fbpx

Na dan pricurljali turški tajni načrti za invazijo na Grčijo

Pripadniki turške vojske v Siriji (foto: EPA)

Tajni dokumenti, ki so jih objavili pri Nordic Monitor, so razkrili obstoj turških načrtov za invazijo na Grčijo in Armenijo. Glede na to, da gre za stara sovražnika to niti ni tako presenečenje, kot dejstvo, da bi si Turčija kaj takega privoščila glede na to, da sta obe državi članici zveze NATO.

Šlo naj bi za predstavitev, ki jo je pripravil turški generalni štab. Dokument naj bi bil eden izmed mnogih, ki so jih tožilstvu poslali po propadlem vojaškem udaru proti Recepu Tayyipu Erdoganu.

Datum na predstavitvi “Direktiva za načrtovanje operacije Çaka Bey turških oboroženih sil” je po poročanju Voice of Europe 13. junij, 2014. V njej pa so navedene načrtovane invazije proti Grčiji in datumi, ko so jih prvič sestavili. V samem dokumentu dejansko ni načrtov o invaziji, saj so ti zaupni.

Priprave na invazijo

Çaka Bey, Grkom znan kot Tzachas, je bil seldžuški pomorski poveljnik iz 11. stoletja. V Egejskem morju, je osvojil več otokov, ki so takrat bili del bizantinskega cesarstva. V Turčiji ga še danes slavijo kot nacionalnega heroja in ustanovitelja turške mornarice.

Foto: epa

Načrtovana invazija na Grčijo naj bi bila del kontingentnih načrtov v zvezi z vojno v Siriji. Turško poveljstvo je namreč načrtovalo premik kopenskih sil na mejo s Sirijo, še vedno pa so želeli biti pripravljeni na invazijo na katero od svojih sosed.

Te dni lahko vidimo, kako zgleda izpeljava načrta. Namreč medtem, ko je Turčija izvedla invazijo na Sirijo, tako da je poslala dodatne enote v Libijo, so na grško mejo spustili hordo, ki je štela okrog 3,6 milijonov ilegalnih migrantov. Ne glede na vse našteto, pa Turčija ostaja del zveze NATO.

Ivan Šokić