Mlada Savdijka se je v strahu pred deportacijo zabarikadirala v hotel na Tajskem – Doma ji grozi, da jo bodo ubili!

18-letna Rahaf Mohammed Al-Qunun (vir: twitter)

Mlada Savdijka se je, potem ko so ji na savdski ambasadi v Bangkoku odvzeli potni list, s katerim je želela v Avstralijo, zabarikadirala v hotelsko sobo, zato da je ne bi deportirali nazaj v domovino, ker se boji, da bi jo družina ubila.

18-letna Savdijka Rahaf Mohammed al-Qunun je nameravala zaprositi za azil v Avstraliji, a so ji predstavniki savdske ambasade na bangkoškem letališču po poročanju RT odvzeli potni list.

Zatem se je zabarikadirala v hotelsko sobo v letališki tranzitni coni, saj ji grozi deportacija v Savdsko Arabijo. Tajske imigracijske oblasti so povedale, da jo bodo poslali nazaj domov v ponedeljek.

Želi azil
Al-Qununova je preko socialnih omrežij sporočila, da ne misli zapustiti sobe, dokler se ne sreča s predstavniki ZN. Slike, ki jih je objavila, pa kažejo, da je vrata zabarikadirala z mizo in žimnico. Borcem za človekove pravice je povedala, da je pobegnila od družine, ki jo je fizično in psihično zlorabljala.

Pobegnila je, ko je skupaj z družino obiskala Kuvajt, kjer so v primerjavi s sosednjo Savdsko Arabijo tako napredni, da celo dopuščajo ženski, da zapusti državo, ne da bi zato potrebovala dovoljenje moškega sorodnika. Al-Qununova se boji, da bi lahko ob povratku domov končala v ječi ali bila celo usmrčena. “Moja družina je stroga, samo zato ker sem se postrigla, so me za pol leta zaprli v sobo,” je povedala za AFP.

Dogajanje spremljajo tudi organizacije za človekove pravice
“100-odstotno sem prepričana, da me bodo ubili takoj, ko pridem iz savdske ječe,” je še dodala al-Qununova. Namestnik direktorja za Azijo organizacije Human Rights Watch Phil Robertson je zaradi dogajanja obsodil ravnanje tajskih oblasti, ki po njegovem mnenju kažejo “brezsrčno pomanjkanje skrbi”.

Oglasil se je tudi nemški veleposlanik v državi Georg Schmidt, ki je sporočil, da bo “ostal v stiku” z lokalnimi uradniki glede Savdijkine usode.

Ivan Šokić