fbpx

Na Češkem pet mrtvih, več sto ranjenih, prevrnjeni avtomobili in porušene zgradbe zaradi tornada!

Tornado je povsem opustošil jugovzhod Češke. (Foto: epa)

Na Češkem je umrlo vsaj pet ljudi, še nekaj sto pa je bilo ranjenih, v divjanju redkega tornada, na jugovzhodu države. Nastal je pozno v četrtek, v času številnih hudih neviht, ki so prizadele celotno državo. Poljska pa je prijateljski sosedi v stiski že poslala pomoč – gasilce, ki bodo pomagali pri reševanju. 

V ujmi je bilo hudo poškodovanih sedem mest in vasi. Nekatere zgradbe so bile dobesedno spremenjene v ruševine, avtomobili pa prevrnjeni. Poleg tega je brez električne energije ostalo preko 120 tisoč gospodinjstev, tudi v petek pa je bilo brez električne energije preko 40 tisoč gospodinjstev, poroča Euronews.

Gre za najbolj uničujoč tovrstni dogodek v moderni češki zgodovini. Na območje je bilo sicer poslanih dodatnih 360 dodatnih policistov, ki se jim je pridružila tudi vojska. Domačim reševalcem iz različnih delov države pa so se pridružili tudi kolegi iz sosednjih Avstrije, Slovaške in Poljske. Ruševine hiš so preiskovali s pomočjo helikopterjev in dronov. Doslej je uradno preminilo pet oseb, vendar pa lokalne oblasti pričakujejo, da bi se število utegnilo dvigniti.

Predsednik vlade Andrej Babiš je dogodek že razglasil za “veliko tragedijo”, celo za “apokalipso”. Svojo izjavo je podal iz Bruslja, kjer se udeležuje vrha EU. Danes sicer namerava obiskati najbolj prizadeto regijo v državi, kjer je bilo poškodovanih okoli 2000 hiš. Marek Babiš, podžupan kraja Hrusky pa je za medije dejal, da je bila skoraj polovica njegovega mesta popolnoma uničena. Med drugim naj bi cerkev ostala brez stolpa, osnovna šola pa brez strehe in izolacije, od hiš pa so ostali le še zidovi.

Tornado je na Češkem obračal avtomobile. (Foto: epa)

Tornado je povsem opustošil jugovzhod Češke. (Foto: epa)

Tornado je pustošil na Češkem. (Foto: epa)

Tornado, Češka. (Foto: epa)

Tornado je na Češkem odkrival strehe. (Foto: epa)

Velika gmotna škoda po divjanju tornada na Češkem. (Foto: epa)

Opustošen JV Češke po divjanju tornada. (Foto: epa)

Škoda po tornadu na Češkem. (Foto: epa)

Tornado je pustošil na Češkem. (Foto: epa)

Domen Mezeg