fbpx

Mučenja, izvensodni poboji in ebola kosijo po politično nestabilnem Kongu

Kongo se spopada z 2. največjim izbruhom ebole v zgodovini (vir: twitter)

Združeni narodi so v sredo izdali poročilo, v katerem trdijo, da so mučenje, spolno nasilje in izvensodni poboji splošno razširjeni v provinci Severni Kivu v Demokratični republiki Kongo, ki se spopada z drugim najhujšim izbruhom ebole v zgodovini.

Izredno nestabilne razmere v Severnem Kivuju preprečujejo človekoljubnim organizacijam in zdravniškemu osebju, da bi uspešno zdravili paciente, okužene z ebolo, in preprečili nadaljnjo širitev bolezni. Dve tretjini vseh zlorab naj bi zagrešili pripadniki paravojaških enot, kot je ugandska islamistična skupina Združene demokratične sile.

Pri OZN so kot pomemben dejavnik za vedno slabše stanje varnosti v provinci Demokratične republike Kongo po poročanju Breitbarta navedli “večanje števila in razvoj oboroženih skupin, ki se borijo tako proti državnim oboroženim silam kot med seboj”.

Žrtve spolnega nasilja tudi 58 otrok
Urad za človekove pravice ZN je uradno zabeležil 324 primerov izvensodnih pobojev in usmrtitev, 832 primerov “mučenja ali okrutnega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja”, 173 primerov posilstev in drugega spolnega nasilja in 431 žrtev prisilnega dela. 58 žrtev spolnega nasilja je bilo otrok.

Pripadniki vojaške milice v Kongu (Vir: Twitter)

“V nekaterih vaseh, kot sta Masisi in Lubero, se določene oborožene skupine poslužujejo spolnega nasilja na še posebej nagnusen, sistematičen in brutalen način za kaznovanje in ustrahovanje celotnih skupnosti,” je povedala visoka komisarka za človekove pravice Michelle Bachelet.

Svetovna zdravstvena organizacija svari
Te kaotične razmere otežujejo napore, da bi zamejili širjenje ebole, saj nasilje pogosto požene begunce v beg drugam, kar doprinese k širjenju bolezni. Ravno tako ne pomaga uvedba policijske ure, ki je še dodatno zamejila obdobje, v katerem se lahko prosto gibljejo. Svetovna zdravstvena organizacija je ob tem ocenila, da se bo zaradi potovanja ljudi med božičnimi prazniki število okuženih s 300 tisoč povečalo na pol milijona novih okužb na mesec.

V državi so po podatkih ministrstva za zdravje do sedaj zabeležili 549 prijavljenih primerov z okužbo in 326 smrti. Še 82 možnih primerov naj bi bilo možnih okužb z ebolo, ki jih trenutno preiskujejo. Do sedaj so se z virusom okužili tudi trije zdravstveni delavci.

Ivan Šokić