fbpx

Nemčija bo zaradi visokega števila okužb podaljšala ukrepe, ki jih bodo v času božično-novoletnih praznikov nekoliko omilili!

Nemška kanclerka Angela Merkel (foto: EPA)

V Nemčiji so v sredo zabeležili rekordno število novih smrtnih žrtev z novim koronavirusom. Nemška kanclerka Angela Merkel je po sedemurnem pogovoru z vodjami zveznih dežel na novinarski konferenci sporočila, da bodo morali nekatere ukrepe še zaostriti, ukrepe, ki pa so jih sprejeli novembra pa bodo podaljšali v januar naslednje leto. “Dnevno število okužb je še vedno previsoko, naše bolnice z intenzivno nego so še vedno polne. Trenutno še ne moremo dvigniti omejitev, ki smo jih postavili novembra,” je pojasnila Merklova. Med prazniki načrtujejo, da bodo nekatere ukrepe nekoliko omilili, medtem ko bodo šolske počitnice za otroke nekoliko daljše in se bodo pričele že 16. decembra. Medtem pa so ljudem odsvetovali potovanja in smučanja vse do naslednjega leta. 

“Imamo dve sporočili za javnost: najprej hvala vam, kot drugo pa, da trenutne prepovedi ne bomo sprostili,” je dejala nemška kanclerka Angela Merkel na novinarski konferenci. Merklova je obvestila javnost, da bo Nemčija podaljšala ukrepe delnega zaprtja države vse do 20. decembra, ki pa bi jih lahko podaljšali vse do pričetka januarja. Predstavili so še nekatere druge ukrepe, medtem ko bi nekatere ukrepe sprostili v času božiča. V planu naj bi vseeno sicer ostale zaprte restavracije in bari tudi v božičnem času, je poročal DW.

Dnevno število okužb še vedno previsoko

“Eksponentni porast okužb smo sicer prekinili,” je povedala kanclerka. “Vendar je dnevno število okužb še vedno previsoko, naše bolnice z intenzivno nego so še vedno polne. Trenutno še ne moremo dvigniti omejitev, ki smo jih postavili novembra,” je še pojasnila. Dodatno so tako predstavili še dodatne omejitve, ki narekuje nošenje mask v nekaterih primerih v šolah, število udeležencev na srečanjih pa se bo omejilo iz deset na pet udeležencev iz dveh različnih gospodinjstev. Potovanja in smučanja med počitnicami pa odsvetujejo vse do 10. januarja.

Merklova je odločitve sporočila po kar sedem ur dolgi razpravi z vsemi vodjami 16 zveznih dežel, ki so se skupaj dogovorili o predlogih. Najpomembnejša točka razprave med vodjami naj bi bile ravno šole, kjer so razpravljali o nošenju mask v šolah in o njihovem zapiranju. Kanclerka je poskušala zaostriti nekatere vidike zapiranja v Nemčiji, kar je nato posredovala v končno odločitev voditeljem zveznih držav. Nemčija je sicer v začetku novembra zaprla vse bare, restavracije in objekte za preživljanje prostega časa. Ljudem so tako toplo priporočali, da ostanejo doma in se le srečujejo s člani samo enega drugega gospodinjstva. Številne odločitve, kar se tiče šol je prenesla na lokalne regije. Cilj Merklove je, da bi se število okužb znižalo pod kritično točko, in sicer pod 50 okužb na sto tisoč prebivalcev.

Foto: iStock

V času božičnih praznikov predvidevajo nekoliko ohlapnejše ukrepe
V času božičnih praznikov so se odločili, da bodo ukrepe nekoliko popustili v obdobju med 23. decembrom in 1. januarjem. Člani enega gospodinjstva se bodo tako lahko srečevali z desetimi drugimi posamezniki iz drugih gospodinjstev, medtem ko med število udeležencev ne bodo šteli otrok, ki so mlajši od 14. let. Voditelji zveznih držav so pozvali prebivalce, da poskusijo obdobje pred in po praznikih preživeti v samoizolaciji. Delodajalce so prosili, da ljudem omogočijo, da lahko med prazniki ostanejo doma in, da lahko delajo od doma v času praznikov. Pričetek šolskih počitnic za otroke so prestavili na 16. december. Uporabo ognjemetov v tem času močno odsvetujejo, medtem ko jih z zakonom ne bodo prepovedali.

Potrditev ukrepov s strani Merklove je prišla istega dne, ko je Nemčija zabeležila najvišje število smrti zaradi koronavirusa v enem dnevu. V sredo je v Nemčiji umrlo kar 410 ljudi, skupno število smrtnih žrtev pa se je povzdignilo na 14.771. Prav tako so zabeležili 18.633 novih okužb, skupno pa so v Nemčiji zabeležili že preko milijon primerov okužb s koronavirusom.

Sara Rančigaj