fbpx

Migrant, ki je posiljeval na Madžarskem, v Evropo vstopil z lažnim potnim listom!

Posiljevalec (Foto: posnetek zaslona)

Madžarsko v teh dneh pretresa posilstvo 25-letne študentke, ki jo je v ponedeljek zvečer posilil domnevno 30-letni migrant Ahmed A. B. Ta je po zavrnjeni prošnji za azil bival v Budimpešti na podlagi subsidiarne zaščite. Na Madžarsko je prišel potem, ko ga je izgnala Norveška, predložil pa je ponarejene dokumente, ki naj bi jih kupil kar na tržnici v kenijskem Nairobiju in si v nekaj tednih zaradi prepovedanih drog nakopal težave s policijo. Še več, po večkratnih zaslišanjih, na katerih je stalno spreminjal zgodbe, je “spremenil” celo svojo starost in državljanstvo!

Madžarsko, eno najvarnejših evropskih držav, je ta teden pretreslo posilstvo, ki se je zgodilo v ponedeljek zvečer v Budimpešti. V posilstvu je 30-letni migrant Ahmed A. B. Po poročanju Ripost zvabil 25-letno študentko v park v središču prestolnice, kjer jo je po spopadu posilil. Kot so po posilstvu sporočili s policije, je žrtev skušal rešiti mimoidoči Američan, a je tudi njega migrant napadel. Policija je posiljevalca na podlagi posnetkov nadzornih kamer izsledila in prijela v 12 urah po dogodku. Žrtev posilstva ni želela govoriti z mediji, saj si ne želi javne izpostavljenosti, znano pa je, da naj bi na dan posilstva s prijateljico proslavljala uspešno opravljen državni izpit.

Posiljevalec je živel z žensko in s tremi otroki
Novinarji Ripost so že obiskali trinadstropno stavbo, v kateri je prebival Ahmed, po pripovedovanju sosedov čudak, tam pa je živel z žensko in s tremi otroki. Kot so novinarjem še povedali sosedi, je pogosto ponočeval in se vračal domov tik pred zoro. Kot ugotavljajo novinarji Ripost, primer prikazuje napake evropske migracijske politike in nevarnosti, ki jih lahko povzroči spuščanje ljudi brez originalnih dokumentov v Evropsko unijo. Točna identiteta Ahmeda A. B. še ni znana, kot navaja V4NA, pa naj bi prišel leta 2014 iz Kenije s kenijskimi dokumenti. Ko je bil s strani oblasti povprašan o avtentičnosti dokumentov, naj bi podal različne zgodbe, kar pomeni, da ni bil sposoben dokazati izvora in pristnosti dokumentov.

Po večkratnem zasliševanju “spremenil” svoje državljanstvo in starost
Posiljevalec je sicer najprej skušal vstopiti na Norveško, kjer je trdil da tam že prebiva njegova teta, a je bil kasneje s strani tamkajšnjih oblasti izgnan iz države. Kot kenijski begunec je v Evropo prišel prek Budimpešte, zato je bil najprej vrnjen tja, ker pa so imele madžarske oblasti utemeljene dvome o njegovi identiteti in o verodostojnosti njegovih dokumentov je bil večkrat zaslišan.

Po več zaslišanjih je priznal, da so njegovi dokumenti v resnici ponarejeni in da jih je kupil kar na tržnici v kenijskem glavnem mestu Nairobi, takrat pa je spremenil tudi zgodbo o svojem državljanstvu in zatrdil, da je pravzaprav somalijski državljan, a tega ni mogel dokazati.

Še več, odločil se je tudi “spremeniti” svojo starost. Oblastem je dejal, da je rojen leta 1996, kar bi pomenilo, da je star 18 let, na ponarejenih kenijskih dokumentih pa je bila navedena letnica rojstva 1989, kar bi pomenilo, da je bil star 25 let oziroma, da je bil 7 let starejši.

Foto: posnetek zaslona

V nekaj tednih je imel zaradi drog že težave s policijo
Glede na laži, ki jih je navajal migrant in večkratne poskuse predložitve ponarejenih dokumentov so madžarske oblasti Ahmedu A. B. zavrnile status begunca, bila pa mu je dodeljena subsidiarna zaščita, saj ni bilo jasno, če ga lahko vrnejo oz. repatriirajo. Le nekaj tednov po njegovem prihodu februarja 2015 je madžarska policija začela postopek zoper njega zaradi prepovedanih drog.

Rok Krajnc