fbpx

Muslimanski migranti so se začeli spreobračati v krščanstvo, da bi lažje pridobili azil

Foto: iStock/epa

Muslimani, ki migrirajo iz Sirije, so priznali, da se kljub tveganju označitve za odpadnika spreobračajo v krščanstvo, da si izboljšajo možnosti za pridobitev azila na Zahodu, poroča ameriški Breitbart.

Dva muslimana sirskega rodu, ki živita v Libanonu, sta za Telegraph povedala, da sta se skupaj z družino spreobrnila v krščanstvo, ker verjameta, da jim bo to pripomoglo k pridobitvi azila na Zahodu in pri prejemanju pomoči krščanskih dobrodelnih organizacij.

Ibrahim Ali, ki je postal brezdomec po selitvi v Bejrut, je povedal, da se številni spreobračajo v krščanstvo, zato da lažje vstopijo v Evropo, ZDA in Kanado. “Med tem, ko sam nameravam ostati v Libanonu, vem, da je na stotine tistih, ki so se krstili samo za to, da bi dobili odobreno prošnjo za azil. Pripravljeni so narediti vse, da bi zagotovili varnost za svojo družino.”

Podobno kot Ali je povedala tudi migrantka s psevdonimom Alia al-Haji, ki z možem in svojimi tremi otroki načrtuje vložitev prošnje za azil v Kanadi. “Visoki komisar ZN za človekove pravice sicer trdi, da k potrditvi prošnje za azil ne pripomore, da si kristjan, ampak naše izkušnje so drugačne.”

Foto: epa

Foto: epa

Večina prosilcev predstavlja muslimane
Kakorkoli, zdi se, da so muslimanski spreobrnjenci v krščanstvo zavedeni, saj je bila po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva večina, tj. 11.300 (98,33 odstotka) od 11.491, sirskih prosilcev za azil v fiskalnem letu 2016 sunitskih muslimanov. Samo 54 od 11.491 (0,46 odstotka) je bilo kristjanov, od tega 14 katolikov, 6 pravoslavcev, 4 protestanti, 1 grški pravoslavec, ostalih 29 pa se je opredelilo zgolj kot kristjan. Slika je bila podobna v Veliki Britaniji, saj je bilo kar 97,5 odstotka sirskih prosilcev za azil v letih 2015–2016 muslimanov, kristjani pa so tako predstavljali manj kot dva odstotka.

Pastor Said Deeb je povedal, da ga vsak dan več prosilcev za azil prosi, naj jih krsti. “Ljudje me prosijo, da jim pomagam postati kristjan. Mislijo, da jim bo to pomagalo pri odobritvi prošnje za azil,” in dodal, da ti pravijo, da jim je vseeno, v koga verujejo, samo da lahko živijo tam.

N. Ž.