fbpx

Migranti po navodilih nevladnih organizacij zdaj postavljajo svoje zahteve?!

The Open Arms vessel with 107 migrants on board is anchored off the Sicilian vacation and fishing island of Lampedusa, southern Italy, Monday, Aug. 19, 2019. Open Arms on Monday suggested chartering a plane to fly to Spain the migrants blocked off the coast of Italy aboard its boat since early August, to end a stalemate with the Italian Interior minister Matteo Salvini, who won't let private rescue boats into his nation's ports. (AP Photo/Salvatore Cavalli)

Uradnik ZN za begunce Vincent Cochetel je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjih “zahtev nekaterih migrantov”, potem ko so mnogi migranti zavrnili izkrcavanje v Španiji. Opozoril je, da migranti postajajo vse bolj radikalni zaradi nevladnih organizacij, ki jih vzpodbujajo, naj postavijo svoje zahteve. Komentiral je tudi migrantsko reševalno ladjo Open Arms, ki je tedne poskušala priti na italijanski otok Lampedusa.

Španski ladji z migranti namreč Italija ni dovolila izkrcavanja, razen mladoletnim in bolnim. Tako je Španija ponudila migrantom izkrcavanje na Majorki, a so to zavrnili. Čeprav so nevladniki trdili, da so razmere na krovu obupne in da so nekateri migranti samomorilski, so jih vseeno vzpodbujali, naj zavrnejo ponujeno in zahtevajo svoje.

O tem je Vincent Cochetel na svojem Twitter profilu napisal: “Ladja Open Arms je zavrnila špansko ponudbo za varno zatočišče. Medtem ko razumem težavnost situacije na krovu, me zelo skrbi radikalizacija migrantskih sanj in zahtev nekaterih migrantov in beguncev iz Libije in sosednjih držav.”

Charlie Yaxley, predstavnik Združenih narodov za Afriko, Sredozemlje in Libijo, je za Euronews povedal, da število migrantov, ki zahtevajo točno določene azile, kjer želijo bivati, ekstremno narašča. “Sistem azila, ki velja od konvencije o beguncih iz leta 1951, namreč pravi, da migrant zaprosi za azil v državi, v kateri se nahaja,” je pojasnil in dodal, da “prosilci za azil nimajo možnosti izbire, kje bi radi zaprosili za azil”.

Lana Božič