fbpx

Milijarder Musk z umivalnikom v roki vkorakal Twitterjev štab in napovedal več posluha za svobodo govora

Najbogatejši Zemljan Elon Musk (Foto: Twitter Printscreen)

Izvršni direktor Tesle in najbogatejši Zemljan Elon Musk je v sredo vstopil v Twitterjev sedež z umivalnikom v roki, saj se njegov posel  nakupa družbenega omrežja bliža zaključku. “Let that sink in!”, je Musk tvitnil v objavi, kjer je delil videoposnetek svojega vstopa. S tem je v resnici želel sporočiti, da upa, da so zaposleni že začeli zavedati nove realnosti – Twitter ima novega šefa! Marsikdo si z Muskovim prihodom obeta več posluha za svobodo govora.  

Muskov prevzem Twitterja v vrednosti 44 milijard dolarjev se hitro bliža koncu. V ponedeljek naj bi namreč ta bankirjem, ki delno financirajo posel, povedal, da bo posel izvršen do petka.

Spomnimo. V mesecu aprilu je Musk napovedal nakup Twitterja, zatem pa si je premislil na račun zavajanj glede ključnih vidikov poslovanja podjetja. Predvsem ga je motilo število vsiljenih (spamov) ali robotsko vodenih profilov (botov). Ker si je Musk premislil, se je Twitter odločil za tožbo. Pri Twitterju so izpodbijali trditev, da lahko najbogatejši Zemljan odstopi od posla, če bi se izkazalo, da je število botov napačno, češ da ob vložitvi ponudbe za prevzem tehnološkega velikana ni zahteval informacij o botih. Muska so obtožili, kako naj bi si s tem zgolj našel izgovor, da odstopi od posla. Dva tedna pred začetkom sodnega procesa tožbe Twitterja proti Musku je Musk na vodstvo Twitterja naslovil pismo, v katerem se je zavezal, da bo pri nakupu tehnološkega giganta spoštoval prvotno odkupno ceno 54,2 dolarja za delnico.

Vrednost delnic še naprej raste
Sedem bank je zaključilo priprave na financiranje približno 13 milijard dolarjev, potrebnih za izpeljavo posla. Te namreč po poročanju Bloomberga podpisujejo vso potrebno dokumentacijo za pošiljanje gotovine Musku. Anonimni viri medija, ki so seznanjeni z zadevo, pravijo, da naj bi denar hranili v depozitu, v petek pa naj bi bil posel zaključen. Kot je znano, so delnice Twitterja pričele po medijskem poročilu, da bo milijarder vendarle izpeljal načrtovani prevzem družbenega omrežja Twitter, rasti, te pa rastejo še naprej. Tečaj delnic Twitterja je na začetku oktobra poskočil za kar 12,7 odstotka na 47,95 dolarja. Sedaj je za delnico potrebno odšteti približno 53,34 dolarja.

Foto: epa

Ker v ameriški zvezni državi Delaware potekajo pravni postopki, kjer je sodnica Kathaleen McCormick stranki časovno omejila, in sicer do petka do 17. ure, ko se mora posel zaključiti, v nasprotnem primeru sledi soočenje s sojenjem, ne čudi, da se Musku tako mudi.

Kot je znano, je Musk bodočim vlagateljem po poročanju Washington Posta napovedal, da bo s prevzemom vodstva kadrovsko temeljito zarezal v socialno omrežje Twitter, s čimer se bo znebil velike večine zaposlenih. Zaposleni so v odzivu na novico razposlali seznam zahtev in pozvali milijarderja, da jih upošteva, ko zaključi nakup platforme družbenih medijev. Zahtevali, da Musk “ohrani” trenutno število zaposlenih in med drugim dodali: “Zahtevamo, da vodstvo ne diskriminira delavcev na podlagi njihove rase, spola, invalidnosti, spolne usmerjenosti ali političnih prepričanj. Zahtevamo tudi varnost za delavce z vizumi, ki bodo v primeru odpuščanja prisiljeni zapustiti državo, v kateri delajo.”

Sara Kovač