši brat, zaradi česar je pod strogim nadzorom obveščevalne službe.

M. P.