fbpx

Švedska levičarska vlada zavrača, da bi objavili statistiko kriminala med migranti

Foto: epa

Tako kot v Sloveniji se tudi na Švedskem vlada izogiba objavi podatkov o kriminalu med migranti. Švedska levičarska vlada namreč zavrača, da bi pred državnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, objavili podatke o kriminalu med migranti.  

Multikulturnost je na Švedskem prispevala k rasti posilstev in državo uvrstila v sam vrh držav z največ posilstvi na 100 tisoč prebivalcev. Nekaj podobnega se je ob navalu migrantov zgodilo v Nemčiji, kjer so mediji poročali o epidemiji posilstev. Glavni “igralci” so mladi moški, večinoma nezakoniti priseljenci. Žrtve niso samo domačinke, ampak tudi ženske in otroci, ki so pobegnili pred nasiljem v svojih državah. Ti nasilni dogodki, da ne bi vznemirjali prebivalcev, redko pridejo v javnost, policija pa tiste storilce, ki jih ne najde, običajno označi kot južnjake.

Švedska vlada zavrača predložitev statističnih podatkov o kriminalu med priseljenci. Ne želijo pa pojasniti zakaj. Na nacionalni švedski televiziji so govorili o različnih skupinah, ki so vpletene v kriminalna dejanja. Zanimalo jih je, koliko je kriminal narastel tudi na splošno. Levosredinska vlada na Švedskem pa ni naklonjena temu, da pred volitvami, ki bodo naslednje leto, take pogovore spremlja več kot 10 milijonov ljudi. Kriminal je namreč na Švedskem zelo občutljiva tema.

Pred 11 leti je bilo objavljeno zadnje uradno poročilo, ki je pokazalo, da delež kriminalcev, ki so tujci, ni zanemarljiv. Vse od takrat ni bilo mogoče pridobiti novih podatkov. Minister za pravosodje je objavo teh podatkov vedno gladko prepovedal. Po nedeljski oddaji na nacionalni švedski televiziji pa je postalo kristalno jasno, da je med priseljenci na Švedskem veliko kriminalcev.

Branka Jurhar