Migranti v Grčiji protestirajo: “Zahtevamo, da nam dovolite na sever!”

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Evropska unija in Turčija intenzivno usklajujeta zadnje podrobnosti o tem, kako bosta s skupnimi močmi zajezili val beguncev in migrantov v Evropo. Migranti, ujeti v Grčiji, pa po drugi strani protestirajo. Nasprotujejo tako zapiranju meja na t. i. balkanski migracijski poti kot vračanju v Turčijo.

Protesti so danes med drugim potekali v pristanišču Pirej pri Atenah, kamor s trajekti prevažajo migrante z grških otokov v Egejskem morju in kjer jih je trenutno že več kot 4000. Sirci, Afganistanci in Pakistanci so v Pireju glasno zahtevali, da se jim dovoli pot naprej – na sever in zahod Evrope.

Pakistanci protestirajo proti deportacijam nezakonitih migrantov
Migranti protestirajo tudi na otoku Lezbos. Tam je več sto Pakistancev protestiralo proti deportacijam t. i. nezakonitih migrantov. Po podatkih Aten so iz Grčije v Turčijo letos vrnili 608 migrantov iz Alžirije, Tunizije, Maroka, Pakistana in Bangladeša.

V Grčijo sicer preko Egejskega morja še naprej prihaja na tisoče ljudi, medtem ko so tamkajšnji sprejemni centri že tako ali tako prenapolnjeni. Še posebej pereče ostajajo razmere v Idomeniju na meji z Makedonijo.

Število novih prihodov se je v zadnjih dneh nekoliko zmanjšalo. V sredo naj bi jih našteli le okoli 200, medtem ko je povprečje sicer za približno tisoč višje, toda kaj je razlog in kako dolgo utegne to trajati, ni jasno.

N. K., STA