Mestni svet v Pragi sprejel revolucionarno odločitev; Zrušili bodo komunistični spomenik “osvoboditelja” Ivana Koneva – Ruski aktivisti župana že zmerjajo s fašistom in mu grozijo s smrtjo

Revolucionar Ivan Konev ima tudi temačnejšo plat. Pomagal je zatreti madžarsko vstajo leta 1956 in zgraditi Berlinski zid. foto: EPA.

Mestna skupščina češke prestolnice je v četrtek izglasovala, da se s središča mesta odstrani komunistični spomenik iz druge svetovne vojne in se ga zamenja z bolj nevtralnim obeležjem zmage nad nacistično Nemčijo. Odločitev mestnega sveta je dvignila nemalo prahu, tako na Češkem, kot tudi v Rusiji; kip, ki ga bodo odstranili, namreč upodablja sovjetskega poveljnika Ivana Stepanoviča Koneva, ki je poveljeval Rdeči armadi, katera je “osvobodila” večino Čehoslovaške in vkorakala v Prago 9. maja leta 1945. Kip so sicer postavili leta 1980.

Kip sovjetskega poveljnika je v Pragi jabolko spora vse od padca komunizma leta 1989, saj imajo uspehi Ivana Koneva tudi nekoliko temačnejšo plat. Bil je eden izmed vodilnih generalov ob zlomu madžarske vstaje leta 1956, prav tako pa je bil eden glavnih ideologov za t.i. Berlinskim zidom, ki so ga Sovjeti postavili leta 1961. Konev je sodeloval tudi v pripravah za sovjetsko invazijo na Čehoslovaško leta 1968.

Spomenik je bil v zadnjih letih pogosto na udaru nepridipravov, ki so ga, podobno kot letos poleti v Ljubljani Borisa Kidriča, večkrat skrunili. Najpogosteje so ga obarvali v krvavo rdečo barvo. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da so v Pragi začeli resno razpravo, da bi kip odstranili.

Bohemska Praga je osamljeno veliko evropsko mesto, ki ga Nemci med 2. svetovno vojno niso resneje bombardirali. foto: EPA.

Pro ruski aktivisti županu grozili s smrtjo in ga označili za fašista
To je sprožilo veliko jezo med pro ruskimi aktivisti, ki so večkrat sami postrgali rdečo barvo, ki je pokrivala kip. Tamkajšnje rusko veleposlaništvo je prav tako večkrat protestiralo, češ da gre za skrunitev spomina na padle vojake Rdeče armade. Rusko veleposlaništvo je tudi komentiralo odločitev mestnega sveta v Pragi z besedami, “da je odločitev grozna. Upamo, da bo kip ne glede na odločitev lokalni oblasti ostal na svojem mestu”.

Županu mestne četrti Praga 6, Andreju Kolarju, so ruski aktivisti grozili celo s smrtjo, zato ima trenutno policijsko varovanje. Ruskim aktivistom je večkrat zatrdil, da mesto spoštuje Konevo vlogo pri osvoboditvi Prage in hkrati sovjetski vlogi pri osvoboditvi Evrope izpod nacizma. Zatrdil je, da bodo mestne oblasti postavile nov spomenik, ki bo namesto zgolj na Koneva, spominjal na vse osvoboditelje. Zanimivo, tudi češki predsednik Miloš Zeman, ki zagovarja ostro proti migrantsko politiko, a ima tople odnose z Vladimirjem Putinom, je izjavil, da bi bilo bolje, da kip Koneva ostane.

Komunistični spomeniki so najbolje ohranjeni prav v Sloveniji
Komunistični spomeniki sicer burijo duhove tudi drugod po Evropi. Leta 2007 so se v Talinu spopadli pro ruski in pro estonski protestniki, potem ko se je država odločila odstraniti brotansti kip vojaka Rdeče armade v središču glavnega mesta. Tudi v Bolgariji v Sofiji še vedno stoji 37 metrov visok spomenik, ki upodablja devet sovjetskih vojakov, ki se borijo z okupatorjem, čeprav so ga večkrat poškodovali vandali.

Spomenik v Dražgošah je ena največjih komunističnih trdnjav v Sloveniji, od katerega obstoja je odvisna tudi levičarska ideologija. Foto: STA.

In Slovenija? Kot je pred časom poročal spletni portal 24kul.si, se prav v nobeni izmed evropskih držav ne ohranja dediščina komunizma tako zavzeto kot prav v Sloveniji. Državne dotacije nekdanjim komunističnim organizacijam, ohranjevanje in urejanje komunističnih spomenikov na državne stroške, prenašanje komunistične mitologije preko šolskih programov, izplačevanje posebnih pokojnin revolucionarjem, praznovanje komunističnih praznikov, udeležba najvišjih državnih predstavnikov na proslavah, kjer se slavi komunistična revolucija – to vse dela Slovenijo za posebnost v vsej Evropi. Vseh proslav se, brez izjeme, udeležuje tudi aktualni predsednik vlade Marjan Šarec, kar včasih daje občutek, kot da smo še vedno leta 1945.

Koliko je spomenikov, ki jih je v 60. in 70. letih po vsej Jugoslaviji dal postaviti dolgoletni dosmrtni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, je sicer skoraj nemogoče ugotoviti. Kot je pred nekaj leti poročal časopis Delo, je samo v Sloveniji v register nepremične kulturne dediščine ministrstva za kulturo vpisanih 2766 spominskih objektov in krajev povezanih z obdobjem druge svetovne vojne. V povojnem času je vzniknilo večje število različno velikih spomenikov; med 1945-1978 so jih postavili nekaj sto, 180 zgolj na Primorskem.

T. F.

 • Ros

  Prav imajo. Komunizem je zlo. Ni edino zlo na svetu, a vseno je zlo.

  • učko

   Največje zlo !

  • Mirko

   Komunizem je samo ena od zlih idej, kot krščanstvo, islam, …. kajti še nikjer nisem videl države, ki bi uveljavila komunizem kot državni red. Sta naslednja dva v mojem tekstu, ki sta uveljavljena kot državni red še večje zlo.

 • Black_hawk

  A šele sedaj?

 • Anton

  A Čehi nič ne romajo v Rusijo, da si to upajo?

  • Slovenka

   Saj res. A Putina niso nič vprašali?

 • učko

  Kip je bil spomenik sovjetski okupaciji in sovjetskemu imperiju. Prav je, da ga odstranijo in uničijo ! To bi morili storiti že davno ! In pri nas tisti kip kidriča raztreliti !

 • ZatonMesecnikov

  #Ruski aktivisti župana že zmerjajo s fašistom in mu grozijo s smrtjo#

  Sedaj je dokončno jasno, v katerem gnezdecu so se izvalili tako imenovani Antifašisti.

 • antimur

  V Sloveniji se moramo zbrati proti komunistični aktivisti in počistiti nesnago spomenikov revolucije in revolucionarjev po celi Sloveniji, saj jih je več kot njihovih morišč. Sem spadajo vsi rdeči zločinci, Srbi, Slovenci, ruska kapelica se naj preimenuje v ukrajinsko. Začemo lahko pri največjem zločincu Titu, ta je v Velenju, nato v Ljubljani na kongresnem trgu , Kardelja, Kidriča, predvsem pa vse srbske klavce. Jelenčiču bi ga pustil, se bo lahko vsaj pri komu tolažil, zdaj, ko mu je ušla Monika.

 • Steiermark

  Izgleda, da so vsi rdeči partizanski fašisti, “osvobodili” – okupirali, naše dežele, šele potem ko so jih nemški vojaki, prostovoljno zapustili, odložili orožje ter se odpravili na svoje domove. Pri nas so “nas rdeči fašisti “osvobodili”, v več kot 200.000 primerih, žiljenj, pošteih i n zavednih ljudi , med njimi tisoče otroci….

  • freddie69

   bog vari kako knjigo v roke vzet

   • Steiermark

    Očitno se ti tega držiš ali pa požiraš partizansko komunistično ” literaturo”, edino primerno za brisanje r…..ti, pravljice za lahko noč za rdeče bebce in njihove potomce….

   • TINE

    ravljice banditov kot partizanski filmi vseh bitk ki so jih izgubili!!!

 • Jan Kovalski

  “… Rdeči armadi, katera je “osvobodila” večino Čehoslovaške”
  ====================
  Okupirala za 45 let.

 • Jan Kovalski

  Največji Stalinov spomenik na svetu je stal v Pragi pa so ga že leta 1963 odstranili, razstrelili so ga s kar 800 kilogrami eksploziva.

  http://cdn.politikis.si/wp-content/uploads/2009/10/stalin-spomenik.jpg

  O tem, o njegovi gradnji in porušitvi je bil pred nekaj leti predvajan film na RTV.

 • hermannn

  A niso pred kratkim v Prekmurju postavili spomenik neznanemu ruskemu junaku? No, Čehi so daleč pred nami, čeprav z zamudo podirajo spomenik ruskemu okupatorju.

  • Jan Kovalski

   Tisto je verjetno spomenik neznanemu ruskemu posiljevalcu.

   • SIMON ROZIC

    …a ni vseeno? Posiljevalec ali morilec ali rdeči okupator?

   • Steiermark

    Potem je pa posvečen vsem rusom, ki so se potikali po naši domovini….palček ga je pa žegnal….

 • SIMON ROZIC

  Kip naj pri nas odkupijo od Češke in ga postavijo sredi Tivolija, da bojo proruski rdečekravatarji
  hodili ob vznožje le-tega vzdihovat in se zaklinjat partiji, moj pes pa bo imel novo točko za scanje!

 • if

  Članek: “Spomenik je bil v zadnjih letih pogosto na udaru nepridipravov, ki so ga, podobno kot letos poleti v Ljubljani, večkrat skrunili.”

  Niso nepridipravi ljudje, ki z rdečo barvo pleskajo spomenike komunistične vsebine, njihovo dejanje ni skrunitev.

  Skrunitev so dejanja, ki v aktulnosti vzdržujejo komunistične vsebine, ki naklepno zlorabljajo šolstvo za vzdrževanje temeljne OF laži neokomunizma v RS!

 • skorpijon93

  čudovita Češka, bravo ! vedno znova dokazuje da je 100 let pred Slovenijo, saj nebi izgubljal besed, škoda časa…
  Ste vedeli da ;
  – ima najnižji delež revščine v Evropski uniji Češka Republika 9,6 % po zadnjih podatkih eurostata., povprečje EU27 znaša 17 %
  – po deležu kupne moči dosegajo 90 % povprečja EU, povprečje EU je 100
  – državni javni dolg znaša 32,7 % BDP po podatkih leta 2018 ( eden nižjih javnih dolgov v eu )
  – stopnja brezposelnosti znaša 2,2 % ( najnižja v EU )
  – niso sprejeli evra , raziskave kažejo , da skoraj vsi Čehi nasprotujejo uvedbi evra
  – na lestvici indeksa ekonomske svobode se uvrščajo na 24. mesto
  – ni sprejela migrantskih kvot vsiljenih s strani Nemško- bruseljske politike
  – ni sprejela evra, ni podpisala marakeškega sporazuma, država je zelo varna,
  muslimanov si ne uvažajo, nimajo multikulti konflikta

 • skorpijon93

  Praga je čudovito mesto, stopnja brezposelnosti le 1,5 %, tudi Plečnik je zelo cenjen in spoštovan proti domači pobalkanjeni Lublani z šerifom na čelu, Lublani privoščim še kakšen potres da se zruši tudi džamija, ki tja NE sodi ! na Češkem tega ni ! nimajo muslimanov in niso multikulti in posledičo NI problemov

  • Solo

   Glavno mesto Slovenije je balkanizirano, zato mu privoščiš potres? To je tvoja rešitev? Ko telo napade virus gripe, pač odsekaš glavo in je problem rešen?
   Kranj, Velenje in Slovenj Gradec so že na pol šiptarski, Maribor ima tudi srbskega župana (tako kot Ljubljana), Koper je dolgo imel črnogorskega, Piran celo ganskega, Primorska je pa itak na pol čefurska, itd., itd.
   V resnici torej z balkanci in ostalimi migranti ni preplavljena samo Ljubljana, ampak vsa Slovenija. Naj potem kar vso Slovenijo zruši potres?

   NE! Prava rešitev je ustaviti migracije, nagnati invazivne tujce in napraviti Slovenijo spet slovensko. Tako razmišlja pravi slovenski patriot, ki Sloveniji in Slovencem hoče dobro.

 • Grega

  Gremo se mi barvat nase spomenike v rdeco kri.

 • skorpijon93

  Češka, Slovaška naši Slovanski bratje, imamo skupen DNK so pokazale raziskave, smo kristijani , evropejci, nekdaj bolj povezani

  • Steiermark

   Če pa ti želiš biti slovan, je to tvoj problem, nas ostalih pa ne mešaj v vašo združbo, ker to nismo! Toje “DK raziskave” kažejo nasprotne rezultate tistih, že uveljavljenih, kjer j e 100 % dokazano, da Slovenci ne spadajo med Slovane!

   • skorpijon93

    kaj pa si ? švaba, turk ?

    • Steiermark

     Da si turk ti, dokazuješ s svojo identifikacio z slovani – srbi itd. Jaz kot Štajerka nemškega rodu, nimam ničesar skupnega ne s slovani ne s turki! Ti pa, kakor želiš!

    • Andrej, Miha ali Jure

     Gospa Steiermark je prav posebna rožica, vedno se obregne ob svojo čistokrvnost in tujerodno umazanost, nič je ne briga če ti nisi čistokrven in da to ni njen problem. Spretno manipulira s procenti, kot vidiš je stoprocentna v tem da je stoprocentna v njeno coprnijo. Aja pa ne trudi se preveč, ker dame imajo zadnjo besedo.

 • Olga101

  Podret do temeljev! Tovariše leve fašiste ( kar dejansko so), zaradi groženj in terorizma za zapahe!

 • skorpijon93

  Slovenci, Slovaki in Čehi imamo skupen DNK analize, imamo podoben jezik, podobno kulturo, običaje, dediščino, narodno glasbo , smo si sorodni , le komunisti to ne priznavajo, oni se bratijo z okupatorji srbi in muslimani, komunisti so se prelevili v internacionaliste – globaliste

 • Vlado77

  Mi pa kontra. Nedolgo smo začeli “tradicionalna srečanja” ob kapelici. Niti pod jugo tega ni bilo. Da ne omenjamo, da bi moral biti tam tudi ukrajinski predsednik saj je veliko v resnici ukrajincev. Celo postavljamo spomenik ruskemu neznanemu junaku. Kam plovemo? glede na vse države ,ki so bile del ruskega imperija in so sedaj v EU, Celo v Ukrajini podirajo Staline in Lenine, čeprav imejo te “nesnage” še ogromno. Mi pa – pred pred plačao “heroj” Kidrič ( morilec) na kongresnem trgu Kardelj. Titovih ulic in trgov še nešteto. Največji Titov spomenik v Velenju . Še ogromno dela nas čaka. Vendar ne pod to vlado ali kakrkšno koli kombinacijo levih varjant komunističnih strank. Ko bo desnica zmagala ,kar pa slabo kaže glede nato , da se druga desna stranka spreminja v bolj levo in ima raje družbo s Kučanom kot Janšo. Očitno bomo nek osamelec sredi Evrope.

 • IZBIRA

  Komunisti so povsod zgagarji in povsod vidijo fašiste, kot pijanci v deliriju bele miši. Drugič, so bolestno udarjeni na svoje spomenike. Za njih so več vredni kot človek in bi pobijali ljudi zaradi spomenikov. Drugače pa niso za nobeno rabo. Komunizem je psihična bolezen – Komunizitis.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Sovražijo kapitaliste, ljubijo kapital.

 • totex39

  To, da vlada tako sovraštvo do komunistov so si levičarji tudi sami krivi, kajti njihovo obujanje v tem času z raznimi komunističnimi proslavami in čaščenji z spomeniki sami iščejo sovraštvo med ljudmi, kar seveda ne pelje nikamor, to bi se morala Levica in SD enkrat končno zavedati in ne da nenehno prilivajo olje na ogenj.

 • šmentanamuha

  Zdaj vem, zakaj so v Velenju postavili tako velik Titov spomenik – ker ga ni mogoče odstranit oziroma zelo težko.

 • šmentanamuha

  Smrtni strah komunistov, elitne vojske levičarjev, je, da jih odstranijo od državnih jasli oziroma državnega proračuna, zato taka ipika.

 • TINE

  pri nas je porebno najprej razstreliti RTV

  • Slovenka

   Pa Kure, A Kanalizacijo, SioIvščino, Reporterju pa na steno napisati: Sram vas bodi.

 • Franc Bizjak

  Bravo Čehi. Spomenik je vsekakor potrebno podreti saj komunizem še vedno predstavlja največje zlo, ki je doletelo ta planet. To, da je komuniste včasih res malo spodneslo in so skušali sodelovati pri kakšni pozitivni stvari so izjemno redki slučaji in prav gotovo niso razlog, da bi se jim za te zasluge postavljalo spomenike saj so hkrati naredili preveč gorja.

 • rrrrr

  Še pred dobrim desetletjem smo se Čehom in Poljakom prizanesljivo posmehovali njihovim Wartburgom, šotorom brez dna , mesnim konzervam na plaži ter smešnim ruskim kopalkam.
  Danes so Čehi le deset korakov za Poljaki in za obseg ekvatorja pred Slovenci.

  • skorpijon93

   čehi so bili vedno pred slovenijo ! ne mešaj višegrajske države v eno skledo, češka je vedno imela najnižji delež revščine v eu ! kupno moč pa primerljivo z slovenijo, v zadnih 7 letih so v prednosti Čehi

   • rrrrr

    Dragi škorpijon, raje moj komentar ponovno preberi preden me pičiš..

  • cosmosjasnovidec

   Skratka Slovenijo so Čehi pohodili že najmanj pred cirka 40.leti v nulo.
   Sicer pa glede avtomobilov sploh ni smisla omembe saj so Škode,Wartburgi vsekakor bili avtomobili kolesa oziroma bicikli ROG kar je edino posedovala Slovenija in pa tudi mopede Tomos se pa v avtomobilsko industrijo nikoli niso uvrstila hehehe.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • skorpijon93

  Češka je svetilnik evrope ! češka si tudi šiptarije , muslimanov NE uvaža, ker jih ne marajo

 • terminalar

  Zakaj šele po 30. letih?
  Slišim, da na Češkem živi mnogo Rusov, ki pa domačinom njihovo obnašanje, milo rečeno, ni všeč.

 • Miro Jereb

  Kidriča dajte ciganom…ga bodo zastonj pretopl v končno nekaj koristnega…

 • pesjanar

  Vidim da na vrh tega skropucala vodijo stopnice predlagam da spodaj naredijo bazen brez vode seveda ,pa da vidimo,komu se bo posrečil skok v prazen bazen,tako bi Dražgoše postale edinstvene v svetu,prebivalci bi lahko kasirali vstopnice za ogled skokov v prazni bazen pripeljali bi lahko trop volkov da požrejo tiste ki skoka ne preživijo in tako prišparajo na pokopu pa tudi ovce bi bile bolj varne……

 • opazovalec

  Dajmo že enkrat pravilno transkribirat ruska imena. Izvorno je Иван Степанович Коњев, Ivan Stepetanović Konjev. In hočeš noče, ta general je osvobodil Prago, če komu ni kaj všeč pa se naj pritoži zahodnim zaveznikom, ki so se izogibali borbi, in raje prodajali orožje, surovino in hrano Rusom pod imen Land-Leas. In vse so Sovieti/Rusi poplačali najprej z zlatom, nato z denarjem, končno menda 2006. Druga velika prejemnica te “pomoči” je pa od nje bankrotirala, namreč Velika Britanija, ki je prav tako plačela leta 2006 in se celo zahvalila za velikodušno pomoč.

 • zetor 7245

  zadnji čas.vejetno pa ,dvajset let prepozno

 • Slovenka

  Tako ukrepajo države, ki so kaj prida. Kdaj bo Slovenija tako daleč?

 • xtc

  Tako de dela,komunistične pasje drekce v mlin in šterc,kjer jim je mesto, mletje tegale socialističnega zmazka je tredba ovekovečiti,podobno kot pride na vrsto Velenjski zločinski Broz,vse socikomu spake in njihiovi maliki morajo izginiti na odpadu zgodovine,kot njih bratov po sociačizmu Nacional socialistov in anarhistov ter multikultarjev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!