fbpx

Na Balearskih otokih s covid-19 okuženih več kot 600 šolarjev

Šolarji v Španiji (foto: EPA)

Od začetka šolskega leta so na Balearskih otokih potrdili okužbo s covid-19 pri kar 619 šolarjih. Od tega je bilo 105 okužb z wuhanskim koronavirusom potrjenih v prejšnjem tednu.

Po trditvah vladne govorke Pilar Costa na Balearskih otokih med otroki na dan potrdijo okoli 20 okužb s covid-19. Od začetka šolskega leta na tem španskem otočju, ki se nahaja v Sredozemlju, je za covid-19 zbolelo najmanj 619 otrok, od tega skoraj šestina v zadnjem tednu.

Vseeno, število za oblasti ne predstavlja posebnih skrbi. Okuženi šolarji namreč predstavljajo vsega 0,4 odstotka vseh šolarjev na otokih, ki imajo okoli 155 tisoč šoloobveznih otrok v 426 šolah.

V karanteni 30 razredov na 22 šolah
Zaradi izbruha epidemije se je v karanteni znašlo 30 razredov na 22 šolah. Po trditvah oblasti, ima velika večina otrok pozitivnih na covid-19 “zelo blage simptome ali pa so brez simptomov,” zgolj dva sta potrebovala hospitalizacijo. Costa je ob tem pojasnila, da so vse šole bile obveščene kaj storiti v primeru pozitivnega testa na covid-19, zato naj ne bi bilo razloga za paniko, saj šole vedo katerim protokolom slediti, da bi se zajezil prenos virusa.

Stanje s covid-19 v Španiji 19. oktobra 2020 (foto: EPA)

Na Balearskih otokih so po zadnjih podatkih potrdili 15.822 okužb s covid-19. Zaradi wuhanskega koronavirusa je umrlo 327 ljudi. V Španiji, kamor spadajo Balearski otoki, se trenutno, tako kot v večini evropskih držav soočajo z drugim valom epidemije, ki je podrl vse spomladanske rekorde. Do sedaj so zabeležili več kot 937 tisoč primerov okužb, zaradi covid-19 pa je umrlo skoraj 34 tisoč ljudi v državi.

Ivan Šokić