Zgodovinski uspeh: Slovenija prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja, kar Sloveniji predstavlja ugodno zadolževanje

Datum:

Ministrstvo za finance poudarja, da Slovenija uživa zaupanje pri mednarodnih investitorjih, kar potrjujejo tudi ocene bonitetnih agencij. Zaradi razmeroma dobrih ocen so donosi obveznice postali celo negativni, prav tako znaša kuponska obrestna mera nič odstotkov v vrednosti 1,75 milijarde evrov. Ko obresti postanejo negativne to preprosto pomeni, da investitor ali banka krije premijo ali posojeni znesek.

                   

Slovenija je prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja. Donos obveznice znaša – 0,096 odstotka, kar pomeni, da bo ob realizirani zadolžitvi s strani investitorjev Slovenija prejela 17 milijonov evrov, ki pa jih ne bo potrebno vrniti. Prav tako znaša kuponska obrestna mera nič odstotkov v višini 1,75 milijarde evrov. Kuponska obrestna mera je letna obrestna mera, ki jo izdajatelj plačuje imetnikom obveznic. V tem primeru je Slovenija izdajatelj obveznic, ker pa je ta nična, pa ji letne obrestne mere ne bo potrebno plačevati.

Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da se je z izdajo desetletnih obveznic zadolžila z negativno obrestno mero in ji imetnikom obveznic sploh ne bo treba plačati obresti. Nasprotno, imetniki obveznic so ji celo pripravljeni plačati, da so lahko njene obveznice uvrstili v svoje naložbene portfelje, s tem pa se bo zmanjšal znesek, ki ga bo morala vrniti.

Foto: Pixabay

Poleg tega je Slovenija povečala obstoječo izdajo dolgoročnih 30-letnih evrskih obveznic pri obrestni meri 0,381 odstotka, v višini 250 milijonov evrov. Kot so zapisali na ministrstvu za finance, gre za tržno izkazano dolgoročno zaupanje investitorjev v Slovenijo in s tem odločitve, ki jih sprejema Vlada Republike Slovenije v teh zahtevnih časih oblikovanja in sprejemanja ukrepov za omilitev posledic pandemije covid-19 za gospodarstvo in državljane.

Foto: Ministrstvo za finance

Mednarodne bonitetne ocene Sloveniji pripisujejo stabilne obete v prihodnosti. Denimo agencija Fitch nam je potrdila bonitetno oceno pri A, pri Moody’s pa so nam bonitetno oceno celo zvišali. Po navedbah agencije Standard and Poor’s je Slovenija v preteklih letih z uravnoteženo gospodarsko rastjo utrdila močan fiskalni in zunanjetrgovinski položaj, ki ji bo omogočil prebroditi krizo, ki jo prinaša covid-19. Agencija pozdravlja protikoronske ukrepe vlade, ki bodo, po njihovem mnenju, preprečili dolgoročne negativne posledice na gospodarstvo. Decembra je Slovenija iz njihove strani prejela oceno AA- s stabilnimi obeti. Za Slovenijo takšna ocena pomeni, da kljub zaostrenim razmeram zaradi koronavirusa, ostaja dolgoročno stabilna država.

Povpraševanje po slovenskih obveznicah je visoko
Minister za finance Andrej Šircelj poudarja, da se Slovenija v svoji zgodovini ni zadolževala po tako nizki obrestni meri. Prav tako poudarjajo, da se z izdajo novih obveznic interes vlagateljev povečuje. Izdajo novih obveznic pa so vodile organizacije kot so Barclays, BNP Paribas, CACIB, Deutsche Bank, HSBC in Nova KBM. Stabilni obeti ocene odsevajo odpornost slovenskega gospodarstva na vplive pandemije covida-19, ki si jo je Slovenija zgradila v preteklih letih z uspešnim reševanjem zunanjih, finančnih in fiskalnih neravnovesij.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...