fbpx

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar na Svetu EU izpostavil pomen enotnosti EU do Ruske federacije in se zavzel za aktiven angažma Unije v regiji Zahodnega Balkana!

Slovenski zunanji minister dr. Anže Logar in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto (Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve)

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v ponedeljek v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili štirim osrednjim temam, in sicer dialogu Beograd-Priština, Belorusiji, Rusiji ter Latinski Ameriki in Karibom. Logar se je med drugim zavzel za aktiven angažma Unije v regiji Zahodnega Balkana in izpostavil pomen enotnosti EU do Ruske federacije.

Pred tem so se ministri na neformalnem zajtrku srečali z ministrom za zunanje zadeve Saudske Arabije princem Faisalom Bin Farhanom Al Saudom. Na začetku zasedanja sta visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino in druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu, Miroslav Lajčak, ministre seznanila z zadnjim stanjem v dialogu med Beogradom in Prištino in napovedala prihodnje korake.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister Logar se je na zasedanju zavzel za aktiven angažma Unije v regiji Zahodnega Balkana. Glede dialoga med Beogradom in Prištino je poudaril, da mora EU ponuditi oprijemljive spodbude, ki bodo obema stranema pomagale pri sklepanju in izvajanju dogovorov. V razpravi o prihodnji politiki EU do Ruske federacije in nedavnih dogodkih, vključno z zastrupitvijo opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, so ministri posvetili pozornost predvsem možnemu širšemu odgovoru Unije na kršitve človekovih pravic v Rusiji. Podprli so predlog priprave omejevalnih ukrepov proti odgovornim za poskus umora Navalnega z uporabo kemičnega orožja.

Foto: Svet EU

Logar se je pridružil obsodbam zastrupitve ruskega voditelja opozicije
Minister Logar je izpostavil pomen enotnosti EU do Ruske federacije. Pridružil se je obsodbam zastrupitve ruskega opozicijskega voditelja Navalnega in izrazil pričakovanje, da bo prišlo do čimprejšnje razjasnitve s strani Ruske federacije ter do polnega sodelovanja z mednarodno skupnostjo, predvsem z Organizacijo za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW). V razpravi so se ministri po poročanju uradne strani Vlade RS dotaknili tudi vloge Rusije v Belorusiji in Gorskem Karabahu, njene kampanije z dezinformacijami kot tudi notranjepolitične dinamike v Ruski federaciji.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Glede Belorusije so ministri sprejeli sklepe, ki obsojajo nasilje, podpirajo belorusko suverenost, poudarjajo zunanje nevmešavanje in pozivajo oblasti k sodelovanju s Svetom za človekove pravice in Moskovskim mehanizmom OVSE. Na neuradnem kosilu so ministri opravili strateško razpravo o odnosih z Latinsko Ameriko in Karibi (LAK) kot nadaljevanje razprave z julijskega zasedanja. Tokrat so se pogovarjali o možnostih za obnovitev aktivnosti EU z regijo na visokem nivoju. Pri tem so se zavzeli za podporo državam Latinske Amerike in Karibom pri zeleni, digitalni in socialno vključujoči obnovi ter h krepitvi skupnega delovanja na multilateralnem področju.

Nina Žoher