Morski pes v avstralski reki ubil mlado dekle

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

16-letno dekle je umrlo, potem ko jo je med plavanjem v reki Swan v Avstraliji ugriznil morski pes. En najstnik jo je želel rešiti, medtem ko so drugi z grozo le opazovali.

“Mlado dekle je bilo poškodovano, potem ko ga je 4. februarja 2023 približno ob 15.35 ugriznila neznana vrsta morskega psa,” so o incidentu sporočili z Ministrstva za primarno industrijo in regionalni razvoj (DPIRD).

Dekle, ki ni bilo imenovano, se je s prijatelji vozilo na vodnem skuterju, ko je opazilo jato delfinov in poskušalo plavati z njimi, poroča ABC News (Avstralija). Namesto tega je dekle našlo morskega psa, ki jo je ugriznil v nogo.

Travmatičen dogodek za celotno skupnost
Priče pravijo, da je mladenič skočil po dekle, mnogi pa so ga označili za heroja. Ena od prič je nakazala, da naj bi bil mladenič dekličin fant. Reševalci so prihiteli na kraj dogodka, a jim ni uspelo rešiti dekleta, ki je utrpela hude poškodbe noge. Tako vrsta morskega psa kot celotna narava poškodb dekleta ostajata neznani. To je prva smrt v reki po stoletju, edini drug potrjen smrtni napad pa se je zgodil 31. januarja 1923.

“To je izjemno travmatičen dogodek za vse vpletene in vse, ki so poznali mlado dekle, zato se ne bom spuščal v obseg poškodb,” je dejal vršilec dolžnosti inšpektorja okrožja Fremantle Paul Robinson in incident opisal kot “tragičen”. “Nenavadno je, da je morski pes tako daleč navzdol po reki,” je nadaljeval. “V tem trenutku je bilo izdano opozorilo o morskem psu samo zato, da bi ljudje vedeli, da se je zgodil ta incident.”

Robinson je tudi opozoril, da dekletova družina takrat menda ni bila prisotna, a so bili o dogodku obveščeni in so “popolnoma pretreseni”.

“Zraven so bili njeni prijatelji in kot si lahko predstavljate, je to izjemno travmatičen dogodek za vsakogar, ki mu je priča, tako očitno ponujamo svetovalne storitve vsem, ki so bili temu priča ali jih je incident prizadel,” je dejal. Oblasti so pozvale javnost, naj bo “še dodatno previdna pri reki Swan na območju severnega Fremantlea“.

Andrej Žitnik