fbpx

Merkelstan: Nemška srednja šola bo obiskala azilni dom, da bi spoštovali ramadan, pa so dijakinjam prepovedali kazati golo kožo!

Foto: YouTube. Dobrodošli, migranti, sporočajo nemške srednješolke.

V eni izmed nemških srednjih šol v mestecu Bautzen na Saškem so se odločili, da bodo v okviru ekskurzije organizirali obisk lokalnega migrantskega doma, kjer bodo dijaki in dijakinje lahko spoznali življenje ekonomskih migrantov, ki čakajo na odobreno prošnjo za azil. V ta namen bo šola organizirala tudi posebno delavnico, na kateri se bodo učenci lahko družili z migranti, jih osebno spoznali – in obiskali celo njihovo sobo. Gre za sodelovanje z lokalno levičarsko aktivistično skupino z imenom “Bautzen ostaja barvit”, ki želi nemški mladini prikazati vse prepreke, s katerimi se  soočajo migranti, ki jih v novi, nepoznani deželi čaka negotova prihodnost. Vse lepo in prav, toda v oči bode zadnji del šolske okrožnice, s katero so dijake na omenjeni šoli obvestili o ekskurziji in je končala na spletu – ravnatelj dijakinjam prepoveduje, da bi ob obisku migrantskega doma kazale golo kožo na katerem koli delu svojega telesa. Pravila oblačenja so jasna – v migrantski dom samo s kavbojkami ali dolgim krilom, z majico brez izreza ali dekolteja, sicer ostanete zunaj!

V šolski okrožnici, ki je objavljena na spletu, ravnatelj dijake in dijakinje obvešča o obisku lokalnega migrantskega doma na Saškem, kjer bodo v družbi tamkajšnjega socialnega delavca spoznali življenje migrantov, ki so prosilci za azil, na delavnicah pa bodo lahko zastavili vsa vprašanja, ki jih zanimajo na to temo. “Namen ekskurzije je, da bi si učenci ustvarili svojo lastno podobo o situaciji, s katero se soočajo migranti,” piše v okrožnici, v kateri ravnatelj obljublja, da se bodo z migranti lahko družili in pogovarjali ter celo obiskali njihove sobe.

Toda, dekletom je bilo postavljenih nekaj pogojev, pod katerimi sploh lahko prestopijo prag azilnega doma. Ravnatelj v okrožnici namreč obrazloži, da v muslimanskem svetu trenutno praznujejo sveti mesec oziroma ramadan, kar pomeni, da se verni moški postijo in en mesec ne smejo videti gole ženske kože. “Ker želimo njihove običaje spoštovati, vsa dekleta naprošamo, da za tokratno ekskurzijo oblečejo majico brez globokega izreza in brez dekolteja, prav tako je dovoljeno nositi samo kavbojke ali dolgo krilo. Dekleta, ki tega pravila ne bodo upoštevala, ne bodo imela vstopa v azilni dom,” piše v okrožnici, ki jo je objavil Online-magazine.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/872147350621499392

Učenke, ki ne bodo upoštevale navodil, bodo pokrili z rutami in brisačami
Šola sicer ponuja še eno možnost; tistim dekletom, ki bodo pozabile na pravila oblačenja, pa bi vseeno rade obiskale migrantski center, bo šola sama priskrbela navadne majice in jih preoblekla, ali pa jih pokrila z rutami in brisačami.

Okrožnica je naletela na buren odziv uporabnikov družbenih omrežij, čudijo se tudi nekateri spletni komentatorji iz držav muslimanskega sveta. Tako je eden izmed njih pod objavo okrožnice na Twitterju zapisal, “da je to zelo smešno. Tukaj v Bejrutu v Libanonu se ženske sprehajajo po ulicah v kratkih krilih, pivnice so odprte in ljudje se zabavajo. Na zdravje!” Nemci pa so nasploh ogorčeni. Eden izmed njih je tako zapisal, “da je to nezaslišano! Angela Merkel Nemčijo spreminja v Merkelstan”. Prihajajo tudi pozivi iz Poljske: “Nemci, ne pustite se! Ne dovolite, da vam vsilijo svoj način! V Nemčiji se vam ni treba obnašati kot muslimani!” Nekdo tretji pa se je vprašal: “Zakaj sploh obiskujete azilne domove!?”

Kot še poroča spletni portal Online-magazine, so nad vsebino okrožnice šokirani tudi nekateri starši otrok, ki jih namerava ravnatelj obleči po “islamskih merilih”. Tako se je v Online-magazinu oglasila ena izmed razjarjenih mam in dejala, “da pa z mojim otrokom tega že ne boste počeli!”

T. F.