Mike Pence: Obramba Ukrajine je za ZDA na prvem mestu

Nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence (Foto: AFP)

“Obramba Ukrajine je za Združene države Amerike (ZDA) najpomembnejša, čeprav to ni “naša vojna”,” je bil prepričljiv nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence. V ekskluzivnem pogovoru za ameriški Breitbart je Pence razkril svoje stališče do Ukrajine in se opredelil do odločitve Bidnove administracije, da v državo pošlje kasetne bombe, odločitve, ki jo je ameriški predsednik Joe Biden označil za “zelo težko”.

Mike Pence, ki se bori za nominacijo republikanske stranke na prihajajočih predsedniških volitvah, je opozoril, da se v javnosti ne govori o tem, da Rusija v zadnjem letu in pol uporablja kasetne bombe. “Bidnova administracija je zavlačevala. Jaz sem jih pozival k temu,” je dejal in priznal, da sicer vojna v Ukrajini ni njihova vojna, a je vendarle prepričan, da je podpora Ukrajini največji interes ZDA.

“Toda podpora ukrajinski vojski pri odvračanju in porazu ruske invazije je v interesu ZDA in svobode,” poudarja Pence in pojasnjuje, da se je sicer srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je tudi odgovoren za invazijo v Ukrajini. “Rekel vam bom, da ne dvomim v to, da če bi ruski vojski uspelo pregaziti Ukrajino, ne bi minilo predolgo, preden bi prestopili mejo, kamor bi po naši listini Nata morale naše ameriške oborožene sile in se boriti,” je dejal Pence, ki zase pravi, da prišteva k tistim, ki so naklonjeni Reaganovi doktrini.

“Če ste se pripravljeni boriti proti našim sovražnikom na vaši zemlji s svojo vojsko, vam bomo dali vse, kar potrebujete za boj z njimi tam, da se nam ne bo treba boriti z njimi nikjer drugje,” je dejal. Medtem ko Pence poudarja, da je v mnogih pogledih kritičen do Bidnove administracije, verjame, da je v “nacionalnem interesu ZDA, da še naprej vse bolj in hitreje daje Ukrajini tisto, kar ta potrebuje za boj, da premaga nasprotnika in odvrne rusko invazijo”.

Foto: epa

Ni pozabil niti na Kitajsko
Poleg tega je Pence podal tudi sporočilo Kitajski. “Če je Amerika kot voditeljica svobodnega sveta sposobna usmerjati podporo z namenom, da se avtoritarnim režimom sporoči, da se bo dovolilo, da se ne upošteva mednarodno priznanih meja držav, menim, da to pošilja jasno sporočilo kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu in Kitajski, ko nadaljuje z vojaškimi provokacijami v azijsko-pacifiškem območju”, je izpostavil v nadaljevanju. Meni, da bo zaradi tega Kitajska dvakrat premislila o Tajvanu ali se lotila česar koli drugega v azijsko-pacifiškem območju.

Ana Horvat