fbpx

Na Hrvaškem ogorčeni: Zagrebški župan bo odlikoval udbovca, ki mu je Kučan omogočil dvig njegovih osebnih deviz z bančnega računa Ljubljanske banke!

Udbaš, sodelavec OZNA, in nedanji jugoslovanski zunanji minister Budimir Lončar (vir: twitter)

Na Hrvaškem odmeva novica o odločitvi zagrebškega župana Bandića, ki je naznanil, da bo podelil medaljo mesta Zagreb zadnjemu jugoslovanskemu zunanjemu ministru, ki je bil med drugim odgovoren za  uvedbo embarga na orožje v Jugoslaviji ob njenem razpadu. Ravno tako je ostal do zadnjega zvest Beogradu in ne državam, ki so hotele neodvisnost.

Nedavno je zagrebški župan Milan Bandić naznanil odločitev, da podeli medaljo mesta Zagreb 94-letnemu jugoslovanskemu diplomatu, zunanjemu ministru, udbašu, članu OZNA in nasprotniku hrvaške osamosvojitve Budimiru Lončarju, piše hrvaški spletni portal Spasimo Hrvatsku.

Hrvate je še posebej zmotila obrazložitev za podelitev priznanja Lončarju. Zagrebški župan je namreč v obrazložitvi zapisal, da si Lončar zasluži priznanje za “izredne dosežke in znaten doprinos k mednarodnemu sodelovanju Republike Hrvaške in ostalih držav članic EU”. Lončarja sta res za svojega svetovalca imela tako predsednik Stjepan Mesić kot Ivo Josipović, oba iz vrst hrvaške levice, a to nikakor ne opere grehov, ki si jih je Lončar nabral v svoji dolgoletni zgodovini delovanja na najvišjih položajih v komunistični Jugoslaviji.

Diplomatski incident
Izpostaviti velja dogodek iz leta 1988. Pred zgradbo jugoslovanskega konzulata v Sydneyju so potekali protesti hrvaške diaspore, ki so jih zmotili streli iz jugoslovanskega veleposlaništva. Eden od strelov je zadel tudi 16-letnega Josipa Tokića.

Protesti v Avstraliji (Vir: Twitter)

Incident je v Avstraliji sprožil zgražanje celotne avstralske javnosti. Avstralske oblasti so želele zaslišati strelca, ki so ga po poročanju AP identificirali kot Zorana Matijaša, a Jugoslavija tega ni dopustila. Sledila je zaostritev odnosov, zaradi katere so morali Avstralijo po hitrem postopku zapustiti vsi jugoslovanski diplomati v Sydneyju skupaj z družinami. Na beograjskem letališču pa jih je pričakal nihče drug kot sam zunanji minister Lončar.

Ranjeni Josip Tokić (Vir: Komunistički zločini)

Uradno stališče Jugoslavije je bilo, da so hrvaški protestniki želeli vdreti v jugoslovansko veleposlaništvo, zaradi česar so bili stražarji prisiljeni streljati v zrak. Res nenavadno, kako je eden od teh “strelov v zrak” uspel zadeti 16-letnika v vrat.

Avstralijo primerjal z Avstro-Ogrsko in Hitlerjevo Nemčijo
Lončar je takrat rohnel nad avstralsko odločitvijo. Izgnane jugoslovanske diplomate je obravnaval kot vojne heroje, njegova retorika pa ni v nobenem pogledu zaostajala. V svojem govoru je povedal, da je Avstralija tretja država, ki je od leta 1918 dala ultimatum. Pred tem sta to bili zgolj Avstro-Ogrska in leta 1941 Hitlerjeva Nemčija. Lončar je še posebej pohvalil Matijaša, ki je težko ranil mladoletnega fanta, hrvaške izseljence v Avstraliji pa označil za “ustaše in fašiste”.

Teroristični napad je v Avstraliji sprožil proteste v Melbournu in Geelongu, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali zaprtje jugoslovanskega konzulata v Sydneyju. “Odločitev zagrebškega župana Milana Bandića, da podeli nagrado mesta Zagreb, predstavlja največjo možno perverzijo prava in pravice,” je zapisal Antun Babić, ki je v 80-ih tudi sam v Melbournu pozival k zaprtju jugoslovanskega konzulata v Syndeyju.

Kako povezana je rdeča elita propadle Jugoslavije, pa priča tudi izjava nekdanjega slovenskega obrambnega ministra Aleša Hojsa, ki je zapisal, da je bil ravno prvi slovenski predsednik Milan Kučan tisti, ki je poskrbel, da je lahko Lončar dvignil vse svoje privarčevane devize iz propadle Ljubljanske banke, medtem ko so se morali drugi varčevalci desetletja boriti, da bi prišli do svojega denarja.

Ivan Šokić