fbpx

Na adventnem sejmu v Parizu dovoljeno postaviti stojnice samo Afričanom, padajo obtožbe o rasizmu

Na božičnem sejmu, ki ga je v Parizu organizirala organizacija Je Consomme Noir (V prevodu "konzumiramo črno) lahko stojnico postavijo samo Afričani in njihovi potomci. (Foto: Twitter)

Božični sejem v Parizu se sooča z obtožbami rasizma, saj so uvedli pravilo, na podlagi katerega so lahko stojnice najeli samo črnski trgovci.

“Mi se ne gremo politike. Želimo samo prenesti pozitivno sporočilo s tem, kar počnemo za našo skupnost,” je prostovoljec organizacije Je Consomme Noir (V prevodu konzumiramo črno) povedal v odzivu za javnost, ki je organizacijo obtožila rasizma zaradi diskriminacije v prid črncem.

Že omenjena organizacija, ki preferira izdelke črncev, je namreč v Parizu organizirala adventni sejem, na katerem so lahko stojnice postavili izključno črnski prodajalci. Bolj natančno, stojnice so lahko postavili izključno “Afričani in potomci Afričanov”.

Kakšen bi bil odziv, če bi isto storili belci?
Pročrnski organizaciji je v bran stopil odvetnik Michaël Amado, ki meni, da početje Je Consomme Noir ni diskriminatorno. “Diskriminatorno bi bilo prepovedati kupcem vstop z izgovorom, da niso del skupnosti organizatorjev,” je zatrjeval. A takšno tolmačenje je samo sebi namen.

Kakor je po poročanju Remix News opozoril družbeni in politični aktivist Benjamin Cauchyn, bi v primeru, da bi skupina Francozov postavila sejem, imenovan “Kupujem belo”, bi vse nevladne organizacije skočile v zrak in se prikazale z majicami, na katerih bi se vrstile parole “ne rasizmu”. Gre za retorični primer. Vsem je namreč jasno, da si belci česa takega ne bi drznili storiti.

Levičarska podžupanja Pariza Audrey Pulvar (foto: EPA)

Takih diskriminatornih dejanj proti belcem v Evropi je vedno več. Prevladujejo v državah, kjer so nasedli laži o blagodatih multikulturalizma. Pred časom je npr. levičarska podžupanja Pariza Audrey Pulvar bila deležna zgražanja javnosti zaradi trditev, da bi morali beli Francozi in Francozinje molčati, ko “obarvani” razpravljajo o rasizmu. Po dveh minutah zgražanja je bilo vse mimo, Pulvarjeva pa še do danes ostaja podžupanja francoske prestolnice.

Ivan Šokić