fbpx

Na Češkem nov rekord števila okuženih z novim koronavirusom!

Češki predsednik vlade Andrej Babiš. (Foto: epa)

V obdobju po božičnih praznikih so na Češkem priča poslabšanju tamkajšnje epidemiološke slike v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Tako je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih kar 16.329 novih okužb, kar predstavlja državni rekord. V tamkajšnjih bolnišnicah pa se v tem trenutku zdravi preko 5700 obolelih za covidom-19. 

Na Češkem so zabeležili nov rekord števila okuženih vse od pričetka epidemije novega koronavirusa v tej državi, ki znaša 16.329 novo okuženih, do danes pa je bilo skupno potrjenih že preko 700 tisoč novih okužb. Število smrtnih žrtev, ki so bile posledica covida-19 pa znaša preko 11.400. V tej državi sicer so vse od konca prejšnjega tedna v veljavi strogi ukrepi, namenjeni zajezitvi epidemije novega koronavirusa, poroča STA.

Odprte ostajajo le trgovine z živili. Obenem so zaprli tudi hotele, restavracije, muzeje, gledališča in kinematografe, na prostem pa se lahko srečata le dve osebi hkrati. Omejitve so povezane tudi z zapuščanjem doma ter policijsko uro, ki pa ne bo ukinjena niti na Silvestrovo. V državi pa dodatno težavo predstavlja pomanjkanje cepiva, zato cepljenje poteka zelo počasi. “Tamkajšnji minister za zdravje Jan Blatny je zaradi tega potrdil izjemo, da lahko iz ampule cepiva Pfizer in BioNTech pripravijo še šesti odmerek, če v posamezni ampuli ostane zadovoljiva količina cepiva, ni pa dovoljeno mešanje vsebin preostankov iz več ampul.” 

Cepivo. (Foto: epa)

S cepljenjem pa smo že pričeli tudi v Sloveniji, in sicer pred nekaj dnevi. Cepljenje pa se je najprej pričelo med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini. Predsednik vlade Janez Janša pa je ob tej priložnosti obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo. Predsednik vlade je zatem obiskal tudi UKC Maribor.

Domen Mezeg