Mineva 75 let od zavezniškega izkrcanja v Normandiji in kako so se slovenski komunisti najbolj bali izkrcanja na Balkanu!

Foto: Twitter

Pred 75 leti se je na severozahodu Francije začela največja pomorsko-zračna desantna operacija v zgodovini vojskovanja. 6. junija 1944, ki je znan tudi pod imenom Dan D, so se namreč zavezniške sile uspešno izkrcale v Normandiji ter s tem spreobrnile tok 2. svetovne vojne. V Sloveniji so bili nad omenjenim dejstvom navdušeni zlasti komunisti, ki jim je to olajšalo izvedbo revolucije. Če bi namreč do izkrcanja prišlo na Jadranskem morju, bi to pomenilo, da bi Slovenijo osvobodili zahodni zavezniki, ki ne bi dovolili njene izvedbe.

6. junija 1944, ki je znan tudi pod imenom Dan D, se je ob 6:30 zjutraj začelo težko pričakovano zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je potekalo v okviru vojaške operacije Overlord in je prineslo velik preobrat v 2. svetovni vojni. Izkrcanje v Normandiji je potekalo do sredine julija 1944. V tem času so se na normandijskih obalah izkrcali približno trije milijoni zavezniških vojakov ter na tisoče ton najrazličnejše vojaške in druge opreme.

Nemci nepripravljeni na tako številčno izkrcanje
Operacija Overlord, ki sta jo vodila ameriški general Dwight Eisenhower in britanski general Bernard Montgomery, je bila največja pomorsko-zračna desantna operacija v zgodovini vojskovanja, katere glavna cilja sta bila osvoboditev zahodnega dela Evrope izpod nacistične Nemčije ter razbremeniti rusko-nemško vzhodno fronto. Že prvi dan operacije se je izkrcalo okoli 160 tisoč ameriških, britanskih, francoskih, kanadskih in ostalih zavezniških vojakov. Operacija je bilo tako uspešno zlasti zaradi nepripravljenosti Nemcev, ki so izkrcanje pričakovali bolj severno pri Calaisu. Ob tem je bil poveljnik nemške obrambne linije ob Atlantiku, feldmaršal Erwin Rommel, ravno takrat na dopustu v domovini, Hitler pa je tisto noč dolgo spal. Ker si ga nihče ni upal zbuditi, so nemške vojaške rezerve ostale v notranjosti Francije. Do večera je bila tako nemška obramba prebita in zavezniki so se lahko prebili v zaledje, od koder so v naslednjih mesecih nadaljevali prodor v smeri Nemčije, ki je brezpogojno kapitulirala 11 mesecev kasneje, 8. maja 1945.

Foto: družbena omrežja

Ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja bodo v Normandiji tudi letos pripravili različne slovesnosti, ki se jih bo po poročanju STA udeležil tudi predsednik ZDA Donald Trump. Ne bo pa ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ni dobil povabila zaradi ohladitve odnosov med Zahodom in Rusijo po ruski priključitvi polotoka Krim pred dobrimi petimi leti.

Padlo približno 215 tisoč zavezniških vojakov
Dan D je med zavezniki zahteval okoli 10 tisoč žrtev, približno toliko mrtvih naj bi bilo tudi na nemški strani. To pa je bil le manjši del od vseh žrtev, ki so bile na zavezniški strani potrebne za dokončno osvoboditev Normandije. Skupno je namreč v Normandiji padlo približno 215 tisoč zavezniških vojakov, podobne pa so tudi ocene za nemške žrtve. Pri osvobajanju Normandije je umrlo še 19 tisoč francoskih civilistov.

Foto: družbena omrežja

Izkrcanje slovenskim komunistom olajšalo izvedbo revolucije
V Sloveniji so bili nad izkrcanjem v Normandiji navdušeni zlasti komunisti. V primeru, da bi namreč do izkrcanja prišlo na Jadranskem morju, kar se je tudi omenjalo kot možnost, bi to pomenilo, da bi Slovenijo osvobodili zahodni zavezniki, nenaklonjeni komunizmu, ki bi zagotovo preprečili izvedbo komunistične revolucije. Ob tem bi bila Slovenija, če bi prišlo do izkrcanja na Jadranskem morju, osvobojena veliko prej kot je bila dejansko. To pa slovenskim komunistom ni dišalo, saj jim je glavni cilj predstavljala komunistična revolucija in ne osvoboditev Slovenije izpod okupatorja. Zgodovinar dr. Jože Možina v svojem zapisu na Twitterju ob obletnici izkrcanja opominja na tajni dokument, v katerem je Edvard Kardelj že 14. junija 1942 zapisal: “Če nam Angleži pripravijo drugo fronto na Balkanu, potem smo v hudičevem zosu.” Slednje jasno potrjuje, da je komuniste v Sloveniji dejansko zanimala samo oblast, pri čemer jim za žrtve ni bilo niti malo mar.

M. D.

 • Antonius

  Verjamem, da Američani in Angleži, ki so z orožjem pomagali *zavezniškim* partizanom, zelo dobro poznajo razloge, zakaj naših gošarjev nikoli niso povabili na obletnico spominjanj izkrcanja v Normandiji.
  Podeljena kongresna medalja Draži Mihajloviću, preden so ga umorili, je bilo ameriško sporočilo Titu, da so spregledali, kdo se je v okupirani Jugoslaviji zares boril proti nemškemu okupatorju.
  Ne nazadnje partizanskih lažnivcev niti na praznovanje dneva zmage v Moskvo niso nikoli vabili.

  • Hribouc

   Ja, so pa Kučana, pa Jankovića, pa Mrakovo in jima pripšeli zlate medalje za njihov neizmeren trud pri vzdrževanju komunističnega korita v najzahodnejši sovjetski respubliki, Slovenistan !

 • večni srb

  Tipično ameriško, na vojaške transporte so naložili par milijonov revežev, nigerjev in migrantov, nato pa so jih spustili ven, da so preplavili obalo kot mravlje pred dežjem.
  Tako bi se,lahko Evropa tudi sama rešila nacističnih debilov, prej bi nacistom zmankalo metkov kot Evropi ubogih revežev.

  Najbolj pomembno dejstvo zavezniške ofenzive je, da so čakali vse do leta 1944, ko so angleži, rusi in partizani že usodno pohabili nacistični vojaški stroj. Prej so izkoriščali kaotične razmere za širjenje svohega vpliva ter prodajali nacistom razno opremo, tudi tehniko za taborišča smrti.
  Po drugi strani, Amerika je bila takrat še vedno razdeljena zaradi posledic državljanske in 1.svetovne vojne, na svojem kontinentu so se borili proti istim silam, ki so v Evropi pripeljali do velikonemške politike in genocidnih načrtov, njihov industrijski stroj je propadel med kolapsom njihove borze in trajalo je leta, preden so se lahko povezali z britanci in jim pomagali zagnati vojaško industrijo, ki je Hitler mogel napadati.
  Tretji razlog je pa diplomacija, američani so do zadnjega čakali in verjeli, da se bo Nemčija morda le predala ter tako preprečila masovno uničevanje in rušenje, njihovi špijuni in agentje so jim dostavljali zelo zmedena sporočila in dejansko niso vedeli kaj se pri nas dogaja. Vendar mora biti popolnoma jasno kaj je ofenziva pomenila za Ameriko, če Italija ne bi kapitulirala ter s tem omogočila preboj nemške obrambe, bi celo Evropo zbombardirali nazaj v kameno dobo. Na Nemčijo so nameravali metati tudi atomske bombe.

  • ZatonMesecnikov

   Tipično nakladanje Balkanca.

   segregacija v ameriški vojski v tistih časih ni dovoljevala bojnih enot iz afro američanov. Ampak njihovo sodelovanje samo v zalednih enotah.

   • Hribouc

    Eno izjemo pa je treba dodat, Mojster!
    —————————————————–
    Fantastična izjema so bili piloti lovci, znameniti in fenomenalni “Red tails” / Rdeči repi, ki so leteli na Mustangih P-51 z rdeče pobarvanimi repi letal. V glavnem so spremljali leteče trdnjave med bombardiranji. Bili so izjemno izšolani, upešno učinkoviti in hrabri brez meja.
    Jasno je, da so imeli fantastično motivacijo dokazati se kot Nigri, zaničevani črnci.
    Bili so tako uspešni v branjenju trdnjav in tako uspešni v bojih z Nemci, da so skoraj vsi tudi preživeli. Formacije letečih trdnjav so redno prosile za zaščito letečih Rdečih repov, vendar jih je bilo premalo, da bi ustrezali vsem željam posadk…več si poglejte pod Red tails.

    • ZatonMesecnikov

     Poznam to epizodo, malo so jih nabildali v zadnjih letih, v razmerah “Agend” in dokazovanja večvrednosti črne kože. Bili so le lovska enota, ena od mnogih. Pa v resnici so imeli mešano sestavo, belci in črnci. Pa niso nosili rdečih repov.

   • Miro Jereb

    Človk je Kekca brau…in zato trdi da se je Bedanec poročil z Mojco. Pehta je pa češnje rabutala. Bedanc je bil pa varnostik pri Sintalu. Kekec pa vemo…jekončal v parlmentu kot predsednik po izbiri preminulega Kučmana. Ja a še ni preminul ? Shit. Lepa fake news.

   • večni srb

    Nak, to mi bila.državčjanska vojna, ko so ameriški pliemiči pošiljail svoje sinove v prve borbene vrste ampak mlin za človeško meso, kamor so pošiljail vse kar so lahko ulovili naborni komisarji pri njih doma. Ogromno temnopoltih, italijanov, ircev, židov in mehičanov je šlo za našo svobodo.

    • ZatonMesecnikov

     #Ogromno temnopoltih, italijanov, ircev, židov in mehičanov#

     Z eno besedo Američanov. Ali pa je zate Američan nekaj drugega? premožni beli protestant?

  • Hribouc

   Ti, sbrbijanska korajža, posluš !

   Lahko specificiraš kateri Partizani so nažrli nacistični stroj ?
   Lahko predstaviš kakšne argumente, podatke ?

   • večni srb

    Ne morem, baje so v našem domačem kraju miličniki skurili vse partzianske knjige in arhive NOB, zato se danes nihče ne spomni niti enega junaštva. samo umirali so in trpeli, vsak mišji graben, skozi katerega do bežali, je označen kot borčevska sveta zemlja.

    Vem edino kaj bi jaz naredil na njihovem mestu, vsak dan bi moralo vsaj sto fašistov sanirati za mano škodo, ki bi jim jo povzročal, vse kar jih ubije, pa.bi bilo zame božje delo.

  • Observer

   Pravljične atomske bombe. Hirošima in Nagasaki sta bili bombani z bombami, ki povzročijo strahovit požar. Dejstvo, da so mesti začeli graditi takoj po bombanju in nikjer ni bilo pravljične radiacije, ki bi morala na tem območju ostati nevem koliko tisoč let in območje ne bi bilo naseljivo, oni pa so takoj po bombanju začeli obnavljati mesti in se seliti nazaj, pove vse.

   • Luiggi

    Ja in kaj si hotu povedat???Dejstvo je,da so Japoci give up,kapish?!!

 • Waltter

  Da so nemci pricakovali izkrcanje bolj severno je delno res. Nemske obvescevalne sluzbe so dejansko vedele kje se bodo izkrcali, da so pa obrambne linije postavili bolj severno pa je ideja nemske obvescevalne sluzbe ki je v sodelovanjiu s par generali lagala Rommlu glede tocke izkrcanja. Sicer je Rommel to placal z zivljenjem, ti. kontroliranim samomorom, kjer se je neska drzava zavezala da bo skrbela za druzino ce lepo mirno in castno pogoltne tabletko cianida kar je tudi storil. Resda samomor ni bil samo posledica tega izkrcanja ampak delo taistih generalov ki so mu podtaknili sodelovanje v pripravah ne nesupele atentate na H.
  Torej zrtev je bilo kljub temo ogromno, da pa so lahko prebili gre zasluga samo tem ljudem ki so ali podcenjevali zaveznike ali pa so zavestno lagali s tem da bi Rommlu spodletelo. Ce bi vedel resnicen polozaj bi bilo malenkost drugace, ne recem da ne bi dobili vojne apak ali bi bilo vec zrtev ali pa bi bila koncana mnogo kasneje in na drugacen nacin.
  Da bi se pa izkrcali na balkanu pa je bil predvsem spin in nikoli niso obstajali nacrti o tem podvigu ki bi bil milo receno samomor za zaveznike, gre za podrocje ki ga je malenkost tezje premagati in to ob tem da je sovraznik se na visku svoje moci.
  Dejstvo pa je da je zaveznikom dol viselo kdo je tukaj in ali bo naredil revolucijo ali ne, ce jim bi bilo kaj do ljudi potem ne bi gladko prislili v smrt okoli 200.000 ljudi ki so jih predali partizanom. To so delali z roko v roki z kumunisti in ideja o clanku da bi jim preprecili revolucijo je enaka tezi da cedilka drzi vodo.

  • večni srb

   Po kapitulaciji Italije, je Romel v puščavi ostal praktično sam, izpostavljen nenegnim akcijam britanskih komandosov in francoske tujske legije, ki so njegovo tankovsko konjenico počasi spremenili v prah.

   Nihče ni vedel kaj se je dogajalo pri nas, marionetna vlada ljudske stranke je lagala vsem, bilo pa je jasno, da bodo rusi podprli vsa slovanska plemena, ki so zahtevala izročitev izdajalcev in kriminalcev, saj so bili mjihovi zločini še veliko hujši od hololavsta nad judi. Ne pozabi, da v Evropi ni bilo nobene Judeje, židi so res neverjetno tepeli, ni jim pa nihče rušil domovine in pravih, usodnih posledic nacizma niso občutili.

   Predvsem pa se moramo danes začeti pogovarjati o dejanskih žrtvah masovnih umorov, pri nas naj bi bilo obsojenih na smrt vseh 200.000 beguncev, najdenih osrankov žrtev pa je tam 10.000, torej jih je preživelo 190.000, ogromno fantov pa se je tudi vrnilo iz ruskih front oziroma iz zaporniških vojaških gulagov po vojni. Če k temu prištejemo še vse slovence, ki so med in po vojni bežali iz domovine pred komunizmom, pridemo do relativno malega števila mrtvih, samo zato je lahko slovenski narod preživel, ker do danes lažemo vsem, tudi sebi.

 • Janez Kepic-Kern
 • ZatonMesecnikov

  Za izkrcanje na Balkanu namesto na Siciliji leta 1943 in ponovitev neke Solunske fronte, je navijal Churchill. Ki je imel več imperialnega občutka za razmerje moči v Europi. In je vedel, kaj se bo zgodilo po vojni. Do kamor bo prišla rdeča Armada, tam bo ostal za njo Komunizem.

  Ukloniti se je moral Rooseveltu, ki pa tega občutka ni imel oziroma ga europske spletke niso zanimale in jih je preziral, v slogu svojega predhodnika Wilsona med Prvo vojno.

 • Darth Vader

  mogoče veste ali v sloveniji obstaja še kak preživeli dneva D……bodisi na strani nemške bodisi na strani angleške vojske?

  • xtc

   Težka bo tisti ,ki sem ga poznal je bil v Nemški vojski in zajet v normandiji,kasneje pa poslan v okviru prekomorske nazaj,pardon poznal sem še enega ,a ga tudi ni več ampak nekaj ti povem-oba sta dejala,da če bi vedela za kak drek gre v Yugi se nebi vrnila nazaj v Prekomorskih.

   • Darth Vader

    ……moj še živeči deda je bil v nemški vojski v zaledju normandije…..in je to doživel…..

  • ZatonMesecnikov

   Poglej tukaj je zanimiva raziskovalna naloga pisana 2012. Intervjuva 3 mobilizirance, eden je do takrat že umrl.

   Notri je podatek, da je bilo do konca Julija 1944 v angleških taboriščih za vojne ujetnike naštetih 2700 Slovencev, kot posledica Invazije na Normadijo.
   Da bi kdo bil še živ, je težko, saj so bili povečini letnik 1925 in nižje, kar pomeni, da so danes stari 94 let in več. lahko pa da so.

   https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=2ahUKEwiNld2Y4dTiAhUDLFAKHcEaBSEQFjAHegQIABAC&url=https%3A%2F%2Fwww.knjiznica-celje.si%2Fraziskovalne%2F4201203802.pdf&usg=AOvVaw0Pys9vbdNsa9Y7ou6ItW3-

   Aja, pdf nalogo ti bo avtomatsko naložilo v Prenose.

   • Darth Vader

    no frajerji……moj še živeči deda je bil v nemški vojski v zaledju normandije…..in je to doživel…..

    • ZatonMesecnikov

     Klobuk dol, za tako visoko starost.

 • Povprečen Državljan

  Zanima me, na čigavi strani bi se borili domobranci,če bi bilo izkrcanje na Jadranu? Dva meseca prej so prisegli Dolfetu.

  • Steiermarkt

   Na zmagoviti strani. Sin domobranca Janez Jansa je rinil v partijo in lizal Titovo rit dokler je imel od tega koristi. Tudi Zver, Gorenjak in Vasle so bili takrat clani “totalitarnega” rezima…

   • ZatonMesecnikov

    Misliš na Komunističnega disidenta Ivana janeza, ki se je partiji uprl in ga je 2x zaprla?

    • Gilbert Beko

     Mali spizdil stokrat!Zdaj je v penziji in je mir!

    • Steiermarkt

     Uprl se je ko je bilo komunizma ze prakticno konec.

     • ZatonMesecnikov

      Nikakor. Še danes ga ni konec. “Židanovi Modreci” so še kako živahni.

     • Steiermarkt

      Danes ko postajam pionir
      dajem častno pionirsko besedo,
      da se bom pridno učil in delal,
      da bom spoštoval starše in starejše ljudi,
      da bom zvest in iskren tovariš,
      ki izpolnjuje dano besedo.

      Da bom hodil po poti najboljših,
      cenil slavno delo partizanov in naprednih ljudi sveta,
      ki želijo svobodo in mir.

      Da bom ljubil svojo domovino,
      vse njene bratske narode,
      da bom gradil novo življenje
      polno radosti in sreče. …

     • ZatonMesecnikov

      Potem je slikala tista slavna, slovenci kremeniti in refren;

      slovenija svobodna,
      sovjetska bodeš ti.

   • Darth Vader

    kučan je bil pa njihov predsednik partije….

  • ZatonMesecnikov

   Takrat jih še ni bilo Povprečnež, Domobrancev. Planirano iskrcanje je bilo sredi leta 1943. (vsak dan znova dokazuješ svojo povprečnost).

   Zagotovo bi se pa porazgubili po domovih, oziroma priključili Angležem, tako kot so se grški Rojalisti, ko so prišli Angleži tja.

   • Povprečen Državljan

    Zakaj se delaš,da si še bolj za luno,kot dejansko si? Kot vsi pravoverni bi rad spreobračal dejstva.20.4.1944 so tvoji idoli prisegli,iskrcanje pa je bilo 6.6.1944.Tvoji domobrani so takrat harali po SLO, Svetem Urhu in drugod.Švabi bi jih dali v prve vrste za kanon futr zaveznikom.

    • ZatonMesecnikov

     povprečnež, povprečnež. Izobrazbe ti manjka, kot vsakemu povprečnežu.

     Izkrcanje na balkanu nikoli ni bilo mišljeno kot nadomestilo za D-Day, Junija 1944, ki ga je zahteval Stalin. Ampak kot nadometilo za izkrcanje na Sicilijo in Italijo, Julija in Avgusta 1943. Takrat pa Domobranci niti ustanovljeni niso bili.

     če so vaša levičarska “dejstva” takšna, raje molči.

     #Švabi bi jih dali v prve vrste za kanon futr zaveznikom.#

     Koga, Domobrance proti zaveznikom? pa ti presegaš samo ZZB po svojih “lovskih” zgodbah…

     • Povprečen Državljan

      Tipično sprenevedanje pravovernega. Spreobračaš dejstva do amena.Moje vprašanje se je glasilo;domobranci,če bi bilo izkrcanje na Jadranu? Dva meseca prej so prisegli Dolfetu.
      Sprašujem za junij 1944

      EditReply

     • ZatonMesecnikov

      What if scenarij torej? nič Domobranske enote bi se poskusile prebiti do Zaveznikov in se jim priključiti. Tako kot leta 1945 na koroškem.

      Strani bi bile zamenjane. partizani pa bi se priključili Nemcem v boju proti izkrcanim Zaveznikom. Tako kot izpoveduje Alekander Bajt v Bermannovem dosjeju kot priča dogodkov in zvezami med Vrhovnim Štabom in nemci v Zagrebu. za priemr zavezniškega izkrvcanja na Balkanu leta 1943.

      Imamo primer v Franciji, ko so francoski komunistični partizani po prihodu Zaveznikov začeli z (kot se uradno imenuje) rdečim terorjem. množičnim pobijanjem političnih in razrednih nasprotnikov.

  • Lustrator

   Zakaj te zanima, ko pa so zgodovinska dejstva že zdavnaj razjasnjena;
   domobranci so že nekaj časa z zavezniki načrtovali usklajeno akcijo proti
   Nemcem v trenutku izkrcanja. Ko so nemci izvedeli, da je v to vpleten sam domobranski vrh, so skupino poveljnikov aretirali in odpeljali v koncentracijsko taborišče, kjer so jih pobili. Hkrati je na drugi strani Tito moledoval
   pri Hitlerju, da bi skupaj preprečili izkrcanje zaveznikov, saj je
   vedel, da bi to pomenilo konec njegovega edinega cilja – jugoslovanske
   komunistične diktature.

   Si se včeraj rodil, da ne poznaš teh davno razkritih dejstev ali se samo delaš bebca?

   • Povprečen Državljan

    Zato so pa zavezniki vse domobrane 45.ega poslali nazaj v Jugo..Za nagrado in zahvalo za sodelovanju z zavezniki.Tele.

 • Steiermarkt

  Vi niste vredni da bi partizanom cistili cevlje.
  Na Titov pogreb je prisla vecina clovestva, kdo bo prisel na pogreb Jajota, najvecjega oportunista Slovenije?

  • Gilbert Beko

   Sraka bo na križu pristala!Pa še toto bo strela vtrgala!

   • Luiggi

    Mater ti v picku jebem Tunnek!

    • Gilbert Beko

     Dobro-Poklon generacije Janši!In tu se film konča!

  • ZatonMesecnikov

   Ni bilo kaj čistiti, saj so nosili opanke…

   • Luiggi

    Sem veliko njih videl na lastne oci,najvec jih je imelo noge zavite v zakljevino,edino tisti so imeli cevlje,ki so kakega kmeckega moza poslali na oni svet in mu sneli cevlje!

  • Janez Kepic-Kern

   HA, HA !
   KDO JE PA PLAČAL – VSEM TISTIM
   UDELEŽENCEM
   POT
   IN STROŠKE BIVANJA – V EX YU LETA 1980. LETA ?
   To
   raje povej in predloži dokumentacijo. Smešen se zdiš. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Steiermarkt

    Breznjevu sem placala jaz, ker mu je Maja meseca zmanjkalo denarja.
    Ostali so si placali sami.

 • Gilbert Beko

  Tito je bil moj fotomodel in sem ga najrajši risal!Osenčit obraz mi je bilo všeč,da karakter nakažeš!

 • janez55

  Me prav zanima, kaj si o vašem poveličevanju kolaboracije z okupatorji mislijo še živi udeleženci izkrcanja v Normandiji ki so tvegali svoja življenja za osvoboditev Evrope izpod nacifašizma.

  • Gilbert Beko

   Izdajalci niso slabi,le pretirano prestrašeni so,no!

  • ZatonMesecnikov

   kaj si mislijo ne vem, vendar vem kaj si mislijo o Komunistih. Treba jim je le pojasniti, da so komunisti vsakogar, ki ni bil zanje označili za Kolaboranta in Izdajalca.

   vedo pa, da pač ni mogel vsak simpatizirati s Komunisti. saj so zahodnjaki.

 • Hribouc

  Kakšno stršno srečo so imeli Zavezniki, da so se izkrcali v Normadijo in v Italijo !?
  Če bi se v Dalmacijo in Istro bi jih v morje metali Titovi Partizani skupaj s Švabi !
  —————————————————————————————————–
  Mirovna pogodba in pakt o nenapadanju – beri kapitulacija NOB Partizanov.
  je bila dogovorjena z Titom/Velebitom z nemško komando v Zagrebu, Podpis je preprečil Adolf osebno, češ “z Banditi ni pogodb!”
  ——————————————————————————————————
  Zdaj pa bi Kučanisti in ZZB NOV OF rada na proslavo dneva D !

  “Samo Hudič je bolj Hudičevo zloben od boljševiških Slovencev!” PRESS

  • Gilbert Beko
   • Miro Jereb

    Mahhh, bebo zaplankan…čist si zgrešu bistvo…odpri okna in vrata.

    • Gilbert Beko

     Mali!Mi ti mećemo polena pod noge!Da se ti vrhunki spotakneš!

  • Luiggi

   To ste pokazali leta 45,nobena zveina ni bolj zverinska,kot homo sapien rojen v Butalah!!(By the way,nisem Slovenc ze 56 let)!,da bi delil to zverinstvo z vami!

   • Hribouc

    Ne meči vse v isto košaro, Luiggi.

    Homo Sapiens-Bolsevikis je cca približno podobno enako zverinska kot najboljši kurji tatovi Italijani.
    Ti so bli tolk svinjske kurbe, da so zaradi enega provokativnega rafala pobili tretjino moških iz vas, ki so jo požgali in na žerjavici pekli pokradene kure. Narod so odgnali v koncentracijski logor, kjer jih je polovica z otroki vred pomrla od lakote…
    Kurbe laške črnofašistične so enaki prasci kot partizanske ubijalske kurbe.
    Oboji so pa pizde prve klase, ker so se en drugega ravno toliko bali, da se niti niso spopadali, nafukal je samo narod od obeh!

    Oboji so strokovno mučili, streljali talce in požigali lepe slovenske vasi!

    Samo nekaj je treba Italijanom priznati.

    Živih ljudi niso metali v brezna kot hrabri Partizani.

    Italijani tudi niso posiljevali deklet in žena, da bi jih potem metali v brezna tako kot so serijsko to počeli nekateri Partizani.

    Drugače imaš pa prav!
    NOB OF Revolucija je en sam teror. laž, nasilje, laž in spet teror in anarhizem ter sadizem brez primere v svetu !

 • herman

  Zavezniki se niso upali izkrcati na Jadranu, ker so se bolj kot Nemcev bali junaške domobranske in ustaške vojske. Njihovi obveščevalci so izvedeli, da so poturice hujše od Turkov.

  • Gilbert Beko

   Domobranec brani dom in ga okolica ne zanima!

  • Lustrator

   Pozabil pa si na to, da so domobranci že nekaj časa z zavezniki načrtovali usklajeno akcijo proti Nemcem v trenutku izkrcanja. In seveda to, da je Tito takrat moledoval pri Hitlerju, da bi skupaj preprečili izkrcanje zaveznikov, saj je vedel, da bi to pomenilo konec njegovega edinega cilja – jugoslovanske komunistične diktature.

   Tvoj komentar torej ne bi mogel biti bolj zmoten.

 • Minovak

  Čisto prav je, da niso povabili Putina, saj Rusi niso bili udeleženi pri tem, ker jih tam ni bilo.

 • Miro Jereb

  Za vse slovenske in “slovenske” sovražnike američanov : Ustavili so 1 svetovno vojno, ustavili so 2 svetovno vojno, ustavili so morijo na balkanu…kaj vraga še hočete saj ne znamo živeti v miru brez njih. Postransko pa tudi to…da so tako ali drugače skoraj vsi potomci iz evrope. Toliko o sovraštvu do američanov.

  • bubamara

   Uspešno začeli z islamizacijo Evrope skupaj z Savdsko Arabijo. Ameri nočejo močne Evrope.

  • AlternativaZaSlovenijo

   To je bilo pred 50 leti, danes je drugače. kot pravi bubamara

 • freedomfighter

  Tudi pri herojskih dogodkih operacije overlord se morate ukvarjati s slovenskimi komunisti…da vas ni sram

  • Lustrator

   Hja nekdo se mora, partizani se pač niso, a vseeno že 3 generacije zapored živijo in uživajo priviligiran družbeni položaj zaradi “zmage nad nacisti”.

   • freedomfighter

    Vsa partizanska gibanja v evropi med drugo svetovno vojno spadajo med “borce proti nacizmu”…pa to ne pravijo nasi ucbeniki ampak vsi ucbeniki po svetu ker tudi ce so ubili samo enega nemca ali pa porusili en most to spada pod borbo proti nacizmu…dobro delo ne zbrise slabega in slabo ne dobrega

 • janez55

  Po tem, kar nam je razkril ljubiteljski zgodovinar Možina, čakamo samo še na Janšev tvit, da je bilo izkrcanje v Normandiji delo globoke države in da so zavezniki klonili pod pritiski iz Murgel.

  • Vera

   Nobene pravice se nimaš norčevati iz g. Janše, še manj iz novinarja Možine, ki je mlajši , ter raziskuje, kako je dejansko bilo . Z lažmi nas ne boste levaki več krmili !

  • antimur

   Tvoj komentar se povsem sklada s tvojo podrepniško sluzasto osebnostjo. Človek ne more verjeti, da takšni rdečezvezdaški osebki še kar svinjate po Sloveniji.

 • Gilbert Beko

  Naše odločitve včasih niso najlažje!Samo Svet še je mlad in bo zmogel!

 • Mitja Mazini

  Tisti ki pogrevajo stare zgodbe se borijo za oblast.

  • Gilbert Beko

   Na otroškem nivoju!Pojma nimajo!

  • ZatonMesecnikov

   Kdor kontrolira preteklost s svojimi zgodbami, kontrolira prihodnost Mitja. zato se ZZB tako krčevito oklepa svojih zgodb.

  • Lustrator

   Ravno nasprotno – tisti, ki pogrevajo stare ZGODBE so se borili in se še dandanes z lažmi borijo za neskončen obstanek na oblasti, tisti, ki pa želimo te stare partijske zgodbice vreči tja kamor spadajo – torej med propagandno komunistično mitološko šaro – pa si želimo le RESNIČNE zgodovine, ki je edina lahko temelj naše zdrave sedanjosti in prihodnosti. Življenje na lažnih temeljih dolgoročno vedno propade.

 • Gilbert Beko

  Mi smo edini pravi Komunisti na Svetu!Vsi mi smo Tito!

 • Miro Jereb

  A je kdo že logično pomislil zakaj niso izbrali jadranske poti ? Pa človk božji, kdo bi vso to opremo in ljudi spravil po 1 tiru čez vse gorske prelaze in naravne ovire ki jih v Normandiji ni bilo.

  • ZatonMesecnikov

   Normandija je bila vseskozi opcija, zaradi Stalinove zahteve za drugo fronto. In zaradi hitrejšega prodora v Nemčijo.

   tukaj se je šlo samo po padcu Afrike za novo Fronto (ne drugo fronto): Ali čez Sicilijo in Italijo, ali pa čez Balkan. Tudi Italija je hribovita, nemci so se tam uspešno upirali do konca vojne. Pravzaprav je veljala za minorno vojno sceno.

 • Gilbert Beko

  Komunistično Državo verjetno Komunisti upravljajo!Koko tega ne moreš razumeti!

  • Gilbert Beko

   Da nem na enega Nagrade razpisal!

   • Luiggi

    Ti ti en navadn gelibter in ne gilbert!

 • Gilbert Beko

  Tito je Narodni Heroj!Vidim da bitrko še po smrti vodi!Vsaka čast!

 • Gilbert Beko

  Od nekje naprej ne moreš nič!In se generali odločijo,če se dol vsedejo ali bodo stoje umrli!

  • Gilbert Beko

   Mali!

 • ZatonMesecnikov

  Kakšna je bila Ameriška moč in industrijski potncial v tistem času malo ljudi pri nas ve. Samo leta 1944 so Američani proizvedli naprimer več letal, kot nemčija skupaj v vseh 6 letih vojne.

  Malo je znan podatek, da je samo en teden po D-Day-u (15.06.1944) stekla amfibijska operacija na Pacifiku skoraj enake velikosti kot v Normandijo. Napad na Saipan in Marijansko otočje. Američani so bili sposobni sprožiti istočasno in neodvisno ena od druge dve to tedaj v zgodovini najobsežnejši vojaški amfibijski operaciji, vsako zase.

 • Ehnaton

  Kako in kaj v zvezi z izkrcavanjem na Normandiji si lahko znova in znova ogledate na kanalu History z obilnim dokumentarnim gradivom ter spremljajočimi komentarji, ki so izčrpni ter dosti bolj objektivni, kot tole naše čenčanje.Tisti, ki želijo biti še bolj temeljiti pa se lahko lotijo obširnih pisnih dokumentov. Kar pa se nameravanega izkrcanja na Balkanu tiče pa je dejstvo, da ga v prvi vrsti ni želel Stalin, ki je v tem imel nasprotnika le v Churchillu, ta čas že na smrt bolni Roosevelt pa je nasedel Stalinovim obljubam o politični nevtralnosti Rusije. Dejstvo je tudi, da so Titovi partizani v tem času uživali velike simpatije v ameriški politiki in tudi med ameriškimi prebivalci ter, da so se nekateri vidni predstavniki slovenske migracije javno zgražali nad povsem zgrešeno politiko slovenskih oblasti pod okupacijo, predvsem njenih cerkvenih dostojanstvenikov, ki so pod vplivom Vatikana delovali tako, kot so. In res je, da so si naši komunisti vse prej, kot želeli izkrcanja na Balkanu tako kot so si jo na drugi strani želeli predstavniki stare oblasti. Kar pa je resnična tragedija Slovencev pa je že stokrat izpričano dejstvo, da v boju za oblast komunisti po vzoru svojega voditelja Stalina niso uporabili niti enega demokratičnega sredstva, temveč le nasilje (tako prve, kot naslednje svobodne volitve so bile navadna farsa) in so bili za to, da pridejo na oblast pripravljeni uničiti vse in vsakogar, ki se ni uklonil, oz. je komunistični režim ocenjeval, da bi ga lahko ogrožal. Kako je to delovalo v praksi pa je znano že iz časov francoske (jakobinske) revolucije s tem, da so Francozi s svojo zgodovino, tudi tisto iz 2. svet. vojne razčistili že zdavnaj pri nas pač ne in posledice trpimo še danes.

  • antimur

   Občutek imam, da se imaš za bolj pametnega kot ostali, ali misliš, da samo ti razumeš dokumentarce o izkrcanju v Normandiji. Z drugim delom tvojega komentarja se povsem strinjam.

   • Ehnaton

    Res nisem bil najbolj takten, se opravičujem. Ampak mislim, da je bil članek bolj namenjen našemu delu tega zgodovinskega dogodka, kot dogodku samemu pa me je zaneslo..

 • Gilbert Beko

  Tito še vedno vodi!Će je kdaj v zaostanku je zbog ljubavi!Tu nekje!Nismo tako mladi,kot se delamo! https://www.youtube.com/watch?v=q6yk9wWNB08

 • Janez Kepic-Kern

  IZ TEGA PRISPEVKA IZHAJA VRSTA VRAŠANJ !
  Predvsem pa seveda predvsem glavno vprašanje – ALI SPLOH VEMO
  KDO
  JE BIL GLAVNI AKTER – ČLOVEK T.I. MARŠAL TITO – S TISTE SLIKE – V DRVARJU !
  IZ
  MOJE MESEČNE REVIJE OZ. Z MOJEGA E-PORTALA “SLOVENIANA”
  VAM
  DAJEM V BRANJE
  MOJE CITATNE NAVEDBE Z DOMNEVAMI GLEDE REALNE IDENTITETE T. I. MARŠALA TITA.
  ZDAJ,
  V LETU 2019 – NI VEČ DALEČ OD RAZKRITJA NJEGOVE – REALNE IDENTITETE !
  VERJETNO
  SE BO POTRDILA SLED, KI JO JE POKAZA L KOSOVSKI SRB – MOMČILO JOKIĆ
  POŠTENJAKAR,
  RAZISKOVALEC IN HUD POLITIČNI NASPROTNIK T.I. MARŠALA TITA.
  T.I.
  MARŠAL TITO
  JE BIL VERJETNO RES NEZAKONSKO ROJEN OTROK
  – MADŽARSKEGA BOGATEGA ŽIDA
  – FRANZA AMBROZA
  IN POLJSKE GROFICE, VDOVE MARIJE E.S.
  VEČ O TEM NA MOJEM
  E-PORTALU “SLOVENIANA”. EX OK knjižničar iz LJ. l.r. Janez Kepic_Kern KOMENDA
  EN
  ODLOMEK – S PORTALA “SLOVENIANA”

  Buren odziv na SLOVENIANINE citatne navedbe virov, ki raziskujejo realno identiteto osebe rojstva staršev pomembne javne osebe t.i. Maršala Tita
  Citatno iz HR medijev (http://www.antekunek.hrvati-amac.com/franc_ambroz.html) DOSLEJ NAJBOLJ VERODOSTOJNA SLED o REALNI IDENTITETI JAVNE OSEBE, ki je bila nam predstavljena kot t.i. “MARŠAL JOSIP BROZ TITO”: Ante Kunek Franc Ambroz.

  Zagotovo se vsi strinjamo, da ima današnja šolajoča se mladina (na šolah vseh stopenj) nedvomno pravico do popolne realne in politično/ideološko nepotvorjene R E S N I C E o doslej sporno vprašljivo mladini v šolah prikazovanih dogodkih in pomembnih javnih osebnosti iz polpretekle zgodovine. Ker sem jaz Janez Kepic-Kern opazil, da ste državljani R. Slovenije slabo obveščeni o potekajočih in že razrešenih polemikah na teme iz polpretekle zgodovine o polemikah o identiteti t.i. Maršala Tita, ki že več desetletij potekajo v R. Hrvaški in v R. Srbiji, sem vam na ta portal in v revijo SLOVENIANA objavil nekaj CITATNIH PRIKAZOV virov, ki govorijo o vprašljivi identiteti Maršala Tita itd.

  Spodaj vam enako CITATNO navajam nekaj virov na temo “Vprašljiva identiteta osebe Maršala Tita” iz R. Hrvatske. Jaz, Janez Kepic-Kern osebno, sem mnenja, da naj politične stranke v parlamentu R. Slovenije realno in v resnico usmerjeno – predebatirajo tematiko sporne identitete pomembne javne osebe t.i. Maršal Tito. Parlament R. Slovenije naj angažira pooblaščene in pristojne specialne osebe in službe organov MNZ, da raziščejo vprašljive in sporne detajle iz raznih t.i. teorij o realni identiteti pomembne javne osebe – “Maršal Tito” v ex. SFRJ prostoru. Če točnih verodostojnih podatkov o realni identiteti osebe “Maršal Tito” ni mogoče odkriti – naj se v šolah šolajoči mladini to odkrito pove, npr.: na način “okoliščine okrog rojstva staršev identitete osebe t.i. “Maršal Tito” niso veljavno razčiščene, vprašanja identitete osebe “Maršal Tita” ostajajo odprta”.

  Mislim, da se glede tega vsi strinjamo. Lepe pozdrave vsem.

  L.r. Janez Kepic-Kern

  • Janez Kepic-Kern

   Vsem zainteresiranim
   vam navajam LINKE
   na internetne vire,
   ki
   govorijo
   O VPRAŠLJIVI IDENTITETI OSEBE, STARŠEV ITD. – T. I. MARŠALA TITA.
   L.R.
   EX OK knjižničar iz LJ . L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

   Nam vsiljevani, “poznani” t.i. Josip Broz “Maršal Tito” verjetno res ni bil kovinarski vajenec Josip Broz iz Kumrovca. Vse več dokazov je, da je bil ta nam vsiljevani “poznani” “MARŠAL TITO” čisto druga oseba.

   Citatni preposnetek: Iz posnetka intervjuja gospoda MOMČILA JOKIĆA.

   Klobčič vprašanj v zvezi z nejasno identiteto osebe t.i. Maršala Tita, se vedno bolj razpleta.

   Že za življenja ex. KP, ZK diktatorja t.i. MARŠALA J. B. TITA so zaradi njegovega čudnega načina govora in zaradi njegovega znanja klavirja ter “fevdalnega” stila vedenja obstajali stalni, seveda prikriti dvomi v to da bi bil diktator Maršal TITO res tisti Josip Broz kovinarski vajenec iz Kumrovca.

   Po objavi knjige “TAJNI DOSJE J.B, TITA”, ki jo je leta 1992 objavil zelo znani, hud TITOV (že za življenja J.B. TITA) nasprotnik – MOMČILO JOKIĆ, ki je ponudil največ “dokazov”, da je bila vsiljevana nam podoba diktatorja MARŠALA TITA – KOT KOVINARSKEGA VAJENCA, pravzaprav politično KP, ZK oblastno – ideološki konstrukt?!

   Raziskovalec INTELEKTUALEC IN VELIK “POŠTENJAKAR” MOMČILO JOKIĆ je na osnovi podatkov in sledi ter posrednih dokazov, postavil svojo verzijo o IDENTITETI ROJSTVU, STARŠIH in ŽIVLJENJU vsem nam poznanega ex. KP, ZK diktatorja JOSIPA BROZA TITA.

   Verzija Momčila JOKIČA je bistveno DRUGAČNA od uradne verzije o identiteti in življenju t.i. MARŠALA TITA. Po njegovi verziji naj bi bilo rojstno ime ex. KP, ZK MARŠALA TITA

   Franz (Franc), tudi Jozef (Josip) AMBROZ:
   rojen naj bi bil kot nezakonski sin poljske grofice, vdove Marije E. – S., ki je imela 160 hektarjev veliko zemljiško posest – latifundija v bližini zelo poznanega madžarskega mesta – SZEGED. Rojen naj bi bil dne, 17. 3. … – tej grofici in upravitelju njenega posestva, Franzu AMBROZU

   Kot zanimivost:

   Sedanja vas AMBROZFALVA, s 500 prebivalci, južno od Szegeda na Madžarskem.

   Več podatkov najdete v posnetkih z intervjuji z gospodom MOMČILOM JOKIĆEM, ki jih navajamo

   CITATNO – s sliko in z LINKOM na posamični intervju g. M. JOKIĆA. V teh intervju g. Jokić ne podaja podatkov le o identiteti Maršala Tita, temveč tudi, katere vse njemu osebno konkurenčne, KPJ funkcionarje (Ivo Lola Ribar, Đuro Đaković, itd) je na poti na vrh KPJ, odstranil s svoje poti – jih dal “likvidirati”, itd.

   Tajni dosije J. B. TITO.

   (https://www.youtube.com/watch?v=lT9UnK6txHM)

   Samo ja znam ko je bio TITO.

   (https://www.youtube.com/watch?v=Cyhu-2F3UAo&t=9s)

   Ko je bio TITO?

   (https://youtu.be/FrXQPxCUO3A)

   Kliknete na sliko in odprl se vam bo celoten video posnetek konkretnega intervjuja g. M. JOKIĆA.

   Ena zadnjih izdaj, v veliko jezikov prevedene knjige, g. Momčila Jokića:

   TAJNI DOSIJE J. B. TITO.

   Ta knjiga je dosegljiva na spodnjem linku za prosto, brezplačno branje –

   vsem zainteresiranim, izberite vam ustrezajoč link, npr tega:

   (https://openlibrary.org/books/OL23855433M/Tajni_dosije_Josip_Broz)

   Spodaj l.r. podpisani Janez Kepic-Kern zapisane CITATNE PODATKE o vprašljivi identiteti javne osebe “poznane” kot t.i. J. B. Maršal Tito tu pri nas v Sloveniji objavljam zaradi tega, ker gre za podatke, pomembne tudi za državljane Republike Slovenije. Zgoraj citirani podatki so pri nas v Sloveniji javno pomembni, vsaj iz dve razlogov:

   Šolajoča mladina ima polno pravico, do polne prave resnice o pomembnih javnih zgodovinski osebah in dogodkih,
   Vsi se verjetno strinjamo, da morajo biti tudi državne službe in ljudje aktivni v nji, ki se ukvarjajo z identitetami oseb z obveščevalnimi podatki, itd, … dovolj vešči, visoko strokovno sodobno usposobljeni, da bodo zmožni samostojno uradno raziskati vprašljive in sporne identitete preteklih in sedanjih oseb in dogodkov, pomembnih za nas državljane in za našo državo R. Slovenijo.
   Konec, koncev se le nahajamo v visoko digitalizirani dobi, leta 2019, 21. stoletja. Mar ne?

   L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.

 • Janez Kepic-Kern

  Še enkrat naj močno poudarim,
  da država Srbija močno prehiteva našo državo R. Slovenijo
  na področju korektne, pravne in moralno etične ureditve posledic KP STALINIZMA in TITOIZMA
  na področju Srbije:
  Velik del KP stalinističnih, Titoističnih nesodnih POLITIČNIH LIKVIDACIJ so v R. Srbiji že uredili, kljub velikemu obsegu takih nesodnih politično/marksističnih likvidacij, od leta 1941 dalje.
  Npr.:
  že jeseni leta 1941 so KPJ Stalinistični komunisti, pod vodstvom t.i. Maršala Tita na tak način likvidirali preko 400 premožnejših ali Stalinu nenaklonjenih prebivalcev okolica Užice.
  Več najdete o tem v mojem prispevku in v virih na internetu. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Gilbert Beko

   Ne boj se mali1Mi te ščitimo In to je edino kar v tem trenutko rabiš!Ne radi,res radi!

 • Gilbert Beko

  Sigodi!Sigurno!urno!Drašek Svet v

 • garfi

  okupator je v murglah
  izkrcanja pa še naprej ni

  • Gilbert Beko

   Ti pa nič ne moreš!In to je žalostno!

   • garfi

    Podganam ponavadi odtrgam glavo
    to zmorem in ni žalostno

    • Janez Kepic-Kern

     CITATNO:
     “TITO JE ZLOTVOR I LIČNI AGENT – W. CHURCHILA”
     – PRAVI SRBSKI POLIT GEOSTRATEG
     IZ BGD – Dejan LUČIĆ.
     Oglejte si viddeo ntervjuje – Dejana LUČIĆA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
     P.S.
     SRBSKI POLIT SVETOVALEC
     DEJAN LUČIĆ
     https://www.youtube.com/watch?v=QKx2w0zCJ80

 • rubec

  “Hitler pa je tisto noč dolgo spal. Ker si ga nihče ni upal zbuditi, so nemške vojaške rezerve ostale v notranjosti Francije.”

  Da so vojaške rezerve, katere premik je lahko izključno Hitler zaukazal na dan D ostale daleč od francoske obale, hitlerjevo spanje in kao da se mi ga ni dovolilo zbujat, nima prav nobene veze. Mislili smo, da je tole samo finta in da se bodo banditi v resnici izkrcali na obalah Pas-de-Calais, pas jim jebo majku.

 • Gilbert Beko
 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  Kako – nas Slovence – NEZASTOPAJOČE – LJUDI
  IN
  SLABO RAZGLEDANE, MALO INFORMIRANE LJUDI
  IMAMO – NAŽALOST – MI SLOVENCI
  MED
  SLOVENSKIMI PRAVNIKI, ZGODOVINARJI
  IN PODOBNIMI LJUDMI, KI NAJ BI BILI – SAMOSTOJNI INTELEKTUALCI,
  A
  SE ZDIJO, RAZEN NEKAJ ČASTNIH IZJEM – VSI –
  ŠE VEDNO – “NA SMRT PPRESTRAŠENI – VERJETNO
  ZARADI DOLGOLETNEGA EX KP, ZK POLIT TERORJA – MONOPOLNE – “PARTIJE!?!
  IN
  “PONOSNE NASLEDNIKE EX KP POLIT ZLOČINSKIH STALINISTOV”
  NPR.

  – KOT JE OZ. SE ZDI – TA SD D. ŽIDAN
  — “ŽAL”
  IMAMO V VRHU NAŠE POLITIKE IN DRŽAVE r. SLOVENIJE?!
  POPRAVIMO TO.
  VSI POLNOLETNI IN
  OPRAVILNO SPOSOBNI SLOVENCI , DRŽAVLJANI NAŠE r. SLOVENIJ
  IMAMO POPOLNOMA ENAKE
  POLITIČNE PRAVICE – KOT TA EX KP, ZK SD ŽIDAN ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  GLEDE
  TEGA SPORNEGA – SD D. ŽIDANA,
  TISTEE SPORNE NOVINARKE E.C. Z OBALE,
  S SEDANJE SLOVENSKE OBALE,
  KI
  JE BILA PO LETU 1945
  NASELJENA – PO EX KP TITOISTISTIČNIH – POLIT DEKRETIH
  TUDI
  S TEDANJIMI – KP SLOVENSKIMI – KOMUNISTI-STALINISTI
  O
  TEJ – VPRAŠLJIVI – NOVINARKI Z OBALE
  BODO
  PRAVO “RESNICO” POVEDALI – DRUGI.

  IN
  ŠE O MNOGIH DRUGIH JAVNO DELUJOČIH – NPR. O KARLU E. IZ T.I. DESUSA.

  SEJANJE DEZINFORMACIJ – NAOKROG – NI LEPA OZ. JE PRAV GRDA STVAR,
  KI
  JE TUDI V NASPROTJU Z
  ZELO ZNANO ZAPOVEDJO IZ – T.I. SVETEGA PISMA – BIBLIJE:

  “NE PRIČAJ PO KRIVEM” !
  KAJ
  JE – “RESNICA” S TEM SPORNIM KARLOM ERJAVCEN IN OKROG NJEGA
  BODO
  ŽE UGOTOVILI – NAŠI PARLAMENTARCI
  IN
  BJIHOVE T.I. PARLAMENRARNE KOMISIJE.
  Jaz
  osebno, Janez Kepic_Kern – si zelo prizadevam
  z
  mojo mesečno revijo in z mojim e-portalom “SLOVENIANA”
  ZA
  PRAVO, IDEOLOŠKO NEPOTVORJENO – RESNICO
  O
  ŠRETEKLIH IN POLPRETEKLIH TER O
  AKTUALNIH
  DOGAJANJIH TER O JAVNIH OSEBAH,
  KI SO POZITIVNO
  ALI BEGATIVNO – VPLIVALA NA ŽIVLJENJA
  NAŠIH SLOVENSKIH PREDNIKOV
  ALI,
  KI VPLIVAJO NA ŽIVLJENJA NAS
  SEDANJIH SLOVENCEV ! L.R EX OK knjižničar L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  P.S.
  V TEM LINKU
  https://sloveniana.si/ident

  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA”
  VAM DAJEM INFORMACIJE O – “DEZINFORMACIJAH” IN “ZBRKAH”
  OKROG
  ROJSTVA, STARŠEV, IDEDENTITETE OSEBE T.I. EX KP, ZK “MARŠALA TITA”
  Spodnje
  je tekst iz TEGA LINKA

  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.
  ŽIV
  LINK NA “SLOVENIANO”

  https://sloveniana.si/ident

 • bubamara

  Še leta 43 je Tito iskal zaveznika v Zagrebu pri Nemški vojski, da skupaj branijo Dalmacijo pred zavezniško invazijo. Partizani so dobuvali depeše, da usmerijo svoje aktivnosti proti Dalmaciji. Tito je imel srečo, da ga Nemški generali niso ebali 5 posto. Sicer ne vem kako bi po vojni vladal v Yugi.

 • Hribouc

  Je pa treba reči en Hvala NOVI24 za objavo lepe slike s prve bojne črte. Take še nismo videli.
  Farki komunajzar, nori E.Kocbek, sokrivec za Kardelj-Mačkove zločine v Sloveniji 1941-1945 na položaju ob svojem komandantu Kardelju in ob pedofilu Josipu!

  • Steiermarkt

   Josip Pedofil? Saj ni bil katoliski duhovnik.

 • Steiermarkt

  Danes ko postajam pionir
  dajem častno pionirsko besedo,
  da se bom pridno učil in delal,
  da bom spoštoval starše in starejše ljudi,
  da bom zvest in iskren tovariš,
  ki izpolnjuje dano besedo.

  Da bom hodil po poti najboljših,
  cenil slavno delo partizanov in naprednih ljudi sveta,
  ki želijo svobodo in mir.

  Da bom ljubil svojo domovino,
  vse njene bratske narode,
  da bom gradil novo življenje
  polno radosti in sreče.

 • montyamp

  TRST CELOVEC , ZAKAJ ….

  Dejstvo je nekaj,ko so Angloameričani videli kaj se je dogajalo po Trstu in Koroški so bliskovito ukrepali,iz Trsta in cona A so takoj pod marš nagnali Titove razcapance,Titek se je še nekaj napenjal a,ko mu je Anglo ameriški poveljnik pred Trst privlekel & floto in kopenjske sile in mu omenil ,da če se komunistični cigani v parih urah ne poberejo na razmejitveno točko ,ki so jo določili oni ,da drugače bo vso grmovje okoli Trsta polno komunističnih črev se je titek na debelo us****** in umaknil bando na naročene položaje,sicer je še sprva mislil na upor,in računal na stalina,ki se ni več upal igrati z resno situacijo.
  Enako se je zgodilo na Koroškem in delih Štajerske kjer so harale komunistične bande a so tudi tam Angleži hitro nagnali bando nazaj titek pa ni imel vojske za resnejši upor zato so morali iti kot potepeni cucki.
  Sploh pa smo izgobili ta ozemlja zaradi barbarskega uničevanja in pobijanja titovih komunistov tam in uporom prebivalcev tam nad takim početjem-s početjem titove bande so seznanili zaveznike,ki sprva niso verjeli nato pa so našli par vasi pobitih in po ugrabljenih,ki jih je titova banda napadla in so odločno ukrepali.
  Da je krvavi zločinec preslepil Angleže tudi glede domobrancev in beguncev na Koroškem pa je tudi jasno in dokazano,Angležem je obljubil,da bodo lahko vrnjeni mirno odšli domov,le tisti ,ki jim bo dokazan kak zločin pred sodiščem bo zaprt,seveda je Titek dal pobiti vse od otrok,žensk in moških,brez sojenja.
  Ogromno zavednih izdani Slovencev ,ki so preživeli lagre ,ker so bili ovadenui s strani komunistiov,so po vojni komunisti,v strahu ,da jih nebi razgalili razglasili zato ker so preživeli za sodelavce okupatorja in pobili brez sodb ali montiranimi procesi,na nak način so si prilaščali imovino in likvidirali politične nasprotnike.
  Dejstvo je,da Tito ,dejansko ni mogel veliko proti nemški vojski ,ki se je umikala in če bi ne predala orožja v Sloveniji marveč na Koroškem enko ni mogel nič proti zavezniškim silam saj bi mu le te bando dobesedno prerešetale in je dobro vedel ,da ne more nič,je pa s pomočjo ruskih kolaborantov na strani zaveznikov spretno pretental Churchila -kajti Roosvelt Tita ni maral.

  • večni srb

   Zakaj Trst in Celovec, iz istih razlogov kot še danes pobegne iz Slovenije kakšnih 25.000 slovencev na leto. Ker je ta pokvarjena, zlagana država še večji drek od komunistične distopije, sicer je itak vse isto, zato.

   • Darth Vader

    a zate je pa ta luknja imenovana Slovenija dobra? nebi šel kot večni srb v svojo večno vedno manjšo srbijo…..iz tam nihče ne pobegne….še danes ne več, ker se tam cedita med in mleko…..

 • montyamp

  CHURCHILL na koncu obžaloval, da je podprl Tita
  29. decembra 1945 so v britanskem političnem tedniku Time and Tide poročali, da so ne tako dolgo nazaj na slavnostni večerji v Bruslju slišali Churchilla reči: “Med vojno sem mislil, da lahko zaupam Titu. Obljubil mi je, da bo spoštoval sporazum, ki ga je sklenil s Šubašićem, toda zdaj se dobro zavedam, da sem naredil eno največjih napak v vojni.” Ob koncu vojne je Churchill ob novicah o množičnih pobojih obžaloval svojo odločitev izpred dveh let, da je podprl Tita.
  Prijateljska naveza: Kako je Tito britanskemu poslancu, s katerim je sodeloval med 2. sv. vojno, dovolil, da kupi vilo na Korčuli

  2. 1. 2018, 3:45

  176

  Josip Broz Tito

  Tito je vedno igral svojo igro. Izrabljal zavezništva in usluge za svoje lastne namene ter zanemarjal kakršne koli oblike sprejetih dogovorov. Obračal se je po vetru, kimal je, ko je nekaj potreboval in obrnil hrbet v prvem trenutku, ko je lahko dosegel svoje. Vedeti proti komu ali čemu se bori Tito v danem trenutku je bila včasih višja znanost za vse zunanje opazovalce, ki je spominjala na distopičnost razmer v knjigi 1984 Georga Orwella. Vseeno si je tudi za njih vzel čas in jih “primerno nagradil”.

  “Čim dlje je trajalo gverilsko vojskovanje, tem pogostejši so postali posli z orožjem in strelivom med italijanskimi enotami in partizani,” se po poročanju Preberite.si v svoji knjigi Tajna fronta spominja dogodkov v času 2. svetovne vojne nekdanji pripadnik nemške tajne službe Wilhelm Hoettl.

  Peter Batty v knjigi Kako je Tito zavajal Churchilla razkriva podrobnosti, kako je Tito leta 1940 na zahtevo Kominterne izvedel čistko nad več disidenti znotraj partije. Vključeni so bili tudi tisti, ki niso hoteli z vsem srcem podpreti Nemcev ali so celo bežno podpirali britansko stališče. Ob vseh teh in mnogih drugih grozodejstvih si je skoraj nemogoče predstavljati, kako da tovrstne informacije niso prišle do Churchilla, ki se je pri sprejetju usodne odločitve, da podpre Tita, v žaru vojne decembra 1943, močno zanašal na nasvete svojih bližnjih sodelavcev, med katerimi je bil tudi takratni brigadir Fitzroy Maclean, ki ga je Churchill osebno postavil na mesto častnika za zvezo med Titovimi partizani in Veliko Britanijo.

  Batty priznal marsikaj, kar je bilo zamolčano
  “Da jih je partizansko vodstvo vleklo za nos, je zdaj jasno. Kolikor so sami to vedeli in dopuščali, je, milo rečeno, manj očitno. Da so mnogi od njih po vojni v svoj prid širili mite o partizanih – in imeli koristi od ustvarjanja ‘zgodovine zmagovalcev’ -, je težje oprostiti,” je zapisal in dodal, da je pri zavajanju britanskega premierja imela pomembno vlogo tudi britanska mreža BBC: “Poročila častnikov za zveze na terenu, ki so bila kritična do Titovih partizanov, niso prišla do Churchilla in drugih vodilnih ljudi. BBC je igral pomembno in protislovno vlogo v kampanji širjenja dezinformacij.”

  Tito in Maclean (vir: printscreen)

  Kakšna dvoličnost!
  Maclean naj bi veljal za nasprotnika komunizma, zaradi česar je pogosto prihajal v navzkriž s Titovimi partizani. V času od 1937 do 1939 je služil kot diplomat na veleposlaništvu v Moskvi, kjer je bil priča številnim Stalinovim čistkam, poleg tega naj bi skrivaj raziskal tudi dele Sovjetske zveze, ki so bili tujcem prepovedani. Churchilla naj bi svaril, da Tito veliko raje obračunava s četniki, kot pa se bori proti Nemcem in Italijanom. Vseeno ga je Tito po vojni nagradil z Redom partizanske zvezde in mu dovolil, da je leta 1960 kupil vilo na Korčuli, kjer naj bi preživljal dobršen del leta. Maclean je kasneje med hrvaško vojno za neodvisnost organiziral humanitarno pomoč, zaradi česar je bil leta 2001 posmrtno odlikovan z Redom kneza Branimirja.

  Tito je imel v krempljih tudi Klugmana in Philbyja
  “Vsa poročila, namenjena v London, je v Kairu ustrezno ‘sfriziral’ sovjetski agent James Klugman, tako da so bila ugodna za Tita in neugodna za Mihajlovića. Če so karkoli spregledali, pa je to ‘popravil’ dvojni agent Kim Philby, ki je delal na Secret Inteligence Service v Londonu. Winston Churchill, ki ni vedel, da ga ves čas vodijo žejnega čez vodo, je verjel vsem poročilom, ki jih je redno dobival na mizo. V začetku leta 1944 je odtegnil Mihajloviću vsakršno zavezniško pomoč. Od tedaj je podpiral le še Tita, katerega pa je večkrat resno opozoril, naj orožje in strelivo, ki ga dobiva, raje uporablja proti Nemcem, ne pa proti svojim političnim nasprotnikom v Jugoslaviji. Vendar Tito teh Churchillovih groženj ni upošteval, saj se mu je ponudila krasna priložnost, da uniči oslabljenega in največjega političnega nasprotnika ter razširi revolucijo še na Srbijo,” je v predgovoru v knjigi Kako je Tito zavajal Churchilla zapisal dr. Peter Starič, na koncu pa sklenil: “Po ravnanju Tita proti koncu vojne, ko je prelomil vse svečane obljube, je Churchillu postalo jasno, da je Josip Broz pravzaprav Stalinov lakaj. Zato je hotel britanski premier na vsak način preprečiti boljševizacijo strateškega pristanišča Trst in bližnje okolice.”

  Tito in Churchill

  “Ko je bila sprejeta odločitev, da se podpre Tita in prekine z Mihailovićem, je zavezniški propagandni stroj začel delovati. Richard Crossman, ki je bil med vojno močno vpleten v ‘črno’ propagando na BBC: “Dobili smo direktivo, ki se je glasila: “V prihodnje se Mihailovićevih sil ne bo opisovalo kot domoljubov, ampak kot teroristične tolpe, opustili bomo izraz ‘rdeči banditi’ za partizane in ga zamenjali z ‘borci za svobodo’,” knjiga brez olepšav razkriva brutalno resnico o “junaku” Titu in mediju, ki sta očitno delala z roko v roki.

  Preslepil lahko le tiste, ki so bili “doma”
  Vendar pa tistih, ki so odšli med vojno na teren, ni mogel preslepiti niti tako vpliven britanski medij. Stotnik Walter R. Mansfield, ki je bil leta 1943 v Srbiji, je namreč dejal: “V mnogih primerih je BBC lažno pripisoval partizanom mnoge operacije, ki so jih v resnici izvedli četniki. Mihailović in njegovi voditelji so izgubili vsako zaupanje v Britance, ker so bili prepričani, da so jih prodali Stalinu.”

  Na koncu obžaloval, da je podprl Tita
  29. decembra 1945 so v britanskem političnem tedniku Time and Tide poročali, da so ne tako dolgo nazaj na slavnostni večerji v Bruslju slišali Churchilla reči: “Med vojno sem mislil, da lahko zaupam Titu. Obljubil mi je, da bo spoštoval sporazum, ki ga je sklenil s Šubašićem, toda zdaj se dobro zavedam, da sem naredil eno največjih napak v vojni.” Ob koncu vojne je Churchill ob novicah o množičnih pobojih obžaloval svojo odločitev izpred dveh let, da je podprl Tita.

 • montyamp

  Zanimivo, da je zadnji časnik z naslovom Slovenec v Ljubljani izšel 30.04.1945. Čeprav so komunisti po vojni trdili, da so Italijani prepovedali vse časopise v slovenskem jeziku. Tudi karawanken Botte je izhajal v slovenščini.

  Komunisti so potem Slovenca prepovedali.

  Poveljevalni jezik domobranske legije je bil slovenski. In vojna zaradi komunistične gverile v Europi ni bila niti sekundo krajša. Še več, zaradi komunistične gverile je bila v Dravski banovini še daljša.

  • večni srb

   Ne vso literaturo, sovražne vojaške propagande seveda niso prepovedali, če bi pe to izdajali v nemščini in italijanščini, bi se narod lahko norca delal, da niso razumeli.

 • Steiermarkt
 • montyamp

  Sporazum komunistov in Nemcev marca, aprila in maja leta 1943

  Vojni cilj komunistov ni bil osvoboditi deželo, temveč osvojiti oblast. Zato so oni videli sovražnika v varuhih te oblasti – kralju, vladi in zakoniti vojski – ne pa v okupatorskih četah. Pregled vojnih dogodkov dokazuje, da so se partizani bojevali zoper okupatorja samo takrat, ko so se morali, v tistih okoliščinah, ko se jim ne bi posrečilo, da bi se pred njim pravočasno umaknili, medtem ko so ostrino svojega boja vedno usmerjali k sovražniku številka ena, s čigar uničenjem bi dosegli svoj vojni cilj – torej proti četnikom.

  Marca leta 1943 so tudi komunisti predvidevali, da se bodo v bližnji prihodnosti zavezniške čete izkrcale na jadranski obali. Prihod »buržujskih sil«, Anglije in Amerike, bi pomenil njihov konec: komunistično upanje je bila Stalinova Rdeča armada. Toda Sovjeti so bili daleč, medtem ko je po zmagi v Afriki prihod zavezniških čet v Evropo predstavljal razvidno danost. Zato so bili komunisti pripravljeni, da se bojujejo zoper Angleže in Američane, dokler jim Stalinova vojska ne pride na pomoč in jih ne postavi na oblast. V tem smislu so opravili posebne priprave. Partizanski komisarji so širili pesmi, kakor sta naslednji: »Če pridejo debeli k nam Angleži, se partizanski mitraljez prot’ njim naježi,« in »Partizani, pripravite mitraljeze, da čakamo na kralja in Angleže.«

  Seveda jugoslovanski komunisti tega niso počeli na lastno pest, ampak po navodilu iz Moskve. Radio »Svobodna Jugoslavija«, ki je oddajal program iz ZSSR in je bil pod neposrednim nadzorom Kominterne, je grozeče sporočal: »Če se bo kakšna angleško-ameriška vojska izkrcala na Balkan z namenom, da vzpostavi anacionalno jugoslovansko vlado v Londonu, se bo jugoslovanski narod s silo uprl.« V depeši 22. februarja je Draža obveščal London:

  »Komandant iz Slovenije, major Novak, je dostavil naslednji telegram: ‘Komunisti širijo propagando prek našega ljudstva v Trstu in jih pozivajo, da se odprejo angleškemu izkrcanju in da skupaj z Italijani zadržijo Angleže, dokler ne pridejo boljševiške padalske čete. V Sloveniji, Primorju in Dalmaciji komunisti delajo propagando zoper Anglijo in Ameriko.«

  V istem duhu je bila sestavljena tudi Draževa depeša 26. februarja:

  »Po poročilu iz Srbije v zadnjem času komunisti širijo propagando in pozivajo narod, naj se bojuje zoper Angleže in Američane, če bi se ti izkrcali na Balkanu. Komunisti isto počnejo v Sloveniji in Istri. Razpoloženje naroda pa je popolnoma nasprotno.«

  (…)
  Komunisti so na začetku leta 1942 imeli naslednjo izjavo poročnika Nedeljkovća, člana misije angleškega majorja Terencea Athetona:

  »Nedeljković meni, da Angleži pripravljajo teren za izkrcavanje svojih čet v Dalmaciji, kakor hitro bo Italija pustila Hitlerja in sklenila sporazum z Angleži.«

  Na podlagi te izjave je J. B. Tito 8. aprila leta 1942 pisal Centralnemu komiteju Komunistične partije Hrvaške, da Anglija ne podpira partizanov, ampak četnike, pa tudi, da se bo, »ko bodo za to ustrezne okoliščine«, angleška vojska izkrcala v Dalmaciji. »V ta namen je v Jugoslavijo že prišlo okrog 10 njenih tim. ‘vojaških misij’,« piše v Titovem pismu.

  Edvard Kardelj, komunist, čigar mišljenje je J. B. Tito še posebej upošteval, je o tem pisal 17. januarja leta 1943.

  »Zelo verjetno je, da bo prišlo do angleškega posredovanja na Balkanu … Jaz tudi ne računam na najtežjo možnost – čeprav je tudi ne izključujem – na možnost oboroženega spopada z imperialističnim posredovanjem, ampak preprosto na možnost, da intervencija pride sem v ‘zakoniti’ obliki kot zaveznik, ki nas bo kot vojno silo formalno priznal, a bo že samo s svojo navzočnostjo ustvaril možnost, da tudi reakcija oblikuje svojo vojsko … Omahljivci se bodo pod vplivom tujega posredovanja naslonili na reakcijo, ki se bo verjetno pojavila pod demokratičnimi zastavami. Nobenega dvoma ni, da bi se v takšnem primeru mogla položaj in razmerje sil bistveno spremeniti v našo škodo.«

  (…)
  Začenši z 28. majem 1943 so k partizanom začeli prihajati angleški oficirji, ko pa je njihov vodja, general McLean, vprašal J. B. Tita, kaj si misli o zavezniškem izkrcanju na Jadran, je ta 12. oktobra pisal v Moskvo:

  »Mi ne bomo dovolili tega izrkcanja brez našega soglasja in pripravljeni smo se zoperstaviti s silo.«

  (…)

  Pričakujoč zavezniško invazijo spomladi leta 1943 so komunisti krčevito poskušali vzpostaviti stik z Nemci. Prepričani so bili, da jim bo to najhitreje uspelo s pomočjo zamenjave jetnikov. Ujetih so imeli 26 Nemcev, povečini civilistov in enega majorja, ujetega v prvih dneh marca pri Gornjem Vakufu. Tega majorja, Sterkerja, so že 4. marca poslali h generalu Rudolfu Littersu z zahtevo po pogajanjih. Litters je posredoval komunistično ponudbo generalu, pristojnemu za politična vprašanja, Glaisu von Horstenauu.

  (…)

  Tistega dne, ko je posredoval ponudbo komunistov generalu Horstenauu, je Litters poslal pismo tudi generalu Benignusu Dipoldu, in dodelil njegovo enoto, 717. pehotno divizijo, kot najustreznejšo za stik s partizani, ker jim je najbližja. Sestanek s komunistično delegacijo je določil za 12. marec v Bugojnu. Toda zaradi neke napake na nemški strani komunisti niso bili obveščeni o tem, da je njihova ponudba za pogajanja sprejeta, in je Vrhovni štab zato poslal še eno pismo nemški vojaško-gospodarski ustanovi v Mostarju, s katero je tudi vzdrževal stike ob zamenjavi ujetnikov jeseni leta 1942. V Mostarju je bil Titov znanec kapitan Heyss, kateremu je 7. marca Vladimir Velebit poleg vsega drugega pisal:

  »Preseneča nas, da po več kot mesecu dni g. Leinschutz ni našel potrebe, da se vrne ali javi.«

  Z drugimi besedami, komunisti so v februarju poskušali vzpostaviti stik z Nemci. Niti odgovor iz Mostarja še ni prišel, in že so komunisti sestavljali delegacijo za pogajanja. Ker so pričakovali pogovore o pomembnih vprašanjih, so s pooblastilom poudarjali, da njihovi pogajalci predstavljajo neposredno Vrhovni štab. S tem namenom so imenovali tudi najvišje predstavnike: enega člana Vrhovnega štaba in Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije (Milovana Đilasa, pod imenom profesor Miloš Marković), komandanta svoje najboljše enote, 1. proletarske divizije, Koča Popovića (on je nastopal pod svojim imenom, kakor tudi med pogajanji z Nemci prejšnjo jesen) in Vladimirja Velebita (pod imenom Vladimir Popović).

  Đilas, Popović in Velebit so dobili pooblastilo za pogajanja, ki je bilo overjeno s pečatom Vrhovnega štaba in s podpisom namestnika načelnika, Velimirja Terzića, z dne 8. marca. Pooblastilo jih je pooblaščalo za pogajanja o zamenjavi ujetnikov, o uporabi mednarodnega vojnega prava za ujete partizane, pa tudi »o vseh drugih vprašanjih, ki jih bo postavila ta delegacija in o katerih je bilo več rečenega z g. kapitanom Heyssom med zadnjo menjavo ujetnikov v Livnu 17. novembra leta 1942.«

  Nazadnje, 9. marca, je v Vrhovni štab prišlo pismo štaba nemške 717 divizije, s katerim so tričlansko partizansko delegacijo pozvali, naj 12. marca pride v Bugojno. Ker niso mogli pričakati 12. marca, so Đilas, Popović in Velebit z belo zastavo odšli po označeni cesti (Rama-Prozor-Gornji Vakuf) Nemcem nasproti že dan prej. Od Rame do Prozora niso videli niti enega partizana, tudi Nemca ne.

  (…)

  Kakšen kilometer pred Prozorom je partizanska delegacija zapazila sledove tankovskih gosenic. Prišli so do tja in se vrnili. Nemce so opazili šele pri vhodu v mesto, ker niti oni niso imeli predstraže proti partizanom. Đilasa, Popovića in Velebita so s prevezanimi očmi odpeljali v Gornji Vakuf, kamor je general Dipold medtem prišel iz Bugojna. Sestanek se je začel ob 9.30. Prvo točko pogajanj so hitro obdelali, general Dipold je sporočil, da za drugo ni pooblaščen, kar zadeva tretjo, o kateri so največ govorili, pa v zapisniku, ki ga je naredil kapitan Weber iz štaba divizije, piše:

  »Ta točka je bila že prej predmet razprave v pismu Glaisa Horstenaua 17. novembra leta 1942. Delegacija meni, da je o teh stvareh zdaj mogoče razpravljati. Oni hočejo bojevati samo zoper četnike: zoper Nemce so se bojevali samo zato, ker so jih ti pred tem napadli. Delegacija pojasnjuje, da so oni popolnoma samostojno, nacionalno in neodvisno gibanje. Zaradi propagande se naslanjajo na Sovjetsko zvezo, medtem ko z Londonom ne želijo imeti nobene povezave. Delegaciji je znano, da Italijani pomagajo četnikom in da jih oskrbujejo z orožjem. Četniki so se v zadnjem času zelo okrepili, oni so dejansko organi vlade, ki je pobegnila v London, vedno so pripravljeni upoštevati njene ukaze. NOV (‘Narodnoosvobodilna vojska’, tako so komunisti imenovali svoje paravojaške enote, op. M.S.) bi se tudi sama bojevala zoper Angleže, če bi se ti tukaj izkrcali. Nasprotno, četniki se ne bi, ker oni komaj čakajo na to priložnost. Z Angleži so v radijski povezavi, sprejemajo kurirje, Italijani pa vse to dopuščajo. Delegacija poudari, da ta pojasnila ne pomenijo predloga za kapitulacijo (njih ni mogoče zadušiti, veliko načinov imajo, da se umaknejo, po vsaki ofenzivi postanejo močnejši, pripravljeni so umreti, vedno se jim je posrečilo preživeti brez zaklonišč, živeža in streliva). Oni samo želijo zadati odločujoči udarec četnikom in zato predlagajo skupno utrjevanje interesnih sfer.«

  Na koncu je kapetan Weber z roko pripisal: »Prosijo, da se točka tri obravnava tajno.«
  Sestavili so tudi uradno izjavo, s podpisi vseh treh komunističnih pogajalcev, v kateri od točko tri piše:

  »Štab NOV Jugoslavije meni:
  a) da v sedanjih okoliščinah ne obstaja razlog, zaradi katerega bi morala nemška vojska voditi operacije zoper NOV Jugoslavije, še posebej če se upošteva položaj, sovražniki in interesi obeh strani – zaradi tega bi bilo v vzajemnem interesu, da se sovražnost prekine. Glede tega bi nemško poveljstvo in ta delegacija morala odločiti o svojih predlogih, kar zadeva interesne sfere, in da določijo smernice gospodarskih in drugih interesov.
  b) NOV Jugoslavije ima četnike za svoje glavne sovražnike.«

  (…)

  Polkovnik Pfapfentrot, načelnik Littersovega štaba, je generalu Horstenauu zvečer istega dne dostavil poročilo, v katerem poleg drugega piše:

  »Oni izjavljajo, da se ne bojujejo zoper hrvaško državo in pod nobenimi pogoji zoper Nemce, ampak izključno zoper četnike. Oni so se pripravljeni oboroženo bojevati zoper vsakega sovražnika, ki bi ga označili Nemci, in zoper Britance, ko se bodo ti izkrcali.«

  Medtem so Đilas, Popović in Velebit stanovali v tisti hiši v Gornjem Vakufu, poleg štaba 717 divizije, in so se vsak dan pogovarjali z Nemci. Ker odgovor na njihovo izjavo ni prišel, so se 14. marca odločili, da se Popović vrne v Vrhovni štab. Prav ko je odhajal, je prišla skupina nemških oficirjev in mu čestitala za rojstni dan.

  (…)

  Medtem sta general Horstenau in nemški poslanik v »Neodvisni državi Hrvaški« Siegfried Kasche poklicala Vladimirja Velebita v Zagreb. Inženir Ott in Velebit sta z letalom prispela zvečer 16. marca. Naslednji dan je Velebit, kot je pojasnil v svoji naknadni izjavi, sporočil Nemcem:

  »Nobeni tuji oboroženi sili ne moretmo dovoliti dostopa na naše ozemlje, ne da bi to pred tem dopustil AVNOJ. Če bi se torej angleške čete brez takšnega dovoljenja izkrcale na našem ozemlju, bi bili pripravljeni, da takšno izkrcanje odbijemo, po potrebi tudi z oboroženo silo. V tem primeru bi njihovo izkrcanje razumeli kot posredovanje v prid restavracije monarhije, privedbe emigrantske vlade in pomoči našim hudim sovražnikom četnikom.«

  Pismo ministra za zunanje zadeve Ribbentropa, ki ga je sestavil njegov uradnik Ritter:

  »Glede vašega radiograma je gospod minister za zunanje zadeve dal pripombo v smislu, da ni primeren noben vaš kontakt ali dogovor s partizani.
  Kar zadeva druga vprašanja iz vašega radijskega sporočila, bi on želel vedeti naslednje:
  1) Kakšno stališče zavzemajo pristojni nemški poveljniki, še posebej glede nadaljnjih akcij zoper Mihailovića, ki so vam znane (operacija Schwarz, op. avtorja).
  2) Kakšno jamstvo nudijo Titovi sodelavci, ki ste jih vi omenili, kar zadeva resnost in pristnost njihovih predlogov …«

  Pooblastilo za pogajanja z Nemci, ki ga je partizanski Vrhovni štab 8. marca leta 1943 izdal Koči Popoviću, komandantu 1. proletarske divizije.
  Pooblastilo za pogajanja z Nemci, ki ga je partizanski Vrhovni štab 8. marca leta 1943 izdal
  Koči Popoviću, komandantu 1. proletarske divizije.

  (…)

  04 – mart 2

  Prepustnica, ki so jo Nemci izdali Koči Popoviću 14. marca leta 1943.
  Prepustnica, ki so jo Nemci izdali Koči Popoviću 14. marca leta 1943.

  1. aprila, je Kasche povabil na sestanek vse vodilne osebnosti Tretjega Reicha v Zagrebu, da bi dobil podporo za svoja stališča. Toda na njegovi strani je bil še naprej samo general von Horstenau, medtem ko so drugi predvsem imeli pred očmi Hitlerjev ukaz: »Z banditi ne sme biti pogajanj.«

  Še ko so Nemci sestankovali, kaj bodo in kako, sta Đilas in Velebit 25. marca odšla v Sarajevo. Hans Ott jima je povedal, da se bodo pogajanja nadaljevala, če partizani prekinejo vse akcije zoper Nemce. Partizanska glavnina ni predstavljala problema, problem so predstavljale oddaljene enote, s katerimi ni bilo stika. Denimo, Velebit je na začetku aprila s pomočjo Nemcev odšel do slavonskih partizanov, ki so potrebovali mesec dni, da so v Glavnem štabu Hrvaške preverili, ali so njegova navodila točna, ker ga niso poznali.

  Đilas in Velebit sta v Sarajevu obiskala štab 718. divizije. Tu so jima Nemci položili na mizo vse podatke o četnikih, ki so jih imeli, in potem, baje, šli iz prostora. Velebit pravi, da so to Nemci storili – po naključju.

  05 – mart 3
  Prva stran Kaschejevega telegrama Ribbentropu 30. marca leta 1943, v katerem navaja, da se »je resnost Titovih obljub dokazala v vseh dosedanjih dogajanjih«.

  (…)

  Medtem nemški poslanik v NDH, Siegfried Kasche ni odstopil od svojih načrtov. V pismu Ribbentropu 17. aprila je spet kritiziral Italijane, potem pa napisal:

  »Kot rezultat operacije ‘Weiss’ smo dobili pomembno prednost s tem, da že nekaj tednov med Fočo, Kalinovikom in Nevesinjem ter črnogorsko mejo potekajo ostri boji med deli Titovih band, ki so se prebile tja, in Mihailovićevimi četniki (Bitka na Neretvi, op. M.S..). … Če zdaj opazujemo boje med Titom in Mihailovićem in se ne vmešavamo, bodo razpadle sile, ki izzivajo nemire, in se bo onemogočila splošna želja po vstaji srbskega prebivalstva, do katere bi prišlo, če bi se ti dve sili združili in skupaj nastopili zoper nas. Ker smo stalno dobro obveščeni o dogajanjih v Titovem taboru, ni nevarnosti, da bi doživeli razočaranje.«

  07 – mart 5
  Prva stran zapisnika o pogovoru Hansa Otta in Vladimira Velebita, 23. aprila 1943, pri Trnovu.

  Ribbentrop je Kascheju 21. aprila poslal dokončni odgovor:

  »Iz našega stališča ne pride v poštev, da bi s spretnim taktiziranjem izigravali četnike in partizane, tako da bi jih ščuvali druge na druge. Ker smo dosegli, da je tudi Duce sprejel naše stališče, da je tako četnike kot partizane treba na enak način uničiti, se ne smemo zdaj zavzemati za postopek, ki se ne razlikuje veliko od dozdajšnje italijanske metode – uporabljati četnike zoper partizane.«

  Ko je Velebit 2. aprila spet prišel v Zagreb, so ga Nemci nastanili v hotel »Central«, kar priča o medsebojnem zaupanju.

  (…)

  Ott je ostal v Sarajevu, medtem ko sta Velebit in Herta Haas 23. aprila prek Trnovega odšla proti Vrhovnemu štabu. Tito je sporočil Velebitu, da je treba nadaljevati s pogovori, pa tudi, da se želi sestati s Hansom Ottom. Ottu je bilo poslano pismo, naj pride na pogovor s Titom 10. maja, nekje med Kalinovikom in Fočo. Toda sestanek je propadel zaradi Operacije »Schwarz«. Otto je o tem poleg drugega pisal Kascheju:

  »Ko sem prejel to pismo, sem skušal prek Goražda vzpostaviti povezavo s partizani, ki so takrat že delali mostišče južno od Foče, kar mi ni uspelo zaradi četnikov, ki so tu patruljirali naokrog. Zato je moral odpasti pogovor s Titom oz. prevzem propagandnega materiala.«

  Gre za četniški material, ki so ga partizani zaplenili od Propagandnega oddelka Vrhovne komande pri Kalinoviku. Očitno so Nemci in partizani izmenjavali informacije o četnikih. Navajanje tega dejstva, pa tudi pisma Hansa Otta, kjer on trdi, da zaradi četnikov ni mogel priti do partizanov, je ena od zelo redkih priložnosti, v katerih komunistični zgodovinarji priznavajo, da so Nemci in četniki bili sovražniki. Sicer so oni o Nemcih in četnikih vedno pisali kot o enem taboru, ne glede na dejstva.

  (…)

  Željo po sodelovanju z Nemci, ki se je v nekem obdobju tudi uresničila, je pokazal sam vrh Komunistične partije, in to pri tako velikem strateškem vprašanju, kot je zavezniško izkrcanje, s tem pa tudi skorajšnji konec vojnih spopadov na ozemlju Jugoslavije.

  Četniki so po zaslugi svojega človeka, kapetana Vojislava Lukačevića, vrinjenega med Nemce, zgodaj izvedeli za komunistično-nemška pogajanja. Komuniste je nemalo razočaralo, da so videli v tisti kavarni v Konjicu kapetana Lukačevića z Nemci. Kapetan Lukačević je o tem prek radijske postaje o tem takoj obvestil majorja Ostojića. Tako je Ostojić 19. marca sporočil Dražu:

  »Od Voja prejeto poročilo, da so komunisti začeli nekaj pogajanja z Nemci. V noči med 18. in 19. je dr. Miloš Marković, profesor tehnične fakultete v Zagrebu, prišel v Konjic kot delegat Titovega štaba. Iz Konjica se je takoj odpravil naprej v Sarajevo.«

  To depešo je Draža takoj posredoval v London. Nove vesti pa je Ostojič sporočil 25. marca:

  »Komunisti se še dalje pogajajo z Nemci, Nemci pa imajo za cilj, da nas dvojno uničujejo, pri čemer predvsem uporabljajo komuniste zoper nas. Dr. Eros, ponavljam Eros, iz Pavelićeve vlade, je prišel v Sarajevo z namenom, da pri Nemcih pospeši uničevanje in razoroževanje naših organizacij in naših enot in da spet pripelje ustaše na ozemlje Hercegovine, na katerega prodirajo Nemci. Vse to je rezultat radijske propagande Londona. Zdaj je položaj v Hercegovini naslednji: komunisti napadajo nas, Nemci in ustaši pa gredo za njimi. Komunisti se bojujejo samo zoper nas, ne pa proti Nemcem, Italijanom in ustašem.«

  (…)

  Toda zavezniki niso prenehali s svojo propagando v prid komunistov.

  Pripis uredništva: besedilo so odlomki iz knjige Sodelovanje partizanov z okupatorjem (str. 161-181, ki jo lahko naročite na povezavi. V knjigi je besedilo natančno dokumentirano – viri in obširnejša dokumentacija so navedeni v knjigi, v opombah in v bibliografiji.

 • montyamp

  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeća spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ker imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  SPET!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja

 • montyamp

  Kardelj Kidriču: “Nimate nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.”

  Veliko pove že navodilo Edvarda Kardelja Borisu Kidriču. Naslovljeno je z “Od predsedništva Centralne vlade”. Ukaz je bil poslan 25.06.1945, na desni strani pa piše “prejeto ob 11 uri”. Nato sledi navodilo “Kidriču – osebno”: “Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča nacionalne časti, vojna sodišča pa bodo sodila samo vojnim osebam, vse drugo bodo prevzela redna sodišča. Proglašena bo nova amnestija. Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej. KARDELJ,” piše v ukazu.
  Ukaz za ustrelitve je prišel, kot so ugotovile komisije, neposredno od Josipa Broza Tita, preko Aleksandra Rankovića, tedanjega šefa OZNA-e. V enem od ukazov, ki so jih našli v Srbiji, na primer piše, da je “ena od glavnih nalog nasploh /…/ uničenje domače reakcije, izdajalcev in njihova iztrebitev iz samih korenin”.
  “Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji.”
  Pobiti tudi tiste “bogatince, trgovce in industrijalce”, ki so podpirali OF

  In ne samo to. “Kar se tiče onih bogatincev, trgovcev in industrijalcev, ki so prispevali denar za OF velja isto načelo kot že zgoraj navedeno. S tem, da so dajali prispevke, so hoteli varovati samo lastno kožo,” piše v krutem ukazu, s katerim je bila smrt predvidena celo za ne dovolj vnete podpornike OF.

 • montyamp

  Komunist-fašistično UDBO-levičarsko moralno pravo:
  1. Morala je subjektivna, razen ko jo definiramo mi.
  2. Spol je socialni konstrukt, razen če človek enega spola že od rojstva ve, da je drugega spola.
  3. Rase ne obstajajo. Izjema so belci.
  4. Razredne družbe ni, mi smo najbolj inteligentni, najbolj izobraženi in najbolj vemo kaj je prav za vse ostale.
  5. Feministke se borijo za ženske pravice. Razen če jih posilijo muslimani.
  6. Borijo se za pravice in enakopravnost vseh, razen tistih, ki jim ne koristijo.
  7. Verjamejo v svobodo govora vseh, razen tistih, ki se z njimi ne strinjajo.
  8. Zavzemajo se za revne in zatirane, zato mora takih biti čim več.
  9.Družina je grozna skupnost, polna nasilja in izkoriščanja. Razen če je gejevska.
  10. Bogastvo je njihov smrtni sovražnik, dokler ga imajo drugi.
  11. Ne verjamejo v Boga. Verjamejo pa, da so oni bogovi.

 • montyamp

  Po 1. svetovni vojni se je delavska Jugoslovanska socialdemokratska stranka (JSDS) povezala s hrvaškimi in srbskimi socialisti v Socialistično stranko Jugoslavije. Leta 1920 se je od nje odcepilo revolucionarno krilo, ki se je kmalu zatem preimenovalo v KP Jugoslavije. Slovenski komunisti so se razglasili za sestavni del KPJ in napovedali oster revolucionarni boj ter izrekli podporo tretji delavski internacionali. Izkoristili so težke socialne in družbene razmere po prvi svetovni vojni in takoj pričeli z agitacijo med delavci. Med aprilsko stavko železničarjev 1920 so organizirali protestne shode, poškodovali železniško progo, zbirali orožje, postavljali barikade in izzvali krvavi dogodek na Zaloški cesti (stavka železničarjev). Na volitvah novembra 1920 so v Sloveniji dobili dobrih 10 % glasov, v beograjski skupščini pa z dobrimi 12 % postali tretja najmočnejša politična skupina. Po poskusu atentata na regenta Aleksandra in uboju notranjega ministra Draškovića je vlada komunističnim poslancem odvzela mandate in z Zakonom o zaščiti države stranko prepovedala. Slovenski komunisti so se umaknili v ilegalo in v naslednjih letih menjavali imena, programe in taktiko ter se kalili v frakcijskih bojih. Organizirati so začeli tudi oborožene oddelke, primerljive fašističnim črnosrajčnikom in nacističnim rjavosrajčnikom. Ti slabše oboroženi oddelki so imeli največ članov v rudarskih revirjih, kjer je poleti 1924 prišlo do novega poskusa revolucije in hudega spopada med komunisti in Orjuno, ki je terjal veliko smrtnih žrtev. Njihova dejavnost se je okrepila po uvedbi kraljeve diktature, ko so pozvali k oboroženemu uporu in organizirali proteste, v Mariboru pa so celo skušali izvesti vojaški udar. Oblast je odgovorila z odločnimi ukrepi in razbila velik del partijske organizacije. Mnogi izmed članov so pobegnili v tujino, številni med njimi v Sovjetsko zvezo.
  Tam so se kot funkcionarji Kominterne ali pa kot predavatelji in slušatelji na Mednarodni leninski šoli in na Komunistični univerzi narodnih manjšin Zahoda izpopolnili v revolucionarni taktiki. Med njimi so bili: France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček … Poslušali so različna predavanja, zlasti o marksizmu, partijski zgodovini, zgodovini Kominterne, delavskem gibanju … Poleg teoretičnega so si pridobili tudi praktično znanje s področja gverilskega bojevanja. Vseskozi med študijem so bili pod natančnim nadzorom Ljudskega komisariata za notranje zadeve (NKVD), čigar ovaduško mrežo so razpeli tudi med študente. Med agenti, ki so bdeli nad funkcionarji Kominterne, je bil tudi Josip Broz Tito, ki je poleg opravljanja predavateljskega dela pisal tudi karakteristike za kadrovski oddelek Kominterne. Njegova negativna poročila o generalnem sekretarju KPJ Milanu Gorkiću so vplivala na odpoklic in likvidacijo Gorkića v Moskvi leta 1937. KPJ je bila takrat povsem v razsulu, kar je okrepilo zahteve nekaterih slovenskih komunistov po krepitvi nacionalne KP. Da bi pomiril njihovo nezadovoljstvo, je Kardelj aprila 1937 sklical sestanek na Čebinah, kjer so izpostavili pomen antifašizma in ljudskih front; kasneje so ta sicer slabo pripravljen sestanek poimenovali ustanovni sestanek KPS in mu s tem pripisali večji pomen.
  Na predvečer drude svetovne vojne v Jugoslaviji je Tito izločil še zadnje partijske konkurente in 19. oktobra 1940 v predmestju Zagreba organiziral »svatbo«, kot so tajno imenovali njegovo inavguracijo na mesto generalnega sekretarja Centralnega komiteja KPJ. Ob prevzemu položaja generalnega sekretarja je pozval k radikalnemu revolucionarnemu boju. Glede boja zoper morebitno tujo agresijo pa je Kardelj poudaril, da bodo komunisti sodelovali le v primeru možnosti revolucije in če bo to v interesu Sovjetske zveze.

  • večni srb

   Če bi takrat vsi pomagači komunistom, bi bilo že leta 1920 konec fevdalizma in sužnjelastništva na Slovenskem, očitno se ni nihče drug sekiral in pozival slovenski narod, naj izkoristi globalne razmere za osamosvojitev in revolucijo za nov, boljši in naprednejši vek.

   Leta 1990 so pa isto naredili še.enkrat, tokrat so pozvali slovence na upor proti komunistični diktaturi in vojaško policijskem terorizmu, prilila je bila.anarhija ob koncu hladne vojne. In spet so bili edini, ki jih je narod ubogal, komunistični desmičarji bi še kar naprej vlagali im obnavljali gnilo Jugoslavijo.

 • montyamp

  LAŽ , NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA .
  Laž ima vedno večji učinek kot resnica , važno je doseči cilj , četudi preko trupel in nedolžnih v zaporu .
  Resnico varujejo bataljoni laži .

 • montyamp

  Revolucija = Boj proti fašizmu
  Državljanska vojna = NOB
  Poboj razrednih sovražnikov in političnih nasprotnikov = Obračun z izdajalci in kolaboranti

  • večni srb

   Laj bi pa morali marediti s propadlim izdajalskim slovenskim parlamentom in njihovimi fašističnimi debili, morda bi jim morali uslišati glasbeno željo.
   Za slovenski gnoj, ki ke izdal narod in,domovino je bil Hitlerjev poraz tak šok, da itak miso vedeči kaj maj naredijo,,nihče ni tega pričakoval, vedeči pa so, da bo maščevanje žrtev in tretjerazrednih slovencev izredno okrutno in usodno. Saj so jih poznali, oni niso bili nič drugačni slovenci, poskušali so jih pobit, pa jim ni uspelo, potem je bil pa ojojoj.

   • ZatonMesecnikov

    #s propadlim izdajalskim slovenskim parlamentom in njihovimi fašističnimi debili,#

    To je fikcija, ki te očitno zadane. Dravska banovina ni imela parlamenta.

   • Darth Vader

    torej imaš tudi ti fake državljanstvo? še en pritepenec socialistične yugo-revolucije, ki mu rodna zemlja v srbiji ni bila sposobna zagotoviti polnega krožnika….danes pa v sloveniji zagovarjaš komunizem, jugovino, srbe in pljuvaš po čistokrvnih slovenskih “bečkih konjušarih”…kot večina srbjanskih parazitov, ki se v sloveniji nosijo, kot da ste izumili motor na notranje izgorevanje…..a dlje od izgube kosova in LGTB parad ter 300eur povprečne plače v srbiji niso prilezli do 2019…..škoda, pa tak zgodovinski zagon je bil z Beogradom pa projektom velika srbija……

 • montyamp

  Nasledniki komunistične partije v pravi luči: “Mi vse ukrademo na svetu, zato vse to je naša last, najlažje delavcu in kmetu, ker imamo tu pač mi oblast!”

 • montyamp

  Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda,
  ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče Armade Sovjetske Zveze ter
  vseh ostalih za svobodo borečih se narodov borim za osvoboditev in
  združitev slovenskega naroda, za bratstvo in mir med narodi in med
  ljudmi, za srečnejšo bodočnost delovnega ljudstva, prisegam pred svojim
  narodom in svojimi sobojevniki, pod Vodstvom Velikega Stalina.

 • montyamp

  Jaz, partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne Delavske-Kmečke-Rdeče NKVD Armade Sovjetske Zveze ter vseh ostalih za oblast borečih se komunistov borim za klanje slovenskega naroda, za ovaduštvo in banditizem med narodi in med poštenimi ljudmi, za bodočnost delovnega ljudstva brez kave banan in človekovih pravic , prisegam pred svojim gozdom ki me skriva , svojimi ušmi in vsemogočnim Stalinom , da bom oddal vse svoje sile in vse svoje sposobnosti da uničimo slovenski narod, delovno ljudstvo in vse napredno človeštv v sveti vojni proti fašističnim tlačiteljem in barbarom; da ne bom zapustil banditskih vrst, v katere sem prostovoljno in zavestno vstopil, in ne da bi odložil orožja do popolne zmage nad fašističnimi okupatorji, do popolnega uresničenja velikega oblastniškega cilja , uničenja slovenskega naroda. Prisegam, da bom za te velike osvobodilne cilje s svojo krvjo branil čast , oblast in nedotakljivost Kominterne , naše partizanske voditeljice in da bom za Stalina , če bo to potrebno, žrtvoval tudi svoje življenje. Za oblast komunistov z Hitlerjem in Stalinom v boj!”

  • večni srb

   Saj avstrijci in italijani bi nam dali kavo, kopije lewis kavbojk in milko tudi zastonj, kaj pa je bilo takrat milijon burekov več za njih, ampak ne slovencem, dali bi podalpskih ciganim in domorodcem, če bi jim dali državno ozemlje in ubogali kar se jim reče, kot se za dobre dunajske konjušare edino sposobi.

   • Darth Vader

    podalpski cigani, domorodci, dunajski konjušari….jap ti si res predstavnik enega najbolj glupih in zgodovinsko ponižanih narodov na balkanu – srbov…..

 • montyamp

  Zamolčana početja slovenske partije
  Višek sramotne povezave in poskusa sodelovanja partizanov z Nemci se je zgodil 11. marca 1943 v Gornjem Vakufu pri Sarajevu in 17. marca 1943 v Zagrebu, kjer se je v nemškem štabu sestala Titova delegacija (Koča Popović, Milovan Djilas in Vladimir Velebit) na tajnih pogovorih z Nemci. Partizanska delegacija je nemškim visokim oficirjem dopovedovala, da ne vidijo razloga, zakaj bi se bojevali proti nemški armadi, partizani se hočejo bojevati samo proti notranjim sovražnikom – četnikom. Nemci so ponudbo za sodelovanje zavrnili. Sam Hitler je v Zagreb sporočil, da se z banditi ne pogaja. (Walter Hagen: Die geheime Front; Walter R. Roberts: Tito, Mihailović and the Allies.)

  Naslednja povezava med partizani in Nemci se je zgodila ob koncu vojne v Topolšici, ko so partizani nemškemu generalu Alexandru Löhru dovolili neovirano oditi (pobegniti) proti Avstriji. Na državni meji ga je Tomšičeva brigada brez pomislekov pustila naprej. Nikogar ni obsodila ali kaznovala, čeprav so bili Nemci najštevilnejši in najbolj kruti uničevalci slovenskega naroda (streljanje talcev, masovna umiranja v nemških taboriščih …) Za slovensko partijo je bilo pomembno, da so največje krvnike v drugi svetovni vojni prijateljsko pospremili domov (podobno kot Italijane 8. septembra 1943), kmalu za tem pa so »zaščitili« in pospremili »na varno« v Kočevski Rog na tisoče, tudi mladoletnih in nedolžnih, slovenskih domobrancev. (Kolaboracije med partizani in Italijani tu ne omenjam, ker bi prispevek zavzel preveč prostora.)
  Da, potrebno je veliko brati in razumeti, tudi in predvsem tisti del zgodovine, ki so ga slovensko-boljševistični fanatiki tako vneto prirejali in načrtno zamolčevali.
  http://www.politikis.si/?p=865

  • večni srb

   Če te prav razumem, so rorej komunisti prosili naciste, če se jim dovolijo obračunati s silami propadle kraljevine, da bodo lahko potem zganjali komunizem. Resi si brihten.
   Boljše vprašanje je, zakaj se.niso četniki povezali z Adolfom, zakaj je bila prav srbska kraljevina drugačna, ko so vse evropske buržuatije podpirali nacional socialiste? Zagotovo se niso hoteli odreči prestola in krone, za komunistično kraljevimo pa,.oprosti, ampak jaz še nisem slišal.
   Srbe je hotel Hitler pobit kot ščurke, vse.do zadnjega, izrrebiti vse srbske gene, nazaj do petega kolena, zato niso niti pomislili, da bi se lahko spravili s sadističnim psihopatom.

   • Darth Vader

    kaj pa boš s srbi? še en narod glupih balkancev na zemljevidu več….

 • montyamp

  Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
  Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
  Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
  Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
  CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti.
  Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
  UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

 • Slovenec

  Ampak Slovenci imajo še vedno oprano podstrešje in verjamejo v komunizem.

 • montyamp

  RESNICA O PREDNIKIH SLOVENSKE OBLASTI , BEDA KI JE NAPADLA PODALPSKI SVET

  Na klic kominterne združite se v čete – v boj za svobodo, v boj za Sovjete.

  Rdeče smo fronte bojevniki mi, ker naše je geslo —- SOVJETI SVETA .

  Iz ruskih step VELIKI STALIN kliče zmagovito, z naših se gora odziva mu TOVARIŠ TITO .

  Naglo pokradene puške smo zgrabili in v gozdove z doma šli, ko sovjetski so junaki skupen boj oklicali. Čez gore, polja po svetu naj doni,

  ————SLOVENIJA SVOBODNA SOVJETSKA BODEŠ TI .———–

  BANDA KOMUNIST-FAŠISTIČNA .

  • Valter BraniSlav

   To je bilo le do junija 48.
   Po informbiroju je Josip Broz – VECNA mu slava – odstranil Sovjete.

 • Lustrator

  ??

 • montyamp

  Židje pravijo takole :
  V Vietnamu uporabljamo črnega človeka za ubijanje rumenega človeka , zato da lahko beli človek obdrži zemljo katero je ukradel rdečemu človeku .

 • Valter BraniSlav

  Tito vrni se

 • Občasni Komentator

  Spoštovani M.D.,
  v slovenskem jeziku nekaj lahko spremeni potek in ne tok 2. svetovne vojne. Uporabjati hrvatizme se mi zdi precej nesmotrno. Drugače ta zgodovinar Možina kontradiktira samemu sebi. Kdaj pa se je pričela potem revolucija? A ni že bila l. 1941? L. 1942 nihče, tudi zavezniki ne, ni razmišljal o kakršnemkoli dnevu D, saj je bila nemška vojaško-tehnološka prevlada precej izrazita, tako da je Kardeljeve besede citiral tako kot njemu paše, brez dejanskega zgodovinskega kontektsa. To ne pomeni, da Kardelju revolucija ni bila pomembna kot cilj partizanskega boja, vendar ne drži tudi to, kar Možina naklada. Nadalje, l. 1942 zahodni zavezniki še ne priznavajo v celoti partizanskega gibanja kot nasprotnika nacistov, temveč pomoč nudijo proporcionalno tako četnikom Draža Mihajlovića kot tudi partizanom, kar se spremeni po Teheranski konferenci, ko so bili partizano uradno potrjeni kot edini zaveznik na področju Balkana oz. bivše kraljevine Jugoslavije. Ko se tako bere je potem lahko kontekst besed povsem drugačen, a ne? Skratka, žalostno je, da je na ozemlju Slovenije daleč najmanj predvidljiva ravno preteklost, ne glede na to kdo o njej govori: levi ali desni.

  • ZatonMesecnikov

   #Kdaj pa se je pričela potem revolucija? A ni že bila l. 1941?#

   Da, je bila. na klic kominterne 22.06.1941 se je začela pri nas

   #L. 1942 nihče, tudi zavezniki ne, ni razmišljal o kakršnemkoli dnevu D,
   saj je bila nemška vojaško-tehnološka prevlada precej izrazita,#

   Seveda so razmišljali, od prvega dne. Zato tudi ambfibijski napad na Dieppe v Franciji avgusta 1942. Malo, da bi potolažili Stalina, malo pa, da bi preiskusili teren.

   #To ne pomeni, da Kardelju revolucija ni bila pomembna kot cilj partizanskega boja,#

   To mu je bil edini cilj, partizanskega boja. Prihod delavsko kmečke rdeče armade, ki bo porazila Nemce in do konca leta 1941 Slovenijo vključila v Sovjete sveta. Na vseh NOB spomenikih piše Žrtvam revolucije. In Spomenik revolucije stoji sredi Ljubljane.

   #Nadalje, l. 1942 zahodni zavezniki še ne priznavajo v celoti partizanskega gibanja kot nasprotnika nacistov, temveč pomoč nudijo proporcionalno tako četnikom Draža Mihajlovića kot tudi partizanom, karse spremeni po Teheranski konferenci, ko so bili partizano uradno
   potrjeni kot edini zaveznik na področju Balkana oz. bivše kraljevineJugoslavije.#

   To je laž. Partizani so priznani šele po sporazumu Tito-Šubašić, ki je na papirju združil četnike (JvD) in partizane v eno vojsko pod vrhovnim poveljstvom kralja Petra. Šubašić kot predsednik Vlade in Broz Tito kot vojni Minister. Če ne bi bilo vkorakanja rdeče Armade v beograd in uspelega pobega broza iz Angleških rok na visu k Sovjetom, bi ta formula ostala. tako pa se je Broz z rdečo Armado za hrbtom čutil dovolj močnega, da zasolira. In potepta dogovore s Kraljevo vlado in Churchilom.

   #žalostno je, da je na ozemlju Slovenije daleč najmanj predvidljiva ravno
   preteklost, ne glede na to kdo o njej govori: levi ali desni.#

   Treba je tudi kakšno tujo literaturo prebrati, ne samo tele tukaj, razvite v dolgih 70 let.

 • garfi

  potreben bo G day kajti francijo in evropo so okupirali G LobaListi
  izdajalec in prevarant Makaron je med glavnimi okupatorji
  umorjeni vojaki se obračajo v grobovih

 • večni srb

  D-dan je pomenil začetek konca fašistične Slovenije, kmalu po uspešnem izkrcanju, so nas zavezniški bombniki zbombardirali nazaj v kameno dobo, kaos in uničenje pa je omogočilo socialistično revolucijo.

  Hvala vam angleži, zadmjo pol tonsko bombo smo pri nas potegnili iz reke pred 30 leti, kamor se je zarinila med bombardiranjem železnice in industrijskega portala, nacistični gnoj je treba zravnat z zemljo.

  • ZatonMesecnikov

   Na nemški stolnici piše; Kuge in bedakov reši nas, o Gospod.

   • Gilbert Beko

    Še sreča da razumeš!Brez prevajalca,no!

    • ZatonMesecnikov

     Ja, zate je to kar težava, Đilberte. tuji napisi…

 • Slovenka

  Mimogrede, kdo je tip s cigareto v gobcu? Zgleda odvraten kot sedem smrtnih grehov. Poleg enonogega morilca vidim še pokvarjenega Edaca in slinastega Kocbeka, ki mu vse življenje ni bilo jasno, kako fino je bil izrabljen, potem pa srečno, Miki.

 • Stric iz ozadja

  “Če bi namreč do izkrcanja prišlo na Jadranskem morju, bi to pomenilo, da bi Slovenijo osvobodili zahodni zavezniki, ki ne bi dovolili njene izvedbe.”

  Od kje vam pa to? Zakaj so pa potem dovolili Pliberk?

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  PONAVLJAM.
  Kako – nas Slovence – NEZASTOPAJOČE – LJUDI
  IN
  SLABO RAZGLEDANE, MALO INFORMIRANE LJUDI
  IMAMO – NAŽALOST – MI SLOVENCI
  MED
  SLOVENSKIMI PRAVNIKI, ZGODOVINARJI
  IN PODOBNIMI LJUDMI, KI NAJ BI BILI – SAMOSTOJNI INTELEKTUALCI,
  A
  SE ZDIJO, RAZEN NEKAJ ČASTNIH IZJEM – VSI –
  ŠE VEDNO – “NA SMRT PPRESTRAŠENI – VERJETNO
  ZARADI DOLGOLETNEGA EX KP, ZK POLIT TERORJA – MONOPOLNE – “PARTIJE!?!
  IN
  “PONOSNE NASLEDNIKE EX KP POLIT ZLOČINSKIH STALINISTOV”
  NPR.

  – KOT JE OZ. SE ZDI – TA SD D. ŽIDAN
  — “ŽAL”
  IMAMO V VRHU NAŠE POLITIKE IN DRŽAVE r. SLOVENIJE?!
  POPRAVIMO TO.
  VSI POLNOLETNI IN
  OPRAVILNO SPOSOBNI SLOVENCI , DRŽAVLJANI NAŠE r. SLOVENIJ
  IMAMO POPOLNOMA ENAKE
  POLITIČNE PRAVICE – KOT TA EX KP, ZK SD ŽIDAN ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  GLEDE
  TEGA SPORNEGA – SD D. ŽIDANA,
  TISTEE SPORNE NOVINARKE E.C. Z OBALE,
  S SEDANJE SLOVENSKE OBALE,
  KI
  JE BILA PO LETU 1945
  NASELJENA – PO EX KP TITOISTISTIČNIH – POLIT DEKRETIH
  TUDI
  S TEDANJIMI – KP SLOVENSKIMI – KOMUNISTI-STALINISTI
  O
  TEJ – VPRAŠLJIVI – NOVINARKI Z OBALE
  BODO
  PRAVO “RESNICO” POVEDALI – DRUGI.

  IN
  ŠE O MNOGIH DRUGIH JAVNO DELUJOČIH – NPR. O KARLU E. IZ T.I. DESUSA.

  SEJANJE DEZINFORMACIJ – NAOKROG – NI LEPA OZ. JE PRAV GRDA STVAR,
  KI
  JE TUDI V NASPROTJU Z
  ZELO ZNANO ZAPOVEDJO IZ – T.I. SVETEGA PISMA – BIBLIJE:

  “NE PRIČAJ PO KRIVEM” !
  KAJ
  JE – “RESNICA” S TEM SPORNIM KARLOM ERJAVCEN IN OKROG NJEGA
  BODO
  ŽE UGOTOVILI – NAŠI PARLAMENTARCI
  IN
  BJIHOVE T.I. PARLAMENRARNE KOMISIJE.
  Jaz
  osebno, Janez Kepic_Kern – si zelo prizadevam
  z
  mojo mesečno revijo in z mojim e-portalom “SLOVENIANA”
  ZA
  PRAVO, IDEOLOŠKO NEPOTVORJENO – RESNICO
  O
  ŠRETEKLIH IN POLPRETEKLIH TER O
  AKTUALNIH
  DOGAJANJIH TER O JAVNIH OSEBAH,
  KI SO POZITIVNO
  ALI BEGATIVNO – VPLIVALA NA ŽIVLJENJA
  NAŠIH SLOVENSKIH PREDNIKOV
  ALI,
  KI VPLIVAJO NA ŽIVLJENJA NAS
  SEDANJIH SLOVENCEV ! L.R EX OK knjižničar L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  P.S.
  V TEM LINKU
  https://sloveniana.si/ident

  Z
  MOJEGA E- PORTALA “SLOVENIANA”
  VAM DAJEM INFORMACIJE O – “DEZINFORMACIJAH” IN “ZBRKAH”
  OKROG
  ROJSTVA, STARŠEV, IDEDENTITETE OSEBE T.I. EX KP, ZK “MARŠALA TITA”
  Spodnje
  je tekst iz TEGA LINKA

  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.
  ŽIV
  LINK NA “SLOVENIANO”

  https://sloveniana.si/ident

 • črnaovca

  In ti komunisti so nam priborili nazaj Primorsko.

  • Gilbert Beko

   Res je!Še dosti več!

  • janez55

   ki so jo kolaboranti prodali fašistom.

 • Janez Kepic-Kern

  TAKO OCENJUJE T.I. MARŠALA TITA V SRBIJI – DANES,
  LETA 2019 !
  CITATNO Z INTERNETA
  navajam – poznavalca t.i. GEOPOLITIKE iz Srbije – DEJANA LUČIĆA !

  V državi SRBIJI
  je
  odnos do polpreteklega “TITOIZMA”
  in
  do same osebe ex KP; ZK ex KP, ZK diktatorja t.i. MARŠALA TITA
  čisto –
  DRUGAČEN KOT V NAŠI R: SLOVENIJI !
  Vodilni
  srbski vladni svetovale za GEOPOLITIKO in TV komementator _ Dejan LUČIĆ
  na
  srbskih TV kanalih
  s takole OSTRIMI IZRAZI IN ODKLONILNO govori – ex t.i. MAEŠALU TITU !
  “Ljudje v Sreriji,
  ki imate še pozitiven odnos do Ex MARŠALA TITA
  – NEHAJTE GA POVELIČEVATI !
  NE,
  NE POZNATE DOVOLJ DOBRO VSEGA, KAR JE NEGATIVNEGA STORIL . T.I. MARŠAL TITO !
  NI RAZLOGOV,
  ZA POVELIČENJE – EX T.I. MARŠALA TITA ! ON JE BIL – “Z L O T V O R E C”
  Osebno
  je ukazal NESODNO KOMUNISTIČNOPOLITIČNO LIKVIDIRATI
  VEČ
  STO TISOČ – SRBOV, HRVATOV IN SLOVENCEV !
  Tudi
  povojni koncentracijski
  logor
  GULAG – GOLI OTOK – ZA “PREVZGOJO” V “TITOIZEM”
  TISTIH,
  KI JIH JE ON INDOKTRINIRAL v “OBOŽEVANJE” – J,V. STALINA !”
  Geopolitik
  z močno oporo – v Srbiji – javno na TV
  reče prebivalcem Srbije:
  “NE POVELIČUJTE VEČ – MARŠALA TITA” ” ON je bil ” ZLOTVOR” ”
  Oglejte
  si sami: še mene je presenetilo zelo odklonilno,
  NEGATIVNO
  GOVORJENJE POMEMBNEGA – D. LUČIĆA O EX “TITU” ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  CITATNO
  DEJAN LUČIĆ: “TITO JE BIO ZLOTVOR”