fbpx

“Moramo strožje omejiti stike”, sporoča Angela Merkel. V Nemčiji podaljšujejo zaprtje države vsaj do konca januarja!

Foto: epa

Nemci bodo morali stike omejiti na minimum, je v včerajšnjem govoru zatrdila nemška kanclerka Angela Merkel, ko je napovedala, da se bo na račun naraščanja števila okužb s covidom-19 zaostrila in podaljšala nacionalna zapora države do konca januarja. “Moramo strožje omejiti stike … Prosimo vse državljane, da naj stike omejijo na absolutni minimum,” je poudarila Merklova v torek.

Trgovine, bari in restavracije v Nemčiji, pa tudi šole, bodo zaprte vsaj do konca januarja, je po videokonferenci z voditelji 16 zveznih dežel napovedala kanclerka Angela Merkel. Cilj vlade je namreč zmanjšati stopnjo okužb na manj kot 50 primerov na 100 tisoč prebivalcev, preden bodo odpravljene kakršne koli omejitve.

Poleg obstoječih omejitev bodo zdaj druženja omejena na člane enega gospodinjstva in na samo eno osebo zunaj njega. Prej se je lahko zbralo do pet ljudi iz dveh različnih gospodinjstev. Nekatere regije s posebej visoko stopnjo okužb bodo sedaj razglašene za žarišča epidemije. Takoj, ko bo stopnja okužbe dosegla 200 primerov na 100 tisoč ljudi, bo gibanje en teden omejeno na radij 15 kilometrov od doma. Pravila bi veljala samo za “nebistvena potovanja”. Novi ukrepi so že sprožil nekaj kritik s strani opozicije. Namestnik vodje parlamentarne frakcije svobodnih demokratov Michael Theurer zagovarja prepričanje, da bi omejitve nesorazmerno vplivale na prebivalce podeželskih območij, medtem ko se pri prebivalcih mest skoraj nič ne bi spremenilo.

Številke ostajajo precej nad ciljnimi številkami

Merklova je nove ukrepe označila za upravičene, četudi so ti “težki”. Vlada naj bi 25. januarja ponovno preučila trenutno dogovorjene politike in se nato odločala, kako naprej, poroča Russia Today. Nemčija je sicer delno zaporo uvedla že novembra in jo še dodatno zaostrila sredi decembra z zaprtjem šol in trgovin, ko začetni ukrepi niso prinesli pričakovanih rezultatov. Število okužb se je še naprej povečevalo do decembra in 30. decembra doseglo rekordnih skoraj 50 tisoč novih primerov na dan, v začetku januarja je število padlo na dnevno povprečje med 10 tisoč in 12 tisoč. Kljub temu številke ostajajo precej nad ciljnimi številkami, ki jih je določila vlada.

Foto: epa

Strožje bodo tudi omejitve pri povratku v državo iz epidemiološko rizičnih področij. Za vstop je namreč potrebno opraviti test. Vendar pa negativni test še ne pomeni, da se lahko oseba izogne obvezni desetdnevni samoizolaciji. V primeru, če je po petih dneh test ponovno negativen, je možno skrajšanje karantene. Posamezne zvezne dežele lahko uvedejo dodatne omejitve in teste za ljudi, ki se vračajo iz področij, kjer se pojavlja novi sev koronavirusa.

Sara Kovač