fbpx

V Italiji še vedno odmeva primer migranta, ki je hladnokrvno umoril mimoidočega, ker se mu je ta zdel “preveč srečen”

Foto: Twitter

Migrant je umoril nedolžnega mimoidočega, ker je bil tisti dan slabe volje. Maročan je žrtev izbral zato, ker se mu je mladi Italijan zdel »preveč srečen«. Nasilnemu migrantu so politično korektne oblasti že večkrat pogledale skozi prste.

Pred nekaj tedni je Italijo razburila novica, da je maroški migrant umoril mladega Italijana samo zato, ker si je želel nekoga umoriti. Kot naključno žrtev je izbral nekoga, za katerega se mu je zazdelo, da “je videti srečen”. Maročan, 27-letni Said Machaouat, se je prejšnji teden sam vdal torinski policiji, ki je preiskovala umor. Policija je pri preiskavi umora, ki se je zgodil pred slabima dvema mescema, tavala v temi, kajti nikakor niso mogli najti motiva za krvavo dejanje. Po vseh podatkih preiskovalcev žrtev umora, 33-letni Stefano Leo, ni bil konfliktna oseba, ni bilo znano, da bi imel kakšne sovražnike, in tudi ni bilo znano, da bi bil kakorkoli povezan s kakšno kriminalno dejavnostjo. Seveda si preiskovalci niso predstavljali, da je šlo za umor “kar tako”, ker se je morilec pač slabo počutil in sklenil, da bo za izboljšanje razpoloženja nekoga spravil s sveta.

Maročan ni prenesel sreče drugega
Morilski migrant iz Maroka Said Machauat že nekaj let živi v Italiji in ima na rovašu kar nekaj kaznivih dejanj, vendar mu je kljub temu uspevalo ostati v državi, in to predvsem zaradi štiriletnega otroka, ki ga ima z nekdanjo partnerko. Said je dejal, da je bil na dan umora še posebno razjarjen, ker se njegova nekdanja, ki ga je zapustila, ker jo je pretepal, ni želela vrniti k njemu in si je tudi našla drugega partnerja. To je bilo za Maročana pika na i, saj menda ni mogel prenesti, da bi njegov sin nekemu drugemu moškemu rekel “oče”. Odločil se je, da se bo zaradi svoje nesreče maščeval naključnemu moškemu približno njegovih let. Odšel je do trgovine in si kupil set nožev, izbral najostrejšega, druge pa odvrgel. Na obrežju reke Pad, ki teče skozi Torino, je srečal Lea, ki se mu je zdel srečen, in Said je dejal preiskovalcem, da tega ni mogel prenesti. Želel je, “da trpi, kot sem trpel jaz”. Said je Stefanu z nožem prerezal vrat in pobegnil. Po tednih skrivanja se je sam vdal policiji, ker se je počutil preganjanega in se mu je zazdelo, da so mu “vedno bliže”.

Nasilnemu migrantu so večkrat pogledali skozi prste
Že umor sam je povzročil precejšnje razburjenje, še toliko bolj pa izjave morilca preiskovalcem. Javnost zahteva ostrejše ravnanje oblasti proti ilegalnim migrantom, še posebno tistim, ki ne spoštujejo zakonov. Pod kritikami se je znašel tudi italijanski sodni sistem, ko se je razvedelo, da so Saida že večkrat obravnavali in tudi obsodili zaradi nasilništva. Said je bil leta 2016 obsojen na poldrugo leto zapora zaradi pretepanja zdaj že nekdanje partnerke, vendar kazni ni odsedel. Sodnik na prvi stopnji ga je sicer tudi zaradi tega, ker je šlo za znanega nasilneža, hotel poslati za rešetke, a pritožbeni sodnik je odredil drugače. Pod vplivom politične korektnosti, zaradi katere v mnogih zahodnih državah tujerodnim kršiteljem zakonov pogosto pogledajo skozi prste, je pritožbeni sodnik sklenil, da Saidu kazen spremeni v pogojno. Šlo je za običajne izgovore, češ da gre za ljudi iz drugega kulturnega okolja, ki ne razumejo popolnoma naših običajev; da so nesrečni in deprivilegirani in je treba zato imeti več razumevanja za njihove izpade. Seveda smo zahodnjaki a priori krivi vseh nesreč in tegob migrantov tretjega sveta, zato moramo z njimi ravnati v rokavicah. Očitno je te nebuloze levo liberalnih migrantoljubcev Said vzel resno in se za svoje “gorje” konkretno maščeval z umorom nedolžnega mladega moškega. Sodnik, ki je Saidu prizanesel z ječo, se je pod pritiskom javnosti sicer opravičil, a se hitro skušal izgovoriti,  češ da ni dokazov, da Said ni bil februarja, ko je umoril Stefana Lea, še vedno za rešetkami.

Prav zaradi nerazumljive prizanesljivosti oblasti do nasilnih migrantov ni niti najmanj čudno, da vse več Italijanov izraža podporo Matteu Salviniju in stranki Liga, ki se zavzemata za ostrejši pristop do problema migracij na splošno in do kriminalcev še posebej.

Demokracija