fbpx

Med terorističnimi napadi v Manchestru, Parizu in Bruslju naj bi obstajale povezave

Foto: iStock

Na plano je prišla informacija, da ima družina samomorilskega napadalca iz Manchestra povezave s terorističnimi omrežji po svetu. Detektivi predvidevajo, da naj bi obstajale povezave med terorističnim napadom v manchestrski areni, v katerem je Salman Abedi ubil 22 ljudi in jih 119 poškodoval, in terorističnimi napadi v Parizu ter Bruslju. 

Po eni izmed teorij naj bi bil Abedi del večje celice, katere del naj bi bil tudi Mohamed Abrini, ki je bil povezan z množičnimi poboji v Parizu in Bruslju. Abrini je po navedbah Daily Maila leta 2015 celo obiskal Manchester, ki je bil tarča nedavnega napada na otroke.

Povezave z ekstremizmom ima tudi njegova družina
Abedijev oče Ramadan in njegov brat Hashem sta bila sinoči v libijskem priporu, po tem ko ju je aretirala protiteroristična policija. Detektivi trdijo, da ima Hashem povezave s teroristično skupino Islamska država, ta pa naj bi prav tako načrtoval teroristični napad na libijsko glavno mesto Tripoli. Hashema so obtožili, da je več kot mesec dni vedel za načrte svojega brata, medtem pa je prišlo na površje, da je bil njegov oče revolucionarni borec, ki se je boril proti Gadafiju in je javno izrazil podporo sirski skupini, povezani z Al Kaido. Poleg tega je treba dodati, da je bil v Manchestru aretiran Abedijev starejši brat Ismail, za katerega pa se ne ve, ali je bil na kakršen koli način povezan ali ne.

Napadalec le nekaj dni pred napadom prispel iz Libije
Sinoči je bila pozornost usmerjena v vprašanje, kako je mogoče, da so dejavnosti in namere napadalca spregledali, glede na to, da je napadalec imel džihadistično poreklo. Veliko naj bi potoval proti Bližnjemu vzhodu, v Siriji pa se je usposabljal. Na plano pa je prišla tudi informacija, da je Abedi le nekaj dni pred napadom prišel iz Libije v Veliko Britanijo, kjer je izvedel grozljiv in strahopeten teroristični napad.

Zaradi skrajnih pogledov so mu prepovedali vstop v mošejo
Sestra napadalca Jomana je povedala, da je bil njen brat zelo prijazen in dodala, da je presenečena, da je izvedel teroristični napad; 49-letni Akram Ramadan, pripadnik libijske skupnosti v južnem Manchestru, pa je za Daily Telegraph povedal, da je imel Abedi prepovedan vstop v mošejo Didsbury, po tem, ko se je burno odzval na predavanje imama, ki je v mošeji imel protiekstremistično pridigo.

Salman Abedi (Foto: YouTube)

Oblasti so za ABC News povedale, da so ob raciji na domu terorista našli delavnico za izdelavo bombe, najdenih je bilo tudi veliko kemikalij, ki bi bile lahko namenjene za izdelavo dodatnih bomb. Včeraj so prav tako poročali, da je Abedi pred masakrom telefoniral svoji 50-letni materi Samiji Tabbal v Tripoli in nato govoril še s svojim bratom.

Njegovo sovraštvo izhaja iz smrti njegovega prijatelja
Abedijevo sovraštvo najverjetneje izhaja iz smrti prijatelja Abdula Wahaba Hafidaha, Britanca libijskega rodu, ki je umrl maja lani, po tem, ko je bil povožen in so ga zabodli v Manchestru. Ta napad je bil v njegovih očeh zločin iz sovraštva, družinski prijatelj pa je glede tega povedal, da je vedno poudarjal, da v Veliki Britaniji delajo slabo s pripadniki muslimanske vere.

Foto: epa

Izdelovalec sofisticirane bombe naj bi bil na begu
Detektivi so sinoči preiskovali možne povezave med grozodejstvi v manchestrski areni in terorističnimi napadi v Bruslju ter Parizu. Viri so povedali, da policisti preiskujejo, ali je ista celica odgovorna za vse tri zločine. Po eni izmed teorij naj bi bil Abedi del večje celice, katere del je bil tudi Mohamed Abrini. Detektivi verjamejo, da je mogoče, da je bil 22-letni Abedi le “mula”, specialist, ki je sestavil sofisticirano eksplozivno napravo, pa načrtuje nadaljnje prelivanje krvi. Pred napadom je slednji namreč z vlakom potoval iz Londona v  Manchester, zato obstaja možnost, da se je srečal z zarotniki, mogoče pa je celo dobil eksplozivno napravo.

Eksplozivna naprava je bila oblikovana na tako sofisticiran način, da obstaja predvidevanje, da Abedi ni deloval sam. Strokovnjak za področje terorizma je za ABC povedal, da je izdelovalec bombe na begu. Iz tega razloga je včeraj oborožena policija vdrla na več naslovov v Manchestru, po tem ko so v državi poostrili varnostne ukrepe.

Glede Abedija so bili organi obveščeni že pred leti
Sinoči pa je pripadnik muslimanske skupnosti povedal, da sta dva znanca Abedija s kolidža pred nekaj leti obvestila protiteroristično policijo o njegovih ekstremnih in nasilnih pogledih, saj je izražal podporo terorizmu. Zatrjeval naj bi, da je dobro biti samomorilski napadalec. Nekdanji sosed Abedija je po navedbah Suna že pred petimi leti prijavil Abedija, pred dvema letoma pa ga je prijavil tudi eden izmed pripadnikov skupnosti zaradi suma njegove vključenosti v ekstremizem in terorizem. Doslej je bilo po navedbah Daily Maila aretiranih devet ljudi, vključno z bratoma in očetom Abedija.

Foto: epa

Abedija prijatelji opisujejo kot običajnega najstnika, ki ni kazal veliko zanimanja za vero, kadil naj bi celo marihuano. Poleg tega, da je obiskoval gostinsko šolo, namenjeno fantom, je bil tudi navdušen nogometaš. Eden izmed sosedov, ki je bil hkrati tudi njegov sošolec, je povedal, da Abedi nikakor ni predstavljal tipičnega salafista ali ekstremista. Njegovo obnašanje pa se je spremenilo pred letom dni, ko se je začel družiti z ljudmi, ki jih prijatelj ni poznal.

Medtem je novoizvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal podaljšanje izrednih razmer v državi, britanska premierka Theresa May pa je včeraj napovedala, da bodo pred Buckinghamsko palačo in na ostalih ključnih lokacijah razporejeni vojaki, ki bodo skrbeli za varnost ter preprečevanje morebitnih novih terorističnih napadov v državi.

N. Ž.