fbpx

Merklova priznala, da je bilo sprejetje migrantov napaka, a vztraja, da potrebujejo delovno silo

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je na srečanju z mladimi v svoji stranki CDU končno le priznala, da je bil njen poskus oblikovanja multikulturne družbe “totalen polom”. Nekateri se sprašujejo, ali skuša Merklova stranko, ki jo je predala svoji naslednici, popeljati bolj v desno, da bi preprečila beg volivcev k AfD.

Na srečanju z mladimi iz CDU v soboto, 19. oktobra 2019, je nemška kanclerka in nekdanja voditeljica CDU Angela Merkel priznala, da je bilo sprejetje več sto tisoč migrantov v državo, kjer živijo z Nemci, ne da bi se primerno integrirali v družbo, napaka.

“Ta pristop je spodletel, v celoti spodletel,” je na srečanju v Potsdamu priznala Merklova, poroča Voice of Europe.

Skrbi jo rast AfD
Njeno priznanje pa prihaja ravno v času, ko se znotraj lastne stranke sooča z vse glasnejšimi kritikami, da bi stranka morala privzeti odločnejšo držo glede vprašanja migrantov, ki se ne želijo integrirati. V CDU se namreč bojijo, da njihovi tradicionalno konservativni volivci zaradi tega bežijo k odprto desni AfD.

Nekdanji direktor nemške obveščevalne službe August Hanning (Foto: epa)

Danes v Nemčiji živi več kot štiri milijone muslimanov, ki pa se v večini niso integrirali v nemško družbo. Nekdanji direktor nemške obveščevalne službe (BND) dr. August Hanning je za nastalo stanje okrivil Merklovo in njeno politiko podpiranja masovnih migracij v Nemčijo. Ob tem pa ne gre spregledati, da je po podatkih nemškega zveznega zavoda za zaposlovanje kar 40 odstotkov vseh prejemnikov socialne pomoči tujcev.

Merklova svojo odločitev brani
A koliko se Merklova res zaveda katastrofalne polomije, ki jo je povzročila, pove dejstvo, da je vseeno branila svojo odločitev, češ da Nemčija potrebuje tujo kvalificirano delovno silo, da bi lahko preživela. Med drugim tudi zato, ker tuja delovna sila niža povprečno plačo.

Bodoča evropska komisarka Ursula von der Leyen (Foto: epa)

Isto pesem kot Merklova poje nova predsednica Evropske komisije in nekdanja nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen. “Kjerkoli je možno, moramo zmanjšati število ovir pri vstopu za tiste, ki bodo pognali državo naprej.”

Ivan Šokić