fbpx

Metsola članom iranske diaspore obljubila: “Mednarodno skupnost bomo prisilili k odločnemu odzivu na teror!”

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (Foto: Evropska unija)

Na tisoče članov iranske diaspore iz vse Evrope je v ponedeljek demonstriralo proti represiji iranskega režima. “Tukaj sem v imenu Evropskega parlamenta in v imenu 500 milijonov evropskih državljanov, da vam povem, da smo z vami … Da so ženske, moški, študentje, ki so uprli v Iranu, navdihnili svet,” je na velikem shodu v podporo protestnikom v Iranu zatrdila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. 

Evropski uradniki in politiki, ki so v ponedeljek nagovorili veliko iransko zborovanje v Strasbourgu, so obljubili, da bodo pomagali uvrstiti iransko revolucionarno gardo na seznam terorističnih organizacij. Zbrani protestniki so namreč s  transparenti pozvali, da naj se iransko revolucionarno gardo po zgledu ZDA uvrsti na črni seznam zaradi zatiranja, ki se nad protestniki izvaja od smrti Mahse Amini, prav tako so se zavzeli tudi za izgon iranskih diplomatov iz Evrope.

Vzklik: “Ženska, življenje, svoboda” se je po besedah predsednice Evropskega parlamenta slišal na vseh koncih sveta. “Ste na pravi strani zgodovine in pisali boste zgodovino,” je dejala in obljubila, da bo mednarodna skupnost pozvana, da ostro odgovori na teror iranskega režima. “Mednarodno skupnost bomo prisilili, da se odločno odzove na teror, ki ga je režim sprožil nad ljudmi na ulicah Irana. Potreben je močan, globalen odziv,” je poudarila. Kot je znano je tamkajšnji režim na smrt obtožil že vsaj 18 protestnikov.

Foto: Evropska unija

Policija je sporočila, da se je shoda v mestu na vzhodu Francije udeležilo približno 12 tisoč ljudi. “Zbiramo se, da bi zagotovili, da se iranske ženske in moške sliši v Evropi, in pozvali Evropski parlament, naj še naprej stoji na pravi strani zgodovine,” je dejal poslanec švedskega parlamenta Alireza Akhondi, ki je organiziral shod. “Brez pomoči Evrope, brez nas, ki bi bili njihov glas, v Iranu ne bo nobene revolucije,” je prepričan.

Gardi pripisujejo odgovornost za številne smrti
Aktivisti obtožujejo revolucionarno gardo, da je igrala ključno vlogo pri zatiranju protestov, ki so po mnenju skupin, ki se borijo za spoštovanje človekovih pravic, in povzročila na stotine mrtvih. Vsaj štiri protestnike so že usmrtili. Revolucionarna garda, veja iranskih oboroženih sil, ki je zadolžena predvsem za zaščito iranskega islamskega sistema, je bila ustanovljena po padcu šaha leta 1979 z namenom zaščite pred zunanjimi in notranjimi grožnjami. “Če bi EU revolucionarno gardo uvrstila na črni seznam, bi “izjemno spremenila stvari, najprej gospodarsko in geopolitično”, je po poročanju France24 povedal 26-letni Sahar Aghakhani, francosko-iranski študent.

Foto: Evropska unija

ZDA so Iransko revolucionarno gardo leta 2019 pod predsednikom Donaldom Trumpom označile za tujo teroristično skupino. Poročila britanskih medijev kažejo, da tudi London razmišlja o podobni potezi, ki se ji pridružuje tudi EU. Aktivisti trdijo, da bi imelo evropsko imenovanje veliko večji učinek kot trenutne sankcije proti uradnikom in občasno klicanje veleposlanikov na zagovore.

Sara Kovač