[Video] Medtem ko je potekal govor o nevarnosti prisilnega govora na kanadski univerzi, pripadniki radikalne Antifa v izgredih proti svobodi govora skandirali “Zaklenite in zažgite!”

Foto: Youtube

Antifa in preostala zalega skrajno levih somišljenikov se je zbrala pred dvorano Queen’s University v Ontariu, da bi protestirali proti govoru, ki ga je imel kanadski profesor psihologije dr. Jordan B. Peterson o proliferaciji prisilnega govora v Kanadi. Protest je hitro prerasel v izgrede. Policija je aretirala žensko, ki je razbila okno, in pri njej našla žico za davljenje.

Pred polno dvorano Petersonovih slušateljev se je zbrala tolpa približno 150 aktivistov, ki so na začetku samo zganjali kraval. Kmalu jim je dejstvo, da se publika v dvorani ne meni za njihov protest, šlo v nos, tako da so začeli razbijati okna in udarjati po vratih.

Izgrednica, ki je z roko razbila okno, je kmalu začela bežati pred policisti, a so jo ti kmalu ujeli in na mestu aretirali. Primorani so bili uporabiti silo, saj 38-letna ženska, ki ni ena od študentov na univerzi, ni bila pripravljena sodelovati. Tudi potem, ko so jo stlačili v avto, je še vedno z nogami želela razbiti okno na vratih policijskega avtomobila. V njenem nahrbtniku so po poročanju CTV News našli tudi žico za davljenje.

“Zaklenite in zažgite!”
Drugi pripadniki Antife so ta čas izkoristili za barikado vhodnih vrat, kjer so z dretjem želeli izraziti svoje nasprotovanje Peterosonovemu govoru, v katerem je obsodil prislini govor, ki postaja vedno bolj prisoten v Kanadi. Potem ko so vrata zabarikadirali, so začeli s skandiranjem “Zaklenite in zažgite!”

Peterson je izgrede zunaj označil za barbarske. “Svoboda govora je pomembna za ljudi, ki nimajo ničesar drugega. Podpiranje svobode govora ni podpiranje statusa quo,” je bil jasen Peterson. “Ne moremo kar zapisati prisilni govor v našo zakonodajo.”

Izgredniki zunaj se s tem ne bi strinjali, tako je eden izmed njih za Journal povedal: “[Peterson] pravi, da je borec za svobodo govora, a vse, kar govori, je že bilo povedano, in iskreno, v precej krajšem času. Ne morem gledati niti enega od njegovih videov, so uro dolgi in v njih pove mogoče kako stvar ali dve, smešno je.” Ne smešno, žalostno je, da nek izgrednik, ki naj bi bil nadebudni študent, ni sposoben videti lastne ideološke zaslepljenosti, v kateri nasprotuje svobodi govora zato, ker so te stvari že bile povedane. Če kaj, je to najboljši odraz dejanskega stanja sodobne univerze.

Zaradi nestrinjanja s prisilnim govorom v Kanadi lahko končate tudi v zaporu
Peterson je v govoru, ki ga je naslovil Naraščajoča prisotnost prisilnega govora v Kanadi, govoril o svojih izkušnjah z nasprotovanjem zakonu C-16, ki je po mnenju mnogih zakon, ki zavira svobodo govora ter kriminalizira napačno rabo spolnih zaimkov kot “zločine iz sovraštva”. Ko je bil zakon prvotno objavljen, je Peterson v sklopu treh videov, objavljenih na Youtubeu, kritiziral njegovo slabo zastavitev ter luknje, ki so dovoljevale izrabljanje zakona za obračunavanje s političnimi nasprotniki. Zakon namreč ni bil niti skladen z ustavo.

Polna dvorana, pred Petersonovim nastopom proti prisilnemu govoru (vir: twitter)

V seriji okroglih miz in drugih srečanj, v katerem so se kresala mnenja med Petersonom in zagovorniki teorije identitete spola, so slednji trdili, da Peterson pretirava. Kako prav je imel od samega začetka, se je izkazalo lansko leto, ko se je univerza Laurier spravila na svojo asistentko komunikologije Lindsay Shepherd, ki je v sklopu predavanj študentom predvajala izsek ene od Petersonvih debat na temo zakona C-16. Predstavniki univerze so ji izdali opomin, ker naj bi po njihovem mnenju s preprostim predvajanjem posnetka kanadske nacionalne televizije ogrožala trans-osebe v učilnici. V pogovoru, ki ga je Shephardova posnela, so predstavniki univerze šli tako daleč, da so Petersona primerjali s Hitlerjem. “To je, kot da bi nevtralno predvajali govor Hitlerja ali Mila Yiannopoulosa. Za splošno referenco, Hitler je pobijal jude in homoseksualce, Yiannopolous pa je deklarirani jud in homoseksualec.

Po besedah Jordana B. Petersona: mogoče je res čas, da univerza kot taka tudi propade. Svojemu namenu tako ali tako ne služi več, vsaj kar se tiče humanistike in družboslovja. Debata je mrtva, preučevanje idej je izumrlo, kar je nadomestilo nekoč bogato in močno tradicijo, na kateri je zrasel dobršen del zahodne civilizacije, se je izvedlo na poneumljen aktivizem, ki ne ve niti za svoj rep, kaj šele glavo.

Ivan Šokić