fbpx

Rasni zločin: Moški, ki “sovraži bele ženske”, zabodel starejšo žensko

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Pretekli petek je moški v Stockholmu zabodel šestdesetletno žensko. Storilec je dejal, da “sovraži bele ženske”.

Dejanje se je zgodilo v centru Stockholma, v soseski Södermalm.  Policija poroča, da naj bi moški, preden jo je zabodel in zbežal s prizorišča, ženski grozil in jo skušal oropati. Po poročanju časnika Aftonbladet naj bi na prizorišču našli nož, vendar še ni jasno, ali je bilo orožje uporabljeno pri zločinu.

Do petka popoldne policija moškega še ni uspela aretirati. Po poročanju očividke naj bi storilec dejal, da “sovraži bele ženske”. Policija trenutno išče možne sledi, zaslišuje očividce in preverja, ali obstajajo kakšni videoposnetki dogodka.

S priseljevanjem raste število zločinov
Količina resnih in nasilnih zločinov je na Švedskem v 21. stoletju močno narasla, kar naj bi potrjevala tudi raziskava v Cambridgevi znanstveni reviji  Journal of Evidence-Based Policing. Najpogostejša hipoteza je, da je temu tako predvsem v t.i. “no go” conah in predvsem zaradi njih, iz česar sledi, da je glavni sprožilec porasta kaznivih dejanj nenadzorovano priseljevanje nasploh ali nenadzorovano priseljevanje iz določenih področij. Študijo je javnosti predstavil švedski ekonomist Tino Sanandaji, ob čemer je še povedal, da je število zločinov v 21. stoletju sicer ostalo približno enako, vendar se je močno povečala količina resnih in nasilnih zločinov.

Aleš Ernecl