fbpx

Na južni madžarski meji kar dvakratno povečanje števila ilegalcev

Skupina migrantov na madžarsko-srbski meji. (Foto: epa)

Letos je južno madžarsko mejo skušalo prečkati že 100 tisoč ilegalcev, kar je dvakrat več kot lani. Mnogi bežijo iz Afganistana, se je pa nedavno povečalo število prebežnikov iz Indije, Pakistana in Severne Afrike. 

Migrantski pritisk na južni madžarski meji narašča. V letošnjem letu se je število ilegalnih prihodov več kot podvojilo. V državo je skušalo nelegalno vstopiti preko 100 tisoč oseb, ki jih je pridržala madžarska obmejna straža. Večina prišlekov je še vedno mladih moških iz Afganistana, v zadnjem času pa narašča število ilegalcev iz Severne Afrike, Indije in Pakistana, poroča Remix.

Migranti skušajo prečkati mejo v večji skupinah. Prebežniki so letos napadli madžarske policiste in vojake 230-krat, ob tem pa večkrat poškodovali mejno ograjo in njeno tehnično opremo. Nekateri posamezniki so bili celo oboroženi s strelnim orožjem. Znano je, da se madžarska migracijska politika vse od leta 2015 ni spreminjala. Tihotapljenje ljudi je v Srbiji donosen posel.

174 km dolg odsek meje z Madžarsko pa je razdeljen med pet ali šest dobro organiziranih kriminalnih združb, ki zahtevajo od 3000 do 4000 evrov za prevoz ene osebe v Avstrijo. Migrantski pritisk bi lahko v prihodnje še narasel, zaradi rastoče krize s hrano v Severni Afriki, kar je posledica vojne v Ukrajini. Prav zato je Madžarska Ukrajini že ponudila pomoč pri dostavi pošiljk pšenice v Severno Afriko preko madžarskega ozemlja.

Domen Mezeg