fbpx

Moški na Švedskem zapeljal v trgovino in z bencinom začel polivati po tleh. Je za napad odgovorna Islamska država?

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Moški, za katerega predvidevajo, da je član Islamske države, je v torek zapeljal v množico ljudi, blizu nakupovalnega središča Ullared, in po tleh začel polivati bencin. Dve osebi sta bili lažje poškodovani.

Da bi napadalec lahko bil pripadnik teroristične celice Islamska država, lahko vidimo v njihovi grozilni izjavi iz leta 2014, v kateri so zapisali “Zapelji se v pešce, skoči iz avta in nadaljuj napad” ter napovedali sveto vojno.

Ob napadu je Švedsko zajela panika. Nakupovalci, ki so bili v času napada v nakupovalnem središču, so prestrašeni. Policijski tiskovni predstavnik Tommy Nyman je dejal, da so bili šokirani, ko je napadalec z avtomobilom zapeljal v trgovino.

Foto: printscreen

Dve priči, ki sta bili takrat na kraju napada, Jenny Sundström (19 let) in Nathalie Lodén (20 let), sta izjavili, da je avtomobil v trgovino vozil s polno hitrostjo.  Druga priča pa je izjavila, da je osumljenec peljal naravnost v njih in da so se mu na srečo pravočasno umaknili. Ko se je zaletel v dva nakupovalna vozička, pa je stopil iz avtomobila in v roke vzel posodo z bencinom ter začel polivati po tleh. Takrat so se ljudje začeli zavedati, da to ni nesreča. V prostoru je zavladala panika in ljudje so začeli bežati.

Policisti so kraj napada zavarovali in bodo avtomobil temeljito preiskali. Obstaja tudi domneva, da je moški psihično bolan. Zaenkrat pa ostaja v priporu zaradi vandalizma in povzročenih telesnih poškodb.

N. Š.