fbpx

Muslimanski otroci iz britanskih šol zavračajo meso, ki ni posledica zakola “halal”

Simbolična slika (Foto: iStock)

V Angliji v približno 27 šolah po Lancashiru servirajo ”halal” meso – gre za izraz iz arabščine, ki pomeni “dovoljeno” ali “čisto” oziroma to, kar islamsko pravo dovoljuje ali dopušča. To meso je pridobljeno na brutalen način tako, da pred zakolom ne omamijo živali.

Zato je vodja okrožnega sveta, konservativec Geoff Driver predlagal prepoved in prakso označil za “odvratno,” saj povzroča nepotreben stres in bolečino živalim. Kampanji sta vodila Geoff Driver in del lokalne muslimanske skupnosti, poroča Daily Mail.

Prepoved ”halal” mesa že uvedli leta 2012
Leta 2012 je okrožni svet že prekinil dobavo “halal” mesa lokalnim šolam zaradi problematike proizvodnje, toda po tem, ko so muslimanski otroci zavračali obroke, so meso ponovno uvedli. Okrožni svet je v tem času glede mesa ponovno glasoval, pri tem pa je 41 članov glasovalo za meso omamljenih živali, 24 je glasovalo proti in 15 jih ni želelo glasovati.

Muslimani zdaj zavračajo meso
Veliko muslimanov pa zdaj zavrača meso živali, ki so pred zakolom omamljene, saj to “pokvari” žival pred slovesnim ”halal” zakolom in takšno meso je za pravoverne muslimane prepovedano. Driver pa je na izjave muslimanske skupnosti dejal: “Tukaj gre za vprašanje dobrega počutja živali. Ni protisemitska ali protimuslimanska poteza. Ubijanje živali, ne da bi jih omamili, živalim povzroči nepotreben stres, bolečino in nelagodje.”

Tudi direktor kampanje nacionalne sekularne družbe Stephen Evans je Lancashire pohvalil pri njihovi odločitvi in dejal, da je “praksa brez omamljanja živali zaradi postopkov verskega zakola za učence, uporabnike javnih storitev in splošno populacijo povsem nesprejemljiva in se mora končati”.

D. Š.